Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1n
Sutra: 15° 15° 1n
19. travnja 2019.
Glazba u lunjskom masliniku

Olive classic festival: Prava čarolija nastala je po nestanku struje

Olive Classic Festival se već sada može nazvati novim kulturnim biserom i Paga i Jadrana
Olive Classic Festival se već sada može nazvati novim kulturnim biserom i Paga i Jadrana
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2018. u 17:59 2018-08-18T17:59:50+02:00

 Usred Piazzolline suite »Histoire du Tango«, koju je Sara Domjanić svirala s Petritom Cekuom, nestalo je struje, a s njom i razglasa i rasvjete, osim svjetiljki nad notama. Prirodni amfiteatar u tišini paške noći postao je svemirska koncertna dvorana...

LUN Na inicijativu Dražena Domjanića, poduzetnog pokretača uspješnih glazbenih edukacijskih i festivalskih projekata iz Lihtenštajna, već lani je usred lunjskog maslinika uređena lijepa kamena pozornica te, uz minimalne intervencije u okolišu, lijep auditorij nad morem i pod nebom.

Proteklog vikenda gradonačelnik Novalje Ante Dabo tamo je s opravdanim ponosom otvorio prvo izdanje festivala Olive Classic. U publici, koja je napunila amfiteatar s četiristotinjak mjesta, bila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a prve su zasvirale violinistica i umjetnička ravnateljica festivala Sara Domjanić i bečka violončelistica Marie Spaemann.

Poruka bogova

Mikrofoni i zvučnici od kojih se ništa ne može sakriti istaknuli su virtuoznost obje mlade glazbenice, ali razglas baš i nije pogodovao delikatnosti i intimnosti komorne glazbe. Sve dok ga »prst Božji« nije ugasio. Usred Piazzolline suite »Histoire du Tango«, koju je Sara Domjanić svirala s Petritom Cekuom, nestalo je struje, a s njom i razglasa i rasvjete, osim svjetiljki nad notama.

Tada je tek počela istinska čarolija. Prirodni amfitetar u tišini paške noći postao je svemirska koncertna dvorana. Slušatelji suspregnuta daha bili su tihi poput sjena tisućljetnih lunjskih maslina, a tonovi dvaju glazbala stopili su se sa svjetlucanjem zvijezda oko blistavih Jupitera i Marsa. Poruku bogova, a i glas publike, glazbenici su uvažili pa je razglas ostao isključen, a simbioza noćne tišine i skladbi Čajkovskog, Paganinija i Piazzole potpuna.

Pod zvijezdama

Triju Domjanić-Spaemann-Ceku pridružio se i duo Aliada koji su u Beču još kao studenti oformili saksofonist Michal Knot i harmonikaš Bogdan Laketić, a sljedeće večeri na pozornici su bile i violinistica Isidora Timotijević i violinistica Tetiana Lutsyk. Svi oni već godinama zajedno nastupaju na europskim pozornicama.

Na početku druge večeri odmah su publici priuštili upoznavanje s vrlo lijepim Kvintetom za gitaru i gudački kvartet Maria Castelnuovo-Tedesca, a do kraja večeri različiti sastavi svirali su raritete i hitove, sve do songova iz Knjige o džungli. Mladim virtuozima, koji će ostati glavna pokretačka snaga festivala, na posljednjem koncertu su se pridružili i Zagrebački solisti kao predstavnici prve u nizu europskih metropola koje bi se u budućnosti trebale izmjenjivati kao partneri festivala. Olive Classic Festival već sada se može nazvati novim kulturnim biserom i Paga i Jadrana. Glazba, masline i zvijezde.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš