Ekološke aktivnosti

Od berbe lavande do hotela za kukce: Creski školarci ne miruju preko ljeta

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković

Iako je redovna nastava u hrvatskim školama završila, u creskoj OŠ Frane Petrića još uvijek nisu gotovi sa svojim aktivnostima. Učenici, nastavnici i drugi djelatnici okupili su se upravo najtoplijeg lipanjskog dana u povijesti kako bi pobrali lavandu iz školskog vrta. Ove godine prikupili su oko 15 kilograma lavande od koje će, uz pomoć destilerije Kučić iz Martinšćice, dobiti eterično ulje i hidrolat. Ti će proizvodi poslužiti kao protokolarni pokloni za goste koji će posjećivati školu, a učenička zadruga Šimjaca s njima će sudjelovati na raznim smotrama.U creskoj školi provode se brojne ekološke aktivnosti jer ona od 2016. godine ima status međunarodne ekoškole kojoj je zadaća odgojiti mlade generacije osjetljive na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.




– Ljepote našega otoka Cresa nadaleko su poznate. Te ljepote treba čuvati da bi zdravo živjeli i da i generacije poslije nas, isto kao i mi, uživaju u svježem morskom zraku, mirisnim poljima kadulje i zdravo se hrane uz maslinovo ulje, ukusnu janjetinu i kvalitetnu vodu iz Vranskog jezera. Od malih nogu treba razvijati ekološku svijest djece pa smo se uključili u veliku međunarodnu obitelj ekoškola. Uključivanje u taj program obvezuje nas da ugradimo odgoj i obrazovanje za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog rada te u svakodnevni život i rad učenika, djelatnika škole, roditelja i naših sugrađana. Naš rad uključuje osmišljavanje, pripremu i provedbu ekoloških projekata i sudjelovanje u svim aktivnostima razvijanja i produbljivanja ekološke svijesti djece i građana Cresa, zaključila je školska pedagoginja Željka Matovinović, koordinatorica projekta ekoškola.



Masline, pčele…


U školi djeluju dvije eko grupe, mlađa okuplja učenike od drugog do četvrtog razreda pod vodstvom profesorice engleskog jezika Mirjane Honjek Utmar, a starija obuhvaća učenike petog, šestih i sedmog razreda pod vodstvom profesorice biologije i kemije Valentine Bartol. Tijekom godine mali ekolozi provode razne aktivnosti u školskom vrtu pa su tako obrezivali lavandu i drugo mediteransko bilje, održavali maslinik iz kojeg su dobili pet litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja, te naučili osnove pčelarstva u školskom pčelinjaku.




Foto W. Salković


Foto W. Salković



– Osim proizvodnje hidrolata i eteričnog ulja, lani smo sušili cvjetiće lavande i njima punili vrećice zajedno s prijateljima iz Comacchija kad su posjetili našu školu. Sudjelovali smo u natječaju izrade plakata s ekološkom tematikom, a najbolji su izradili učenici četvrtog razreda te su nagrađeni izletom na Vransko jezero – kaže profesorica Honjek Utmar.Stariji učenici imali su zahtjevnije zadatke.

Čišćenje plaže Tarej


– Organizirali smo recikliranje otpada po razredima u kojima smo postavili spremnike za odvojeno prikupljanje plastike i papira. Marko Capek, poznati promotor života bez plastike, održao je u našoj školi niz radionica, a zajedno s njegovom udrugom sudjelovali smo u čišćenju plaže Tarej. Zanimljivo je bilo i na radionici izrade ekološke kozmetike u kojoj su sudjelovali i naši prijatelji iz Comacchija – kaže profesorica Bartol.Najnoviji projekt creskih malih ekologa je izrada hotela za kukce, šarene konstrukcije u kojoj će moći prezimiti razne bube i životinjice korisne u školskom vrtu i općenito u okolišu.