Festival ženskih klapa

OMIŠLJANSKA ROZETA Nagrada žirija klapi Kurjože, a nagrada publike klapi Hreljin

Mladen Trinajstić

Foto Općina Omišalj

Foto Općina Omišalj

Klapa Kurjože iz Podstrane osvojila je i nagradu za najbolju interpretaciju Zlatna mažurana. Drugo mjesto stručnog žirija osvojila je klapa Lađarice iz Siska, a treće klapa Stridonne iz Štrigove



OMIŠALJ – Peto izdanje festivala ženskih klapa »Omišljanska rozeta« održano je na prepunoj omišaljskoj Placi, jednom od najljepših i najromantičnijih takvih javnih prostora u okolici. Čak deset klapa natjecalo se ondje za nagrade žirija i publike, pa su se na pozornici izmjenjivale ženske klape Anima Arbae (Rab), Divna (Trpanj), Hreljin (Hreljin), Iskre (Delnice), Konistra (Kostanje), Kurjože (Podstrana), Lađarice (Sisak), Stridonne (Štrigova), Tamarin (Vranjic) te riječke Vidulice.


Ambijent stare jezgre Omišlja te župna crkva kao najvrijedniji kulturno-povijesni spomenik Omišlja iznad čijeg se ulaza nalazi upečatljiva rozeta koju je u 15. stoljeću u pročelje crkve ugradio lokalni umjetnik, meštar Sinoga, nadahnuli su Organizacijski odbor da Festivalu, ali i nagradama koje će dodijeliti stručni žiri i publika, odrede ime.


Nagradu publike – Meštar Sinoga – Klapi Hreljin uručila je pjevačica Lea Mijatović koja je brojnu publiku na placi zabavljala u revijalnom dijelu programa. Statuom Omišljanska rozeta te nagradama od jedne, dvije i pet tisuća kuna nagrađene su još tri klape. Stridonne iz Štrigove osvojile su treće mjesto stručnog žirija, a nagradu im je uručila Andrea Orlić Čutul, direktorica TZO-a Omišalj.




Drugo mjesto stručnog žirija osvojila je pak klapa Lađarice iz Siska. Njima je statuu dodijelio predsjednik stručnog žirija Bojan Pogrmilović. I nasposljetku, prvo mjesto i naslov pobjednica ovogodišnjeg festivala pripalo podstranskoj klapi Kurjože čijim je članicama nagradu čast imala uručiti načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović.


Valja napomenuti i da su o nagradama stručnog žirija odlučivali članovi tog ocjenjivačkog tijela – Bojan Pogrmilović, Helga Dukarić-Dangubić, Branko Starc, Ante Rados i Anita Stupac Butorac.


Posebnu nagradu za najbolju interpretaciju – Zlatna mažurana koja je dodijeljena prema odabiru voditelja i voditeljica klapa, također klapi Kurjože dodijelio je urednik portala Otok Krk, Milovan Kirinčić. Treba reći i da je pokrovitelj ove lijepe glazbene manifestacije bila Općina Omišalj.