Radovi na zgradi

OŠ FRANE PETRIĆA Creska škola nakon 40 godina konačno dobiva novo ruho

Walter Salković

U tijeku energetska obnova zgrade OŠ Frane Petrića u Cresu / W. SALKOVIĆ

U tijeku energetska obnova zgrade OŠ Frane Petrića u Cresu / W. SALKOVIĆ

Ljetni praznici iskorišteni su kako bi se izvelo što više radova u sklopu energetske obnove zgrade. Izvedena je toplinska izolacija pročelja i krova, zamjena stolarije, ugrađeni su solarni kolektori za toplu vodu te ugrađena LED rasvjeta



Nakon što je završila nastava u OŠ Frane Petrića, umjesto učenika i nastavnika u nju su došli zidari i električari, soboslikari i krovopokrivači. Ljetni praznici iskorišteni su kako bi se izvelo što je moguće više radova u sklopu energetske obnove zgrade, najveće županijske investicije u školstvu. Projekt je ukupno vrijedan 33,5 milijuna kuna, a uz cresku, obuhvaća škole u Vrbovskom, Čabru, Lovranu, Kraljevici, Novom Vinodolskom i na Rabu. Najveći dio potrebnih sredstava Županija je osigurala iz europskih fondova, a uključile su se i jedinice lokalne samouprave.


Nakon dovršenja obnove, creska školska zgrada će iz energetskog razreda C prijeći u A+ što znači da će se značajno umanjiti troškovi energenata. Osnovna škola u Cresu je tehnički jedna od najopremljenijih u Hrvatskoj jer u svim učionicama postoje pametne ploče, a svi učitelji imaju laptope i tablete. Jedna je od prvih škola koje su se uključile u robotiku, uveden je e-imenik, a škola proizvodi struju zahvaljujući solarnoj elektrani na krovu. No, bila je nužna obnova i osuvremenjivanje zgrade sagrađene 1979. godine.


Od krova do led rasvjete


Vrijednost projekta obnove OŠ Frane Petrića iznosi 6.716.736 kuna, a u sufinanciranje projekta uključen je i Grad Cres sa 400.000 kuna. Građevinske mjere obnove obuhvaćaju toplinsku izolaciju pročelja i krova zgrade, te zamjenu postojeće energetski neučinkovite stolarije. Strojarska mjera sastoji se od ugradnje solarnih kolektora za pripremu tople vode, dok elektrotehnička mjera predviđa zamjenu unutarnje rasvjete novim energetski učinkovitim LED rasvjetnim tijelima, ugradnju mjernih uređaja za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode te njihovo spajanje na centralnu računalnu aplikaciju.




Kako bi se upoznala s tijekom radova, školu je posjetila zamjenica župana Marina Medarić te razgovarala s ravnateljem škole Josipom Popeom i predstavnicima izvođača, Samirom Mujagićem i Tončijem Zubovićem.


Radovi prema planu


– Zadovoljna sam što radovi teku prema planu i što će po završetku obnove ova školska zgrada i dalje moći biti na ponos svih Cresana, rekla je dožupanica Medarić, a ravnatelj Pope je potvrdio da će nastava započeti kako je predviđeno, iako možda ne u svim učionicama.


– Kada smo započeli s radovima, vidjeli smo da je zgrada, nakon 40 godina upotrebe, stvarno tražila obnovu, posebice energetsku obnovu. Kad radovi završe, imat ćemo školu za 21. stoljeće u pravom smislu riječi – rekao je ravnatelj Pope.


Obnova zgrade trebala bi biti gotova do kraja godine, a budući da će se u njoj odvijati redovita nastava, trebat će malo strpljenja i puno dobre organizacije kako bi se sve uskladilo.