Stari mlin u Ćunskom

Obrada maslina kao nekad: U stoljetnom toraću oživljena stara priča

Anja Tomović

Stješnjene masline slažu se u »športe« / Foto A. TOMOVIĆ

Stješnjene masline slažu se u »športe« / Foto A. TOMOVIĆ

Unatoč današnjim modernim tehnologijama, mještani Ćunskog uspjeli su sačuvati stari mlin za masline – torać, kao i starinski način obrade maslina. Udruga Harmonija svake godine upriliči barem jednu starinsku meljadu maslina 1897.



MALI LOŠINJ Na demonstraciji obrade maslina u starom mlinu »toraću« u Ćunskom okupilo se mnoštvo štovatelja maslinarske tradicije s područja Malog i Velog Lošinja, Cresa, Italije, koji su imali prilike sudjelovati u procesu meljade na način kako se to radilo prije više od 100 godina.


»Proto« dirigira


Budući da ove godine masline nisu dobro rodile, obradila ih se manja količina, ali još uvijek dovoljna za potpuni prikaz procesa meljade na starinski način i ugodno druženje svih zainteresiranih. Dan otvorenih vrata koji je organizirala Udruga Harmonija na inicijativu svog člana, lokalnog ugostitelja Željka Gadže, bio je popraćen druženjem uz dobru hranu, harmoniku i degustaciju raznih vrsta maslinova ulja s područja Istre, Ugljana, Crne Gore, Hercegovine, pa čak i Albanije.



Udruga HarmonijaOsnivači i graditelji mlina osnovali su udrugu Armonia, današnja Harmonija, u kojoj su vlasnici dijelili dobit razmjerno broju dionica, a osim za ekonomske probitke, ova se udruga brinula i za napredak mjesta i mještana.



– U stari se mlin uistinu ulazi sa strahopoštovanjem, s obzirom da se radi o mlinu i tradiciji od prije više od 100 godina, koju treba poštovati i održavati te ne dozvoliti da zamre. Trebalo bi još ispitati povijest ove priče s obzirom da su nekada u Ćunskome postojala tri mlina, ali maslinarstvo bi u kombinacjii s turizmom dobilo jednu potpunu i lijepu priču, čemu je dobar primjer Istra – rekao je Gadža.


Posjetitelji oduševljeni


Nakon berbe maslina i njihovog »bacanja u rupu« u kojoj se mehanizmom mlinskog kamena tiješte pola sata, potrebno je barem pet jačih ljudi koji se razumiju u proces meljade pod vodstvom glavne osobe, »prota«, koji određuje kada se što radi. Kada proto ocijeni da su masline stiješnjene, one idu u »športe« (vreće) pa se slažu u mehaničku prešu iz koje curi ulje. Ovisno o toku ulja, stavlja se jedan od pet drvenih »taka« te se čeka da ulje do kraja iscuri i preša se spušta.


Kada se ulje ovako obradi, treba se pričekati da odstoji kako bi se murka spustila na dno, nakon čega se ulje pretače, objasnila je predsjednica Udruge Harmonija Nada Mužić, rekavši da su posjetitelji zainteresirani i oduševljeni starim mlinom te ih zanimaju i ostale tradicije nekadašnjeg života na otoku. Udruga Harmonija svake godine nastoji napraviti barem jednu ovakvu meljadu kako bi se svim zainteresiranima pokazalo kako su naši stari nekada dobivali kvalitetno maslinovo ulje.


Unatoč današnjim tehnologijama i modernizaciji, mještani Ćunskog uspjeli su sačuvati stari mlin za masline – torać, kao i starinski način obrade maslina. Taj jedini preostali stari mlin sagrađen je 1897. godine, a s vremenom je preša modernizirana.