Energetska obnova

Novo ruho škola u Banjolu i Mundanijama

Hrvoje Hodak

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Grad Rab je projekt energetske obnove škola Banjol i Mundanije financirao s ukupno 1.837.155 kn, dok je putem Ministarstva graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša te Ministarstva  regionalnog razvoja, ukupno za tu namjenu pristigla 1.664.631 kuna



RAB – Nakon uspješne rapske kandidature na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, između tog Ministarstva, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Raba potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte Energetske obnove zgrada područnih škola Banjol i Mundanije (u sklopu matične OŠ Ivana Rabljanina Rab), čime je Grad preuzeo obvezu realizacije projekata energetske obnove spomenutih zgrada. Temeljem tih ugovora, bespovratna sredstva za područnu školu Banjol iznose 437.841 kn, a za područnu školu Mundanije 433.437 kuna.


S istim projektima Grad Rab se za sufinanciranje javio i na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a su mu je odobrene 392.853 kune za školu Mundanije te 400.500 kuna za školu Banjol. Provođenje projekata obuhvaća i troškove izrade glavnog projekta, troškove upravljanja projektom, nadzora, energetskog pregleda i certifikata, promidžbe i vidljivosti i stručne podrške partnera Fonda za energetsku učinkovitost, što po svakom projektu ukupno iznosi oko 130.000 kn.


Velike uštede


Radovi na energetskoj obnovi zgrade područne škole Banjol su završeni, a obuhvaćali su obnovu ovojnice zgrade (postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove i strop), zamjenu vanjske stolarije te ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja, odnosno hlađenja koji će smanjiti potrošnju energije. Time će postojeći energetski razred zgrade D biti promijenjen u B, čime se očekuje ukupna ušteda u potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje od 21.435,00 kWh godišnje. Troškovi radova iznose 1.641.945 kn s PDV-om, dok je ukupna vrijednost projekta Banjol 1.771.945 kn. U tome je ukupan udio dvaju ministarstava i Fonda 838.431 kn, dok je Grad sudjelovao s 933.603 kn.




Za razliku od dovršenog Banjola, energetska obnova zgrade područne škole Mundanije u završnoj je fazi, a radovi su obuhvaćali postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove, strop i krov, zamjenu vanjske stolarije te također ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja. Time će postojeći energetski razred zgrade C biti promijenjen u B, čime se očekuje ukupna ušteda od 25.651,60 kWh godišnje.


Grad Rab – primjer


Troškovi izvođenja iznose 1.599.843 kn s PDV-om, dok je ukupna vrijednost projekta Mundanije 1.729.843 kn. Od toga udio dvaju ministarstava i Fonda za energetsku učinkovitost ukupno iznosi 826.290 kuna, dok je Grad Rab dao 903.552 kune.


Grad Rab je projekt energetske obnove zgrada područnih škola Banjol i Mundanije ukupno financirao s 1.837.155 kuna, a osim postupka javne nabave za izvođenje radova, proveo je i nabavu usluge nadzora te svih ostalih aktivnosti projekata. Osim radova na energetskoj obnovi, Grad je financirao i sanaciju njihovih krovova, gromobransku instalaciju i vanjski razvod u ukupnom iznosu od 277.472 kune.


Pored spomenutih područnih škola, Grad se dodatno uključio i u sufinanciranje energetske obnove matične OŠ Ivana Rabljanina te područne škole u Barbatu s dodatnih 420.000 kn. Svim ovim izdvajanjima Grad Rab se istaknuo kao rijedak primjer financiranja obnova škola.