Vrijedna investicija

Obnova zelene površine na Trgu sv. Ivana u središtu Vrbnika: Za preuređenje i opremu parka 620 tisuća kuna

Mladen Trinajstić

Crkva iz 17. st. na jednom od najfrekventnijih lokaliteta / Foto M. Trinajstić

Crkva iz 17. st. na jednom od najfrekventnijih lokaliteta / Foto M. Trinajstić

Plan uređenja koji je osmislio arhitekt Rajko Sandrovac ide za najvećim mogućim zadržavanjem stvarnog stanja i vrijednosti tog lokaliteta, a radovi se svode na preoblikovanje i oblaganje zidova, te uklanjanje zelenila, posebice onoga koje je uništeno



VRBNIK Kao i sve ostale otočne lokalne samouprave koje ovo doba godine koriste za realizaciju brojnih infrastrukturnih i komunalnih projekata, i Općina Vrbnik pokrenula je niz radova koji bi to lokalno središte do početka turističke (pred)sezone trebali učiniti ljepšim i urednijim. Upravo su tako pokrenuti i zahvati na preuređenju i opremanju parka na Trgu sv. Ivana u samom središtu Vrbnika, lokalitetu smještenom tik uz sedam stoljeća staru crkvicu posvećenu svetom Ivanu Krstitelju. Nevelika zelena površina na kojoj je u poratnom vremenu postavljen i jedan od na otoku Krku brojnih spomenika posvećenih palim borcima uskoro bi, u roku od pedeset dana, trebao dobiti potpuno novo, skladnije obličje, i to zahvaljujući ulaganju vrijednom 620 tisuća kuna.


Ljepši okoliš crkvice


Kako doznajemo od predstavnika vrbničke lokalne uprave, veći dio spomenutog iznosa namaknut je od Ministarstva regionalnog razvoja dok će ostatak, iz svog proračuna, osigurati Općina Vrbnik koja na spomenutom mjestu, i prije početka dolaska brojnih predsezonskih izletnika kani pridonijeti okolišnoj revalorizaciji samog parka, ali i njemu susjednog kulturnog dobra – crkvice posvećene zaštitniku tog krčkog mjesta. Kako se park nalazi u samom centru Vrbnika odnosno u blizini parkirališta kojim ljeti prometuju izletnički autobusi, njegovim se uređenjem osim uljepšavanja okoliša crkvice ujedno stvara i novo izletničko odmorište, stoji u obrazloženju netom pokrenute investicije koja nam je jučer proslijeđeno iz Općine.


 Plan uređenja


Plan uređenja kojeg je osmislio arhitekt Rajko Sandrovac iz hreljinskog Plan Consultinga, saznajemo iz prve ruke, ide za najvećim mogućim zadržavanjem stvarnog stanja i vrijednosti tog lokaliteta, a jučer započeti radovi obuhvatit će preoblikovanje i oblaganje zidova, jednako kao i uklanjanje zelenila, posebice onoga koje je uništeno. Postojeći spomenik, ističu u vrbničkoj lokalnoj upravi, pomaknut će se ulijevo, a između spomenika i crkvice u samom parku bit će izgrađena fontana koja bi spomeniku, ali i susjednoj crkvici trebala dati dodatnu ambijentalnu vrijednost. Novoformirani javni prostor stvorit će mjesta i za postavu klupa za sjedenje, dok bi se iza spomenika trebalo zasaditi novo, gusto zelenilo. Predviđena je i postava četiriju jarbola za zastave, kao i instalacija prikladnog sustava rasvjete novog park – odmorišta koje bi, zaključuju investitori, lokalitet uz kojeg je većina žitelja, ali i posjetitelja Vrbnika do sad tek prolazila trebalo učiniti mjestom njihova okupljanja, i kraćeg zadržavanja.





Posebnost u parku postavljenog spomenika palim borcima jest i to što, za razliku od većine takvih skulptura, vrbnički borac u ruci ne drži ni pušku, niti bombu već otvorenu knjigu – simbol premoći znanja, ali i dijaloga nad nasiljem. Novouređeni park u kojem će spomenik zadržati svoje mjesto stoga će, prenose nam općinari, već i zbog tog njegova elementa postati idealnim mjestom za sve ljubitelje knjige koji će, pored »začitanog borca«, sad i sami dobiti priliku pročitati pokoju stranicu omiljene knjige.