Laskava titula

OSOBA GODINA Do Božića izaberite najbodula u 2017.

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Tko će ponijeti laskavu titulu odlučit će čitatelji nezavisnog internetskog portala »otok-krk.org«, s tim da svatko može glasovati samo za jednog kandidata i to samo jednom. Ova hvalevrijedne akcija u prvi plan stavlja sve koji su u otočnoj svakodnevici ostavili traga u kakvom vrijednom i zapaženom postignuću



KRK U sklopu sad već tradicionalne akcije odabira osobe godine otoka Krka koja će, do Božića, u organizaciji nezavisnog internetskog portala »otok-krk.org« i Multimedijalne udruge »Krčka beseda« sedmi put iznjedriti najbodula ili najbodulku objavljena su imena kandidata za tu laskavu titulu. Nakon što su od organizatora spomenute akcije i formalno provjerene pristigle kandidature, a koje su u proteklim tjednima predlagali svi čitatelji tog portala, odlučeno je da će za naslov osobe otoka Krka u 2017. konkurirati dvoje kandidata – Svjetlana Vrkljan-Radovčić i Zdravko Petrić.


U uredništvo nije pristigla niti jedna primjedba, a tko će biti osoba godine odlučit će čitatelji koji glasaju od 15. do 24. prosinca u ponoć. Svatko može glasovati samo za jednog kandidata i to samo jednom. Nakon glasovanja, bit će vidljivo trenutno stanje glasova po pojedinom kandidatu, kao i ukupan broj glasača.Aktivna humanitarka

Kako nam je u ime organizatora ove hvalevrijedne akcije koja u prvi plan stavlja sve koji su u otočnoj svakodnevici (kroz svoj nesebičan, novčano nehonoriran rad) ostavili traga u kakvom vrijednom i zapaženom postignuću objasnio jedan od urednika internetskog portala »otok-krk.org«, Milovan Kirinčić, kandidatkinja Vrkljan-Radovčić se istaknula svojim aktivnostima vezanim uz poticanje i promicanje zdravog života, posebice kroz jogu i pilates za što je i licencirana instruktorica.


Još više se istaknula kroz svoj humanitarni rad kao jedna od pokretačica tzv. »Teova tima« i organizatorica akcija u sklopu kojih je tijekom protekle godine na Krku u djelo provedeno više sportskih humanitarnih akcija za prikupljanje pomoći za liječenje malog Tea Jelenovića. Spomenuti »tim« organizirao je i u djelo proveo brojna događanja za pomoć spomenutom mališanu s područja Dobrinjštine u nizu kojih je posebno bio zapažen cjelodnevni sportsko-zabavni humanitarni spektakl »Aktivan za Tea« koji je na krčkom Sportskom centru »Josip Uravić Pepi« održan u svibnju.




Osim veterana HNS-a i NK Krka koji su tog dana odigrali utakmicu, akciji se uz prezentaciju aktivnosti odazvalo čak 19 sportskih klubova i udruga s otoka, ali i 11 glazbenika koji su pjesmom i svirkom pripomogli uspješnoj provedbi akcije koja je, kao malo koje događanje, ujedinilo sve žitelje otoka Krka u plemenitom nastojanju pomaganja tom mališanu. Spomenuta je ujedno zaslužna i za novu, netom pokrenutu akciju prikupljanja pomoći za liječenje malenog Gabriela Mancea iz Šila koji boluje od rijetkog Prader Willi sindroma.



Podsjetimo, akcija je pokrenuta pred šest godina kad je prvi put u povijesti otoka pokrenut izbor slijedom kojeg je laskavu titulu do sad ponijelo šest bodulskih »zaslužnika«. Prva osoba godine koncem 2011. postala je Krčanka Miranda Šebelja, sljedeće je godine ista titula pripala sad već pokojnom Petru Bajčiću iz Brusića dok je 2013. naj Bodulom postao Anton Juranić – Pivac iz Jurandvora. Uslijedio je i odabir Mirjane Skomeršić iz Krka, Ivana Šabalje iz Porta dok je prošle godine, odlukom čitatelja, naj-naslov ponio Krčanin Goran Marević.



Krv darovao 111 puta


Zdravko Petrić otočnoj javnosti poznat je kao prvi otočanin koji je još 2013. godine postao nositeljem titule dobrovoljnog darivatelja krvi koji je tom činu pristupio stotinu puta. Član je Koordinacijskog odbora DDK za PGŽ i prvi darivatelj s Krka koji je 2015. godine dobio najviše priznanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Petrić je ujedno i prvi predsjednik Kluba davatelja krvi »100 kapi«, najhumanijeg kluba otoka Krka koji je osnovan u listopadu ove godine i koji, za sad, broji osam članova. Članove tog kluba, podsjetimo, čine otočanke koje su krv darivale 75 puta i više, kao i otočani sa 100 i više darivanja.


U prigodi osnutka tog društva ravnateljica Gradskog društva CK Krk Marija Jakominić izračunala je da su članovi Kluba 100 kapi svojim darivanjima spasili 2.469 ljudskih života. Petrić je, spomenimo i to, član tima GD Crvenog križa Krk za podršku u kriznim situacijama, a posebno je aktivan i kao volonter CK Krk, i to još od Domovinskog rata.


Aktivan je i član Stolnoteniskog kluba Malinska-Dubašnica u kojem nastupa za seniorsku i veteransku vrstu. Član je Udruge umirovljenih policajaca otoka Krka te Knezova krčkih Frankopana gdje se, istaknuto je u kandidaturi, ističe u svim volonterskim aktivnostima, uključujući i one u vezane uz provedbu programa »Krčkog sajma«. Zdravko Petrić krv je do sad darovao čak 111 puta. Iako je napunio 65 godina te na redovnim akcijama više ne može darovati svoju krv, on isto nastavlja činiti odlazeći u riječku bolnicu te tako ustrajno dokazuje humanost.