Novi kompleks

OPG MAGRIŽ Od klaonice do moderne sirane i kušaonice sira

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

U slikovitom krčkom mjestu izgrađen je proizvodno-komercijalni, odnosno ugostiteljsko-izletnički kompleks koji će nuditi uživanje u budulskim delicijama s naglaskom na ovčjim sirevima po kojima su Mrakovčići najpoznatiji



LAKMARTIN – Prigodnom svečanošću jučer je u Lakmartinu i službeno predstavljena novoizgrađena sirana i kušaonica sira OPG-a Magriž iz Kornića. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstva iza kojeg sa svojom širom obitelji stoje Mirjenko i Vesna Mrakovčić, tim je projektom, naglašeno je jučer, na najbolji način »zaokružilo« svoja dugogodišnja nastojanja unapređivanja proizvodnje krčkog sira.


OPG Magriž, doznali smo ujedno, korisnik je programa Primorsko-goranske županije »Poduzetnik u poljoprivredi« i aktivni sudionik projekta unapređenja tehnologije proizvodnje sira, a sam Mrakovčić ujedno i jedan od najiskusnijih te najnagrađivanijih sirara s otoka Krka.


Stoga je i netom zgotovljena kušaonica, složili su se mnogi od ondje jučer okupljenih gostiju i uzvanika, ujedno i kruna niza dosad provođenih institucionalnih potpora i programa kojima se na području naše županije potiču i razvijaju svi oblici poljoprivredne proizvodnje.




U slikovitom mjestu u unutrašnjosti Grada Krka jučer javnosti predstavljeni proizvodno-komercijalni, odnosno ugostiteljsko-izletnički kompleks će ljubiteljima krčkog sira, ali i svih ostalih domaćih delicija, ponuditi mogućnost uživanja u tradicionalnom iću i piću Bodulije, uz poseban naglasak na guštanje u čarima domaćih ovčjih sireva po proizvodnji kojih je ta obitelj ujedno i najpoznatija.


– Naša nova sirana ima kapacitet prerade čak 400 litara mlijeka dnevno, što drugim riječima znači da bismo ovdje već danas mogli u sir preraditi svo mlijeko otoka Krka – rekao je Mrakovčić. Naša proizvodnja je na razini od oko 6 tona sira godišnje, a s ovim novim pogonom koji će nam nedvojbeno pomoći u nastojanjima povećanja proizvodnje, ali i prodaje, moći ćemo preraditi baš svo mlijeko od naših ovaca, ali i ono koje nam na raspolaganje stave ovdašnji ovčari koji sami ne proizvode sir, napomenuo je otočni ovčar i sirar.


Od Mrakovčića smo doznali i da je važan dio istog, novoizgrađenog kompleksa suvremena klaonica u kojoj će se, slijedeći najsuvremenije tehnološke trendove, dnevno moći zaklati 20 grla stoke sitnog zuba. Takav objekt dosad nije na Krku postojao pa je i u tom smislu ovo važan iskorak za sve krčke ovčare, nastavio je Mrakovčić.


Vlasnik OPG-a Magriž kaže da je u gradnju i opremanje tog kompleksa uložio oko 10 milijuna kuna. »Od tog iznosa nešto više od 2 milijuna nadamo se povratiti iz EU fondova«, rekao je naš sugovornik, ne zaboravivši zahvaliti svima koji su pomogli realizaciji tog velikog projekta, među ostalima i predstavnicima županijske te lokalne uprave.



Stado od oko 400 ovaca


OPG Magriž iz Kornića bavi se proizvodnjom krčkog sira od davne 1984. godine. Danas imaju stado od gotovo četiri stotine ovaca koje cijele godine borave na otvorenome te pasu autohtono bilje sa škrtih pašnjaka južne obale Krka.


Već godinama OPG Magriž poznat je po svojim patentiranim vrstama ovčjeg sira – Črnom i Zelenom bodulu (sirevima koji su dozrijevali umotani u lišće oraha, odnosno mješavinu domaćeg začinskog bilja) i siru Magriž.



Osim proizvodnjom ovčjeg sira s raznim, specifičnim aromama, Mrakovčići se jednako uspješno bave i proizvodnjom maslinovog ulja te brojnih drugih proizvoda. Sve što rade, kažu, sad će u svojoj kušaonici moći ponuditi na uživanje ljubiteljima dobrog, kvalitetnog domaćeg ića i pića.