Dar uoči blagdana

Omišalj ima novi društveni centar. U njemu će dom naći brojne udruge

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Novi kompleks ima multifunkcionalnu dvoranu, zatim više prostorija u kojima će od sad biti sjedišta brojnih udruga, ali i poslovno sjedište omišaljskog komunalca, KD Pesja Nautika, dok će članovi DVD-a Njivice zadržati svoj prostor u dograđenom stražnjem dijelu centra



Nakon gotovo dvije godine radova na proširenju, dogradnji i opremanju kompleksa u kojem se nekad nalazila policijska stanica, Općina Omišalj zgotovila je velik, zahtjevan, a za kulturnu i društvenu svakodnevicu Omišljana i prevažan projekt izgradnje Društvenog centra Omišalj. Suvremen, iznimno funkcionalan i prostran kompleks jučer je, prigodnom svečanošću kojoj je nazočio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, formalno otvoren i predan na uporabu žiteljima najsjevernijeg krčkog lokalnog središta koji će, ako je suditi po predstavljenom nam programu njegova blagdansko-prazničnoga korištenja, svoj novi društveni centar dobro iskoristiti!


Kako smo doznali od novim postignućem lokalne uprave kojom kormilari s pravom ponosne omišaljske općinske načelnice Mirele Ahmetović, u velebni društveni kompleks lokalna je uprava investirala nešto više od 14 milijuna kuna, dio kojih je, u iznosu od 550 tisuća kuna, pridodala i Županija. Novi Društveni centar, lociran na sjevernom ulazu u Omišalj, stanovnicima tog otočnog lokalnog središta na raspolaganje sad stavlja multifunkcionalnu dvoranu namijenjenu okupljanjima mještana, ali i održavanju različitih kulturnih i zabavnih manifestacija, i to u površini od četristotinjak »kvadrata« te s mogućnošću postave do tri stotine sjedećih mjesta. K tomu, u DC-u Omišalj mjesta se našlo i za više prostorija u kojima će od sad biti sjedišta brojnih udruga, ali i za poslovno sjedište omišaljskog komunalca, KD Pesja Nautika (koje će ujedno i upravljati tom zgradom).


Karnevalske udruge


Krov nad glavom ondje će tako, uz ostale, dobiti i obje omišaljske karnevalske udruge, a nije nevažno spomenuti i da su u sklopu Društvenog centra, u njegovu zasebnom, također dograđenom i preuređenom stražnjem dijelu svoj prostor zadržali i vatrogasci, članovi DVD-a Njivice. Sukladno njihovim je željama i potrebama, na krovu njihova dosadašnjeg vatrogasnog doma sad također dograđena još jedna etaža pa su, moglo bi se reći, osim podizanju kvalitete i sadržajnosti svoje kulturne i društvene svakodnevice ovom dobro osmišljenom te još bolje realiziranom investicijom Omišljani dugoročno riješili i potrebe svojih DVD-ovaca.




Ništa manje važnim i zahtjevnim, uz radove u interijeru DC-a Omišalj, pokazali su se i oni u njegovom okolišu pa je, predstavila nam je jučer Ahmetović, u istom investicijskom »naletu« ondje uređen parking s tridesetak parkirnih mjesta, ali i odrađen dobar dio zahvata hortikulturalnog uređenja eksterijera, kao i ulaganja u okolnu cestovnu infrastrukturu.


Otvoreno i klizalište


A što će sve omišaljski općinari i kulturnjaci ubuduće moći organizirati u prostorijama kakvih je do sad ondje manjkalo, dalo se naslutiti već iz premijernog, »inauguracijskog« programa. Nakon podnevnog, formalnog otvorenja DC-a, u večernjim je satima spomenuti kompleks oživio jer je, kao posebno adventsko iznenađenje za male otočane ondje sad otvoreno klizalište, uređeno unutar polivalentne dvorane. Osim klizanjem, Omišljani će otvorenje svog novog okupljališta i »družilišta« ovog vikenda proslaviti mnoštvom prigodnih zabavnih i glazbenih događanja, među ostalim i koncertnim nastupima Damira Kedže i Zsa Zse, ali i vatrometom koji će, dozvole li to vremenske prilike, vikend slavlja uljepšati u nedjeljnoj večeri.


Radove na kompleksu koji se sad rasprostire na 1.177 »kvadrata« zatvorenog prostora izvela tvrtka GP Krk. Osim multifunkcionalne dvorane, koja čini najkrupniji dio te građevine, DC Omišalj u stražnjem dijelu dopunjava »narasli« vatrogasni dom koji pokriva 310 »kvadrata«. Što se pak samog klizališta tiče, tijekom ovog vikenda ljubitelji leda (i oni koji se to tek nadaju postati) će u klizanju ondje moći guštati od 12 do 20 sati, a tijekom idućeg tjedna u vremenu od 16 do 20 sati. Od 21. prosinca pa do 12. siječnja, do kad će se led ondje održavati, otočanke i otočani će u Omišlju moći klizati od 12 do 20 sati. Najam klizaljki stoji 20 kuna na sat.


Pomoć Županije za obnovu školskog igrališta


Oduševljenje omišaljskim domom, odnosno Društvenim centrom, nije jučer skrivao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je taj projekt okarakterizirao »samo još jednim u sad već poduljem nizu opipljivih dokaza uspješnosti, znanja i sposobnosti vodstva omišaljske lokalne uprave, na čelu s načelnicom Ahmetović«. A ona je pak istakla da je od Županije pridodanih 550 tisuća kuna, iako bi se naoko moglo reći da je to mali iznos u odnosu na ukupnu vrijednost investicije, Omišljanima bio vrlo važan dar.


– Upravo taj iznos spasio nas je od odustajanja od realizacije drugog važnog projekta kojeg smo ostvarili »paralelno« s DC-om Omišalj, obnove i opremanja školskog sportskog igrališta. Da nam PGŽ nije ovdje uskočila u pomoć, ne bismo financijski uspjeli izgurati oba projekta – završila je načelnica.