Zabava ljeti

Od Apoksiomena do rimske škole mačevanja: Lošinj čeka obilje zabave i kulture

Anja Tomović

Ni jedna fešta ne može proći bez mažoretkinja i puhačkog orkestra Josip Kašman  / Foto A. Tomović

Ni jedna fešta ne može proći bez mažoretkinja i puhačkog orkestra Josip Kašman / Foto A. Tomović

Uz zbivanja koja su tradicija u čast Apoksiomenovog povratka i otvorenja i njegovog muzeja prvi put će se održati »Rimska škola mačevanja« i kazališna predstava »Apoksiomenove ide«



MALI LOŠINJ Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u suradnji s partnerima, za svoj posjetitelje i ove godine pripremili su mnoštvo zanimljivih događanja, s posebnim naglaskom na sport, zdravlje, zabavu i kulturu. Prva velika manifestacija je već danas – Dan glazbe koji se u Malom Lošinju održava još od 1993. godine prvog dana ljeta, a obilježava i početak glavne turističke sezone, počet će na glavnom malološinjskom trgu u 21 sat, što je ujedno i najava početka Kulturno zabavnog ljeta na otoku Lošinju.


Dupini i Shakespeare


Bogati srpanj počinje tradicionalnim obilježavanjem Dana dupina 1. srpnja kada će Edukacijski centar o moru Plavi svijet svim posjetiteljima, uključujući i najmlađe, pripremiti brojne radionice, igre i prezentacije u Velom Lošinju, a ljubitelji književnosti tog istog dana u večernjim satima uputit će se u Villu Elizabeth (Lječilište Veli Lošinj) na multimedijalno predavanje u sklopu književne večeri »Na terasi u suton« s temom »400 godina Shakespearea«.



Poklonici kulturnih događanja neće propustiti 41. Osorske glazbene večeri u Osorskoj katedrali. Ovaj nacionalni festival klasične glazbe održava se u Osoru od 1974. godine, svojevrsni je promicatelj hrvatskog glazbenog stvaralaštva, a traje od 17. srpnja do 21. kolovoza. 





U gradskoj vijećnici u Nerezinama pripremljena je izložba »Ribarstvo u Nerezinama« autora Ive Rušina, a dan kasnije u antičkom gradu Osoru održat će se »A cappella večer«. Za ljubitelje sporta i zabave organiziran je Picigin tour 2016. na osebujnom i jedinstvenom Susku – otoku pijeska. Ni jedno ljeto ne prolazi bez nastupa Lošinjskih možoretkinja te koncerta puhačkog orkestra Josip Kašman (7. srpnja, fešta sv. Grgura u Velom Lošinju), a kazališnu predstavu »Lošinjske perle« na ljetnoj pozornici Gradske knjižnice i čitaonice 5. i 19. srpnja izvesti kazalište JAK.


Apoksiomen


U čast Apoksiomenovom povratku i njegovom novootvorenom domu – Muzeju Apoksiomena, prvi put u Lošinju će se 7. srpnja održati »Rimska škola mačevanja i kazališna predstava Apoksiomenove ide« te 27. srpnja »Rimske tradicionalne igre i zabavni program Pirus Pale«, a kulturni doživljaj nastavlja se sljedećeg dana kazališnom predstavom »«Umjetnici na otoku – Ja i moji osjećaji« kazališta Žar ptica iz Villa te 9. srpnja kroz video i filmsku projekciju uz susret i razgovor s kazališnom umjetnicom Ivicom Boban.


Brojne su predstave koje donosi srpanj na otoku vitalnosti: JAK će izvesti »Zamku« i »Lošinjske stilske vježbe« (17. i 31. srpnja), Teatar Gavran »Zaboravi Hollywood« (27. srpnja), književne večeri Na terasi u suton – Od knjige do scenske igre bit će 22. srpnja, književna večer »Noć krimića« s Pavlom Pavličićem, Goranom Tribusonom i Julijanom Matanovićem (29. srpnja)… Bojni su i koncerti klasične glazbe: koncert puhačkog orkestra Josip Kašman (11. srpnja) i XI. Dani Josipa Kašmana (14.i 15. srpnja), Klape na pjacalu (Cambi i domaće otočne klape nastupit će 16. srpnja). Plesni Zumba show je 10. i 24. srpnja na glavnom malološinjskom trgu, a već tradicionalni Jazz festival od 29. do 31. srpnja.


Pučke fešte


Na središnjem trgu u Malom Lošinju 21. srpnja predstavit će se Magosi antičkog perioda kroz svoju iluzionističku radionicu i Vatreni magosi uz zabavni program. Nerezinci 22. srpnja tradicionalno slave Svetu Mariju Magdalenu, Ilovčani 23. srpnja feštaju na Dan iseljenika, a dobru zabavu priuštit će im Đani Maršan na pjacalu ispred Župne crkve.


Sušćani će također već tradicionalno 31. srpnja proslaviti Dan iseljenika. Velološinjani će se dobro provesti za Kolede na Sv. Ani 24. srpnja te 30. srpnja na Veloselskim ljetnim užancama. Mještanima Sv. Jakova 25. srpnja feštom obilježavaju dan svog zaštitnika.


Gradonačelnik Grada Malog Lošinja Gari Cappelli zadovoljan je najavljenim manifestacijama i očekuje još jednu dobru turističku sezonu.