Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Povratak u školu

foto Od ove godine na Krku nastava i za djecu s teškoćama u razvoju

Dobrinjski prvašići na svečanosti povodom prvog dana škole / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Dobrinjski prvašići na svečanosti povodom prvog dana škole / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 4. rujan 2018. u 11:47 2018-09-04T11:47:41+02:00

Pod kapom Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, s radom su krenule dvije razredne skupine kojima su sad »pokrivene« područne škole dviju od ukupno tri otočne školske matice, one omišaljske (u sklopu koje djeluje njena područna jedinica u Dobrinju) kao i krčka (u okrilju koje djeluje i Područna škola Vrh)

KRK  Jučer je za sve otočne osnovce, a posebice prvašiće, bio poseban dan. Nekima zbog povratka u školske klupe, a prvašićima zbog njihova napokon dočekanog ulaska u »školski svijet«, pa je svima jučerašnji dan bio drugačiji i u najmanju ruku – pamćenja vrijedan.

Upravo takvo jutro jučer je osvanulo i za osmero otočnih mališana s teškoćama u razvoju, po četvero s područja općine Dobrinj i grada Krka koji su, baš kao i svi ostali njihovi vršnjaci, jučer prvi put zasjeli u svoje školske klupe i to unutar dvaju posebnih razrednih odjeljenja ustrojenih unutar PŠ Dobrinj odnosno PŠ Vrh.

Poznato okruženje

– Posebni razredni odjeli krčkim će učenicima s različitim oblicima intelektualnih odnosno teškoća u razvoju osigurati primjerene programe odgoja i obrazovanja uz podršku edukacijskih rehabilitatora i ostalih stručnih suradnika različitih profila u njima poznatoj lokalnoj sredini, a što je za tu, iznimno osjetljivu kategoriju mališana, od velike važnosti – naglasila je tijekom jučerašnje svečanosti »otvorenja« nove školske godine (a s njom i uspostave takvog razreda u dobrinjskoj školi) Ivone Šabarić Rubeša, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka. Upravo pod kapom te ustanove s radom su krenule dvije razredne skupine kojima su sad »pokrivene« područne škole dviju od ukupno tri otočne školske matice, one omišaljske (u sklopu koje djeluje njena područna jedinica u Dobrinju) kao i krčka (u okrilju koje djeluje i Područna škola Vrh).

Ivone Šabarić Rubeša, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

– Pripreme za ovaj iskorak trajale su cijelu jednu godinu pa zato i ne čudi da smo sad svi i sretni, i zadovoljni, ali i ponosni što smo, zahvaljujući podršci nadležnog ministarstva, PGŽ-a, kao i krčkih škola odnosno jedinica lokalne samouprave, ovdje sad konačno uspjeli uspostaviti model organiziranja nastave za djecu s razvojnim teškoćama, naglasila je Šabarić Rubeša. Objasnila nam je i da tim programom sad obuhvaćene male otočanke i otočani, barem što se školovanja tiče, više neće trebati odlaziti put Rijeke.

U gradu Krku ove godine čak tri prva razreda

Spomenimo i da je, osim 17 prvašića s područja Dobrinjštine, u svoje školske klupe u OŠ Omišalj jučer zasjelo i njihovih 36 vršnjaka iz Omišlja i Njivica. Kako je istaknuo ravnatelj Žarko Žarković, OŠ Omišalj u školskoj godini 2018./2019. sveukupno broji 324 polaznika od kojih su 122 u Dobrinju, a 202 u Omišlju. OŠ Malinska-Dubašnica danas pak broji 240 polaznika, od kojih je 31 prvašić u dva razredna odjela. OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk u nastavnu godinu ulazi sa svojih 786 učenica i učenika od kojih je 350 upisano u krčku »maticu«. Njena PŠ Vrh broji 135 učenika, PŠ Punat 117, PŠ Baška 108, a Područna škola Vrbnik 76 osnovaca.
Spomena je vrijedan i podatak da su u samom gradu Krku jučer po prvi put s radom krenula čak tri razredna odjeljenja prvašića. Iznimno brojna generacija krčkih »klinaca i klinceza« sačinjena od 59 prvašića vodstvo škole »natjerala« je na ustroj dvaju razrednih odjeljenja s dvadesetero, te jednog s 19 novopečenih prvaša. Istovremeno, u Vrbniku su u prvi razred krenula samo dva učenika, zbog čega je ondje ustrojeno kombinirano razredno odjeljenje sačinjeno od dvoje prvaša i devetero polaznika drugog razreda.
Sve ostale područne škole – dakle Baška, Punat i Vrh, imaju po jedno »redovno« nastavno odjeljenje prvašića. U Baški i Vrhu u školu je krenulo po trinaestero polaznika prvih razreda, dok će u Puntu, s dvotjednim kašnjenjem uzrokovanim radovima na dovršetku gradnje nove škole i sportske dvorane, u školu tek krenuti 12 prvašića.

– Školovanje mališana u poznatom okružju njima je značajno ugodnije i manje stresno, podcrtala je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje, napomenuvši da je realizaciji programa koji financijski u potpunosti pokriva resorno ministarstvo vjetar u leđa dala i činjenica da je provedba tog oblika obrazovanja na Krku povjerena dvjema domaćim, otočnim stručnim edukacijskim rehabilitatoricama koje će, zaključuje Šabarić Rubeša, potporu imati i u svim ostalim stručnim suradnicima Centra, jedine ustanove na području PGŽ-a u kojoj se provodi odgoj, obrazovanje, rehabilitacija te radno i stručno osposobljavanje djece i mladeži s intelektualnim i svim drugim »utjecajnijim« teškoćama u razvoju.

Uskoro još bolji uvjeti

Zadovoljstvo uvođenjem u rad novog razrednog odjela tijekom jučerašnje svečanosti u sklopu koje su pjesmom i plesom dobrinjski osnovci dobrodošlicu zaželjeli svim svojim novopečenim prvašićima, nisu skrivali ni pročelnica županijskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, dobrinjski općinski načelnik Neven Komadina, kao ni Žarko Žarković, ravnatelj OŠ Omišalj te zamjenica župana Marina Medarić koja se velikoj fešti otočnog školstva priključila u njenom nastavku, u Vrhu.

– Tri su važna razloga zbog kojih sam danas jednostavno morala biti ovdje, istakla je Stilin, otkrivši da prvi, naravno, »leži« u novouspostavljenom posebnom razrednom odjelu. Onaj drugi, ne manje važan, krije su u činjenici da je ove godine, ojačana sa svojih 17 prvašića, dobrinjska škola polaznicima najbrojnija u svojoj povijesti, napomenula je županijska pročelnica istaknuvši da se treći razlog njena dolaska krije u nastojanjima da se, u suradnji s lokalnom upravom, za 122 dobrinjska osnovca stvore još bolji uvjeti školovanja. S načelnikom Komadinom sad smo otvorili i službeni dijalog vezan uz zajedničku pripremu i razradu ambicioznog projekta prostornog širenja ovog školskog zdanja koje će u skorijoj budućnosti, zahvaljujući zajedničkim zalaganjima Županije i Općine Dobrinj – vjernog podupiratelja svega što ima veze sa školstvom i mladima na ovom djelu otoka – ovoj zgradi »dodati« nove učionice, zaključila je Stilin.

Edita Stilin najavila je proširenje sve brojnije dobrinjske škole, Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.