Energija iz sunca

Od proljeća struja s krova sortirnice na krčkom odlagalištu otpada Treskavac

Mladen Trinajstić

U narednih 12 godina Ponikve će proizvodnjom struje i ubiranjem benefita zajamčene poticajne cijene zaraditi oko 2,6 milijuna kuna, što će usmjeriti u razvoj ekoloških programa 



KRK Krčko komunalno društvo Ponikve iznova je potvrdilo svoju predanost provođenju programa kojima je cilj čuvanje okoliša i održivi razvoj, kroz svoj najnoviji projekt – instaliranje fotonaponskog postrojenja na krov hale za sortiranje komunalnog otpada na odlagalištu Treskavac. Da plan nije tek isprazno naklapanje o »zelenim temama« potvrđuje poodmakla faza dokumentacijske pripremljenosti projekta koji će to komunalno društvo od ne baš zanemarivog potrošača uskoro prometnuti u proizvođača električne energije.


– S ponosom možemo reći kako smo u potpunosti spremni za završnu fazu realizacije projekta, izgradnju fotonaponskog postrojenja koje će već do svibnja iduće godine funkcionirati na krovu naše sortirnice na Treskavcu, otkriva nam Frane Mrakovčić, direktor Ponikava, od kojeg doznajemo i kako su protekle mjesece proveli u spremanju dokumentacije i ishođenju dozvola i suglasnosti nužnih za instaliranje pozamašnog broja solarnih panela te reguliranje statusa tvrtke koja odnedavno nosi naziv »povlaštenog proizvođača električne energije«. 


   Poduzetnički »kliker«


Plan je da već početkom iduće godine, nakon što smo zgotovili papirnati dio posla, raspišemo javni natječaj za odabir najpovoljnijeg izvođača radova, odnosno postavljanja fotonaponskog postrojenja kojeg će činiti 760 fotonaponskih panela kakvima ćemo pokriti krov sortirnice u ukupnoj površini od čak 970 kvadrata, ističe Mrakovčić. Ukupna snaga postavljenog fotonaponskog sklopa bit će 136,8 kWp, a godišnja proizvodnja električne energije doseći će 163 tisuće kWh. Projekt će nas ukupno koštati nešto više od 3 milijuna kuna, a gotovo 1,26 milijuna dobit ćemo od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz vrlo poticajan beskamatni kredit. Ostatak su Ponikve već osigurale iz sredstava amortizacije. Plan je još lani bespogovorno blagoslovila Skupština društva koju čine čelnici svih krčkih lokalnih jedinica, suvlasnika Ponikava, zaključuje Mrakovčić.




Da ulaganja u ovakve projekte nisu samo plod ekološke osviještenosti, već i poduzetničkog »klikera«, svjedoče pak kalkulacije po kojima bi Ponikvari u narednih 12 godina proizvodeći i prodajući »struju iz sunčevih zraka« trebali solidno zaraditi.


– Projekt ima ekonomsku računicu. Brojke pokazuju kako ćemo u narednih 12 godina proizvodnjom struje i ubiranjem benefita zajamčene poticajne cijene zaraditi oko 2,6 milijuna kuna, novac koji ćemo obzirom na neprofitni karakter našeg društva usmjeriti razvoju ekoloških programa, kaže Mrakovčić, dodajući da će Ponikve uskoro proizvoditi struju u visini petine ukupne godišnje potrošnje te tvrtke.   


Novi planovi


Na koncu predstavljanja prvog većeg krčkog projekta proizvodnje električne energije iz energije sunca, Mrakovčić kaže i kako su iskustva predstavnika Ponikava pokazala da nužne procedure i nisu tako komplicirane, teške i nesavladive kako se u nas još uvijek predstavlja.


– Bili smo uporni i nigdje nismo naišli na zatvorena vrata. Papirologiju smo, nakon što smo se doregistrirali za poslove iz domene energetike, uspjeli riješiti u svega pola godine. Dobili smo i energetsko odobrenje te ugovor o priključenju na distribucijski sustav HEP-a. Hrvatska energetska regulatorna agencija izdala nam je rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača energije, a s Hrvatskim operaterom tržišta energije (HROTE) potpisali smo ugovor o otkupu električne energije. Kad postrojenje bude gotovo, preostaje nam još ishoditi elektroenergetsku suglasnost i ugovor o korištenju HEP-ove mreže. A kada zaživi ovaj projekt, komunalci istim panelima planiraju natkriti i parkiralište svoje upravne zgrade, kao i krov crpne stanice na vodocrpilištu Ponikve.