Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Zajednica Talijana Cres

Održano predavanje o učitelju, pjesniku i piscu Aldu Policeku de Pitoru

Snimio Walter Salković
Snimio Walter Salković
Autor:
Objavljeno: 23. veljača 2018. u 19:57 2018-02-23T19:57:36+01:00

Predavanje su za I. znanstveno-stručni skup „Creski anali: od starine do našega doba“, održan u travnju prošle godine, pripremili prof. dr. sc. Juraj Sepčić, mr. sc. Alvise Chiole, Melita Chiole i Marija Žic-Rogić. Za ovu prigodu interpretirala ga je Marija Žic-Rogić koja je predstavila Policekov životni put i njegov literarni opus

CRES U velikoj dvorani Zajednice Talijana Cres, ispunjenoj gotovo do posljednjeg mjesta, održano je predavanje o učitelju, pjesniku i piscu Aldu Policeku de Pitoru, rođenom u Cresu 1923. godine.

Uvodne pozdrave izrekli su predstavnici organizatora, predsjednik Udruge umirovljenika Mauricio Pinezić i tajnik Zajednice Talijana Daniele Surdić.

Predavanje su za I. znanstveno-stručni skup „Creski anali: od starine do našega doba“, održan u travnju prošle godine, pripremili prof. dr. sc. Juraj Sepčić, mr. sc. Alvise Chiole, Melita Chiole i Marija Žic-Rogić.

Za ovu prigodu interpretirala ga je Marija Žic-Rogić koja je predstavila Policekov životni put i njegov literarni opus.

U tome su joj pomogli Končeta Sablić, Nikolino Salković, Neda Vlakančić, Daniele Surdić, Pino Fučić, Juraj Sepčić, Atilija Preksavec i Giannina Ferlora pročitavši nekoliko Policekovih pjesama i ulomaka iz proznih djela.

Policek je poslije II. svjetskog rata, u kojem se borio na strani partizana, do 1949. predavao u talijanskoj školi u Cresu, a potom je optirao za Italiju i nastanio se u Venetu.

Pitor (2) NL

Uz prosvjetni rad pisao je pjesme, priče, povijesne osvrte te roman „Let bjeloglavog supa“, služeći se creskom inačicom istrovenetskog dijalekta. Umro je 1998. godine u Jesolu kraj Venecije gdje je po njemu nazvana jedna ulica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.