Krk Food Fest

OTOČNI GASTROADUTI Aromatična krčka janjetina i sir zvijezde bodulskih restorana

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

U bašćanskoj Cicibeli nude janjeći žgvacet s palentom i domaćim sirom, a hit im je domaća skuta na žaru s flambiranim škampima i aromatiziranim medom, dok u kampu Slamni slasnu vrbničku janjetinu spravljaju pod pekom i na lešo te u žgvacetu s domaćim makarunima ili šurlicama



KRK Nakon što su u prvoj etapi ovogodišnjeg programa Krk Food Festa glavne zvijezde bodulske gastroponude bile šurlice i šparoge, slijedeći zakonitosti sezonalnosti i korištenja »aktualnih« namirnica u promociji gastroaduta otočnoga kulinarstva, nastavak tog događanja otočni su ugostitelji posvetili dvjema također poznatim, cijenjenim te od istinskih ljubitelja kvalitetnog ića i pića redovito i traženim krčkim specijalitetima – janjetini i siru.


Jedan od restorana koji već desetljećima spada u sam vrh bodulske gastroscene bašćanska je »Cicibela«. Njena vlasnica Eda Bogdešić, otočnoj javnosti već dobro poznata promotorica kvalitetne ugostiteljske ponude, rekla nam je da se u Cicibeli već godinama, i u sklopu ovakvih programa, ali i samostalno, krčku kuhinju trude predstaviti posjetiteljima držeći da se u njoj uistinu ima što pokazati.


Promo pjat


– Prvi i temeljni element na kojem gradimo taj segment naše ponude kvalitetne su domaće namirnice, a to u ovom dijelu Krk Food Festa ponajprije znači uporabu naše domaće janjetine – ističe Bogdešić, naglašavajući da se u Cicibeli inzistira na janjetini sa susjednog, nenaseljenog otočića Prvića.


– To je meso uistinu posebno i to stoga što se ondje janjad hrani aromatičnim, morem zasoljenim biljem koje mesu daje posebnu i prepoznatljivu aromu, gušte koje je nemoguće dobiti iz mesa kupljenog u kakvom supermarketu – kaže Bogdešić, naglašavajući da stvari slično stoje i s krčkim sirom. Dodaje da se, po želji gostiju, janjetina u Cicibeli pripravlja i u ponešto egzotičnijim inačicama kojima se okusi i arome toga kraja skladno nadopunjuju začinima poput kima, korijandera i cimeta. – Upravo za ove dane osmislili smo i ponudili i »promo pjat« janjećeg žgvaceta s palentom i domaćim sirom, a u ponudi su janjeći kotleti, šurlice sa žgvacetom te domaća skuta na žaru s flambiranim škampima i aromatiziranim medom – jelo koje je postalo zvijezdom naše trenutne ponude – zaključuje Bogdešić.

Okusi tradiciju – u kampu




Slična smo iskustva u nastojanju promoviranja domaće gastronomije čuli, osjetili i vidjeli i u restoranu kampa »Slamni«, nevelikog ali i više no reprezentativnog nositelja visokokvalitetne smještajne ponude Dobrinjštine i otoka Krka. Taj s četiri zvjezdice okićeni kamp važan dio svoje kvalitete duguje razini svoje ugostiteljske ponude pa stoga ni ne čudi da se i ondje, i izvan organiziranih akcija kakvu predstavljaju Dani janjetine i sira iza kojih stoji Turistička zajednica otoka Krka, dužna pažnja poklanja domaćoj, krčkoj gastronomiji.


– »Okusi tradiciju«, kako glasi moto Krk Food Festa, uistinu bi mogao biti i moto naše redovite gastroponude u kojoj sve ono kvalitetno, domaće i prepoznatljivo oduvijek ima mjesto koje zaslužuje – kaže pak Rajko Vulin, zamjenik voditelja kampa smještenog u Klimnu.


– Ponuda s kojom ove godine ponosno sudjelujemo u tom sveotočnom gastroprojektu bazirana je na jelima od domaće, vrbenske janjetine, kao i svim vrstama domaćih sireva – ovčjih i kravljih, tvrdih i mekih. Naravno, tu su uz njih i delicije poput krčkog pršuta i naravno, naši specijaliteti od janjetine koju spravljamo pod pekom i na lešo. Vrbnička je janjetina i u žgvacetu koji poslužujemo s domaćim makarunima, ali i sa šurlicama i palentom – nastavlja Vulin ističući da je među gostima restorana, odnosno posjetiteljima kampa, nemali broj onih koji slijedom kušanih jela, posebice sireva, potom potraže i njihove proizvođače, a sve da bi se opskrbili tim cijenjenim specijalitetom.