In vino veritas

Odlična berba: Osamdeset vagona grožđa za 500 tisuća litara vrbničke žlahtine

Mladen Trinajstić

Iako u količinskom smislu berba grožđa u Vrbniku nije dosegla lanjska ostvarenja, kvaliteta sirovine iz koje će u podrumima PZ-a idućih tjedana nastajati Zlatna vrbnička žlahtina upravo je idealnih karakteristika.



VRBNIK Iako protekla vinogradarska godina umnogome nije bila laka ni jednostavna, te unatoč činjenici da su vremenske prilike pogodovale razvoju različitih bolesti, netom odrađena berba grožđa u Vrbničkom polju prošla je na najbolji mogući način.


Tome svjedoče još uvijek svježi dojmovi vinarskih znalaca iz podruma najvećeg otočnog proizvođača vina, nadaleko poznate vrbničke žlahtine – predstavnika Poljoprivredne zadruge Vrbnik.    

Omjer šećera i kiseline


– Svo grožđe iz vinograda naših zadrugara, njih više od 120, prihvatili smo i preradili u svega šest (suhih) dana, otkriva nam enolog PZ Vrbnik Marinko Vladić, naglašavajući kako su u spomenutoj vrbenskoj vinariji vrlo zadovoljni količinama u tankove »pospremljenog« mošta, ali i kvalitetom sirovine iz kojih će idućih tjedana i mjeseci prirodnim putem nastajati njihova glavna uzdanica – Zlatna vrbnička žlahtina.





Spomenimo kako je u podrumima PZ-a proteklih dana prerađeno i oko 15.000 kilograma crnog grožđa. Osim za proizvodnju najpoznatijeg i najprihvaćenijeg proizvoda PZ Vrbnik – Zlatne vrbničke žlahtine, manji dio ovogodišnjeg uroda biti će izdvojen i za proizvodnju pjenušca »Valomet« koji, osim u podrumima, u simboličnim ali ipak dostatnim »ekskluzivnim« količinama godinama dozrijeva na dnu mora, na pomno odabranom lokalitetu pred Vrbnikom, na dubini od oko 30 metara i konstantnoj temperaturi od 12 Celzijevih stupnjeva.



 – Iako su prikupljene količine za 20-ak posto manje od lanjskog uroda, prerađenih 80 vagona odnosno 800 tisuća kilograma besprijekorno zdravog grožđa čini nas i više no zadovoljnima, tim više što sva mjerenja pokazuju kako ćemo ove godine imati upravo idealne omjere šećera i kiselina. Količine ubranog grožđa i kakvoća dobivenog vina najčešće su obrnuto proporcionalnog odnosa pa nas niti činjenica da smo imali blago »tanju« berbu u odnosu na prošlogodišnju nimalo ne brine, nastavlja naš sugovornik utvrđujući kako već spomenuti »ciljani« omjeri kiselina i voćnog šećera upućuju kako će ovogodišnja žlahtina biti upravo traženih karakteristika. Naime, ove se, kao uostalom i nekoliko proteklih godina, pokazalo da težnje za većim udjelima šećera (od 13 do 14 posto op.a.) kod mnogih bijelih vina, posebice onih na kontinentalnom području naše zemlje osim porastom udjela alkohola u konačnici rezultiraju i nekim »pretećim karakteristikama« koje, objektivno gledano, baš i ne doprinose kvaliteti takvih vina, a niti njihovoj prođi na tržištu. Naš ciljani »finalni skor« bilo je postizanje udjela alkohola od oko 11 volumnih postotaka, odnosno dosezanje takvih, za žlahtinu upravo optimalnih karakteristika koje tom vinu daju svježinu i pitkost, ističe Vladić, uvjeren kako će moštom ispunjeni tankovi Poljoprivredne zadruge uskoro rezultirati upravo takvim vinom. 

   


Otkupne cijene


Naše je vino već dulji niz godina prisutno na tržištu koje ga izuzetno dobro prihvaća i raduje nas činjenica da niti nakon ovogodišnje berbe karakter tog prepoznatljivog i umnogome specifičnog vina neće biti promijenjen, zaključuje zadružni enolog. Od prihvaćenog ćemo grožđa naposljetku dobiti nekih 500 tisuća litara vina čije će se prve količine naći na tržištu već u siječnju iduće godine, dodaje dipl. ing. Marinko Vladić.


Što se otkupne cijene tiče, doznajemo u PZ-u, još je uvijek prerano govoriti o konačnim brojkama jer je naknada koju Zadruga isplaćuje svojim zadrugarima ovisna o uspješnosti plasmana proizvedenog vina. 


– Zadrugari nam svoje grožđe ne prodaju, već nam ga predaju, a isplate se kasnije obavljaju sukladno uspješnosti samog plasmana, odnosno prodaje dobivenog vina. U tom smislu proteklih godina nismo imali nikakvih problema pa tako sa popriličnom dozom sigurnosti računamo da će i sav ovogodišnji urod odnosno proizvedeno vino bez ikakvih problema naći svoj put do ljubitelja dobre kapljice te kako će na koncu, kao i oni koji ga budu pili, biti zadovoljni i svi zaslužni za njegovu proizvodnju.