Akcija »Plava vreća«

Od školaraca do Damira Kedže – svi u čišćenje plaža

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić



KRK U sklopu projekta »Plava vreća« (Blue Bag) koji već godinama provodi krčko komunalno društvo Ponikve eko otok Krk, u organizaciji otočnih komunalaca i udruge »Obala naših unuka« održana je jednodnevna akcija čišćenja krčkih divljih plaža od naplavina. U akciji koja je sad već postala tradicionalnom i ovog je puta sudjelovala velika ekspedicija otočnih čistača volontera sačinjena od djelatnika Ponikava, članova spomenute udruge te učenika dvaju razreda OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk, dvadesetak građana i više štićenika riječkoga Centra za rehabilitaciju. Svima njima u plemenitim ekološkim nastojanjima podršku je svojim sudjelovanjem u ovoj hvalevrijednoj akciji dao i popularni omišaljski pjevač Damir Kedžo.


– Akcijom koja je provedena uz pomoć izletničkog broda »Kapetan Nemo« simbolično je pokrenuto još jedno izdanje »Plave vreće«, inicijative koja počiva na volonterskom čišćenju obale od naplavina, a čiji je cilj da svaki nautičar tijekom sezone sakupi barem jednu vreću naplavina koje je more izbacilo na obalu. Ta se akcija u svijetu provodi već godinama, a u Hrvatskoj su se prve plave vreće pojavile 2014. godine, i to na Krku zahvaljujući upravo »Ponikvama« i lovranskoj udruzi »Obala naših unuka« – prenio nam je jedan od organizatora ovogodišnje akcije, tehnički direktor krčkih Ponikava Dejan Kosić.


Ove se godine akcija provodi u sklopu INA-inog programa »Zeleni pojas«, odnosno natječaja za sufinanciranje projekata na području zaštite okoliša i prirode, nastavlja Kosić, ističući da otočani i u petu sezonu provedbe tog projekta ulaze puni optimizma. – Uviđamo da akcija dobiva sve više pristaša, širi se hrvatskom obalom i uključuje sve veći broj velikih kompanija koje joj se spremno priključuju – kaže Kosić, procjenjujući da će diljem naše obale u idućim tjednima i mjesecima biti podijeljeno više od 20 tisuća prepoznatljivih plavih vreća namijenjenih prikupljanju otpada i naplavina s divljih plaža.




– Cilj akcije »Plava vreća« jest da svaki nautičar ili kupač tijekom sezone ispuni barem jednu takvu vreću naplavinama. Turisti i lokalno stanovništvo koje također nastojimo motivirati na čišćenje mora i čuvanje obalnog pojasa tako čiste plaže, pokazujući svoju ekološku osviještenost. Ovogodišnja, 5. po redu ekološka akcija upravo je u tijeku, a u nju se, objašnjavaju nam komunalci, moguće uključiti preuzimanjem posebno dizajniranog, plavog »sakupljačkog alata« od Ponikvinih distributera. Tko želi, svoj »podvig« može snimiti i javno ga objaviti na društvenim mrežama uz obavezan #BlueBagKrk.