Predstavljen vrijedan nalaz

Ogrlica “Male od Caske” jedinstveni komad nakita

Marijan Šuljić

Pozlaćena brončana ogrlica koju je imala »Mala od Caske« do danas nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu. Osim nje, pronađene su brončane naušnice s jednom jagodom koje su bile omiljeni nakit Hrvatica od druge polovice 9. do 11. stoljeća i jedan srebrni prsten 



NOVALJA Povodom Međunarodnog dana muzeja predstavljeni su rezultati istraživanja kostura i nakita pronađenih na Caskoj u lipnju 2010. godine. Kratki uvodni osvrt na vrijednost ovog pronalaska dao je prof. Radomir Jurić sa Sveučilišta u Zadru. 


   Potporom Ministarstva kulture i Grada Novalje 2009. godine počela su sustavna istraživanja crkve i utvrde na položaju Sv. Juraj iznad Caske. Kod istraživanja grobnih ostataka u grobu broj sedam pronađen je kostur djevojčice s nakitom nazvan »Mala od Caske«. Pronađene su brončane naušnice s jednom jagodom koje su bile omiljeni nakit Hrvatica od druge polovice 9. do 11. stoljeća, jedan srebrni prsten te pozlaćena brončana ogrlica kakva do danas nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu. 


   Po pronalasku, kostur djevojčice proslijeđen je u Antropološki centar Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu gdje je analiziran pod stručnim vodstvom prof. dr. Marija Šlausa. Analizom je utvrđeno da se radi o djevojčici staroj između osam i devet godina visine 122 centimetra koja je, pretpostavlja prof. Šlaus, rano preminula od teške bolesti uzrokovane najvjerojatnije malom ranom koja je (u nedostatku antibiotika) uzrokovala meningitis. Naime, između ruba nosa i usta vidljiv je mali ožiljak koji upućuje na takav scenarij. 





Sa željom da se točnije datira vrijeme kada je živjela »Mala od Caske«, kostur je poslan na radiokarbonsku analizu u Kiel. S 95,4 posto točnosti može se reći da je djevojčica živjela između 886. i 975. godine.



   Bez obzira je li ovaj scenarij točan ili ne sa sigurnošću se može potvrditi da je »Mala od Caske« bolovala od teške bolesti. Damir Doračić, dipl. arheolog i voditelj Konzervatorsko-restauratorskog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu opisao je proces konzerviranja i restauriranja nakita pronađenog na kosturu. Ogrlica i naušnice izrađene su od pozlaćene slitine srebra i bakra. Na šest mjesta otkriveni su tragovi pređe kojim je ogrlica vjerojatno bila fiksirana na odjeću. U žici jednog privjeska pronađena su vlakna lana.