Atraktivna događanja

Od Haludizma do drevne Troje: Krčka Noć muzeja donosi zanimljive programe

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Ovog petka, 1. veljače, Krčani će u večernjim satima moći pogledati atraktivne izložbe – u Malinskoj fotokomparaciju Haludova nekad i danas autora Damira Fabijanića, u krčkom Decumanusu izložbu o čuvenom arheološkom nalazištu Troja, u Vrbniku o mesopusnoj baštini, a u Korniću o pučkoj glumi



KRK I ove će se godine u Noć muzeja, hvalevrijednu akciju Hrvatskog muzeološkog društva, uključiti niz kulturnih udruga i ustanova s otoka Krka koje će, sukladno vlastitim mogućnostima i raspoloživoj infrastrukturi, dati doprinos manifestaciji koja će ovog petka doživjeti svoje 14. izdanje. Noć muzeja ove će godine za glavnu temu imati inovacije i digitalnu budućnost, odnosno prikaz mogućnosti muzeološkog korištenja suvremenih tehnologija, a što uz ostalo podrazumijeva i inovativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike, uz ostalo i korištenjem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija i alata.


Vodeći se tim motivom, organizatori ovogodišnje Noći muzeja pozvali su sve muzeje i kulturne ustanove koje će se diljem naše zemlje ovog petka, 1. veljače, priključiti tom događanju, da publici koja će ih u toj prigodi obići predstave vlastita iskustva u primjeni digitalne tehnologije u radu svojih institucija te na taj način pokušaju virtualno približiti svoju budućnost. U večernjim satima, poručuju predstavnici otočnih institucija koje su se priključile tom atraktivnom i svugdje dobro posjećenom projektu, »aktivirat« će se priređivači kulturnih događanja s područja Malinske, Krka, Vrbnika te Kornića.



U Vrbniku će pak, u organizaciji članova Vrbničkog kulturnog društva Frankopan, u izložbeni prostor biti transformirana dvorana Zadružnog doma u kojoj će te noći biti upriličeno predstavljanje lokalne mesopusne baštine. Stare fotografije i videosnimke, karnevalski rekviziti i mesopusni kostimi samo su dio izložaka koje će u toj prilici predstaviti vrbnički kulturnjaci koji istuču i da se ciljevi ovog događanja ogledaju u nastojanju da se se u skorijoj budućnosti digitalizira te tako pohrani, ali i sačuva mesopusna baština žitelja Vrbnika.




Ništa manje bitan cilj inicijatora tog događanja jest i želja da se posjetiteljima priušti vesela večer na kojoj će se svi zajedno zabaviti, prisjetiti uspomena iz prošlosti, a mlade generacije i potaknuti da njegovanje mesopusnih tradicija.



Fotografski memento


Jedno od vjerojatno najzanimljivijih te u nekom smislu i najaktualnijih događanja zbit će se tako u petak, s početkom od 18 sati, u prostoru sportske dvorane OŠ Malinska-Dubašnica u Bogovićima, gdje će javnosti biti predstavljena izložba »Haludizam/Haluddism«. Radi se o projektu našeg poznatog i nagrađivanog fotografa Damira Fabijanića koji je, temljem svojih promotivnih fotografija snimljenih po narudžbi samih hotelijera sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća u tad još velebnom Haludovu, tri desteljeća kasnije, istom tehnikom te na istim lokacijama na kojima je davno radio, fotografski zabilježio današnje motive tog uništenog hotelskog grada.


– Ideja izložbe nije analiza uzroka, niti politikantsko elaboriranje propasti hotelskog grada Haludova, već kontrastirani fotografski memento sjajnom arhitektonskom djelu Borisa Magaša, naglašava autor u predgovoru materijala kojim je popraćena izložba s kojom će Malinskari pridonijeti Noći muzeja. Fabijanić pritom naglašava i da preispitivanje razloga propasti Haludova ostaje tek u naslovu kojim se parafrazira i simbolički uspoređuje devastacija hotelskog sustava s pokretom ludizam u kojem se tehnološkom napretku suprotstavljalo uništavanjem strojeva, odnosno u ovom slučaju uništavanjem alata za rad funkcionalnog hotelskog sustava. Osim izložbe koja će u tom prostoru ostati postavljena i javnosti dostupna tijekom cijelog vikenda (2. i 3. veljače od 10-17 sati), posjetitelji događanja uklopljenih u 14. Noć muzeja na širem području Malinske moći će još razgledati i postave Arheološke zbirke nalazišta Cickini u Svetom Vidu Miholjicama, kao i samostanski muzej, odnosno zbirku u Portu (koja će biti otvorena od 18 do 20 sati).



Noći muzeja se, kao i svih prethodnih zima, priključuju i uvijek »žvelti« članovi Katedre Čakavskog sabora Kornić koji će za ovaj petak pripremljeni program »zavrtjeti« oko tematike pučke glume na Korniću. U istoj će prilici biti izvedena i predstava malih članova Dramskog studija Frankopan, i to »Plesna haljina žutog maslačka« nastala po tekstu Sunčane Škrinjarić.



Putujuća izložba


Za razliku od malinskarske izložbe iza koje organizacijski stoji TZO Malinska, u gradu Krku će domaćin »noćnoizložbene« manifestacije biti Centar za kulturu Grada Krka. Izložba će središte imati u galeriji Decumanus gdje će, od 18 sati, biti predstavljena izložba »Troja na putu« kojom je Arheološki muzej Zagreb, u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre iz Zagreba i turskim veleposlanstvom u našoj zemlji, prošlu 2018. godinu obilježio kao Godinu Troje, i to u povodu 20. obljetnice njenog uvrštenja na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Jedan od najslavnijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu, predstavljen je putujućom izložbom koja je dosad već gostovala u Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru, Osijeku i Karlovcu. Izložba objedinjuje fotografije koje je na korištenje ustupio trenutni voditelj istraživačkih radova na samom lokalitetu – dr. Rüstem Aslan.


Izložbu prate i dva videa – jedan o samoj arheologiji, dok je drugim predstavljen velebni Muzej Troje koji je nedavno otvoren u blizini tog glasovitog arheološkog nalazišta. Koristeći video i fotografsku dokumentaciju, izložba daje kratak presjek o tome kako je i gdje otkrivena Troja i što je uopće ona, upoznajući posjetitelje s legendom o Trojanskom ratu, ali i s činjenicama o istraživačima koji su dali svoj prilog poznavanju tog drevnog grada. Izložba »Troja na putu« ostat će otvorena do 7. veljače, a svi zainteresirani posjetitelji mogu je, osim u Noći muzeja, razgledati svakim radnim danom od 10 do 13 sati.