Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
15. veljače 2019.
Iskorak

Omišaljska knjižnica "Vid Omišljanin" ušla u mrežu GKR-a

Foto: Mladen Trinajstić
Foto: Mladen Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2018. u 10:50 2018-05-22T10:50:56+02:00

Tim umrežavanjem knjižnična usluga u Omišlju prelazi na novu razinu te će cjelokupno djelovanje knjižnice sada biti oblikovano u skladu s principima knjižničarske struke i standardima kvalitete Gradske knjižnice Rijeka

OMIŠALJ Dan uoči svečanog obilježavanja dana svoje općine – Duhovskog utorka, Omišljani su obilježili i važan »kulturni iskorak«. Prigodnim okupljanjem ljubitelja »konzumiranja« pisane riječi s obiju strana Krčkog mosta, jučer je ondje proslavljeno formalno priključenje omišaljske knjižnice »Vid Omišljanin« mreži knjižničkih objekata Gradske knjižnice Rijeka.

– Od danas je ova naša, lani obnovljena, značajno proširena i knjižnom građom uvelike obogaćena knjižnica i u formalnom smislu postala dijelom mreže odjela i ogranaka Gradske knjižnice Rijeka – obznanila je, obraćujući se okupljenima na prigodnoj svečanosti omišaljska načelnica Mirela Ahmetović. A s obzirom na to da ta krčka općina već godinama nosi epitet »najobrazovanije krčke lokalne samouprave«, ocijenila je i da nema, niti može biti ljepšeg i primjerenijeg dara Omišljanima za dan njihove općine.

Nova razina

– Riječ je o povijesnom trenutku u kojem knjižnična usluga u Omišlju prelazi na novu razinu profesionalnosti kroz koju će cjelokupno djelovanje knjižnice sad biti oblikovano u skladu s principima knjižničarske struke i standardima kvalitete Gradske knjižnice Rijeka – nadovezao se Niko Cvjetković, ravnatelj GKR-a, podsjetivši da se odsad svi naslovi Knjižnice »Vid Omišljanin« mogu pronaći i u online katalogu te ustanove (na katalog.gkr.hr).

Ovaj uspješno realizirani projekt rezultat je nastojanja, ulaganja i podrške Općine Omišalj djelovanju profesionalne knjižnice u Omišlju koja, ulaskom našeg prvog i zasad jedinog »otočnog izdvojenog pogona« u organizacijsku mrežu naše ustanove, sad poprima kvalitetnije te korisnicima i dostupnije obličje – zaključio je Cvjetković, najavivši da će prvi »kvalitativni iskorak« otočani u toj knjižnici raspoznati u začetku njena svakodnevnog rada, ali i u značajno bogatijoj te šarolikijoj ponudi periodike.

Zahvala Vilmi Jelavić

Osim predstavljanja novog organizacijskog oblika unutar kojeg odsad djeluje knjižnica i nove profesionalne knjižničarke koja će odsad svakodnevno skrbiti o potrebama čitača s tog dijela otoka, prigodnu svečanost načelnica Ahmetović iskoristila je i da se simboličnim znakom pažnje zahvali dosadašnjoj, sad već bivšoj knjižničarki Vilmi Jelavić na svemu što je godinama činila u razvijanju i promoviranju aktivnosti tog važnog elementa omišaljske kulturne svakodnevice. 

Članarina 50 kuna

Knjižnica Vid Omišljanin s tek nešto manje od pola milijuna kuna lani je obnovljena, proširena i sadržajima obogaćena zajedničkim ulaganjima Općine Omišalj, PGŽ-a i Ministarstva kulture. Nakon osiguravanja prostornih i materijalnih preduvjeta nužnih za njen kvalitetan rad, institucionalizacijom i profesionalizacijom te ustanove sad je zaokružen postupak njena »podizanja na višu razinu«, složno su ustvrdili Ahmetović i Cvjetković, ocijenivši da će to postignuće podići kvalitetu života svih žitelja tog dijela otoka Krka.
Spomenimo i da godišnja članarina iznosi simboličnih 50 kuna, a učlanjenjem se dobiva pravo korištenja svih odjela i ogranaka Gradske knjižnice Rijeka. Svi trenutni članovi Gradske knjižnice Rijeka moći će koristiti usluge omišaljske knjižnice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka