OŠ "Malinska-Dubašnica"

Novo na Krku: I Malinskari dobili svoju osnovnu školu

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Novoformiranu OŠ »Malinska-Dubašnica«, nastalu izdvajanjem iz krčke mega škole, polazi 240 učenika u 16 razrednih odjeljenja



MALINSKA Otok Krk je jučer dobio svoju treću, zasebnu osnovnoškolsku ustanovu – OŠ »Malinska-Dubašnica«. Prigodnom svečanošću održanom na prvi dan nastavne godine 2016/2017. zaključen je razmjerno dug i zahtjevan postupak reustroja županijske mreže škola koju će, od jučer, formalno činiti 32 matične škole.


Drugi po brojnosti


Dugo čekan i napokon dočekani čin razdruživanja od njihove dojučerašnje matice – OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk žitelje Malinske i Dubašnice razveselio je ne zbog toga što sa svojim krčkim susjedima imaju problema bilo koje vrste, već stoga što su uvjereni da će u okrilju svoje samostalne, matične škole njihovi mališani uživati bolji, kvalitetniji te vremenu u kojem živimo primjereniji pedagoški standard, razinu odgojno obrazovnih usluga kakvu je bilo nemoguće ustrojiti u donedavno prevelikoj i učenicima prebrojnoj krčkoj mega školi.


Da su, baš kao i lani na području Omišlja (odnosno Dobrinja), nastojanja podizanja kvalitete i sadržajnosti odgojnih i obrazovnih sadržaja novoosnovane škole bili glavni i zapravo jedini motivi »sjeckanja« krčke škole na tri zasebne matične ustanove jučer je naglašavao i malinskarski općinski načelnik Robert Anton Kraljić.




Uvjeren je da će, nakon postavljanja nove table na ulazu, ubrzo uslijediti i niz onih znatno važnijih, opipljivijih i otočanima bitnijih poteza, i to u vidu pojačanog kadrovskog ekipiranja školskih stručnih službi zaduženih za pedagošku, psihosocijalnu i drugu skrb o osnovcima.


Naša je škola druga po brojnosti učenika na otoku Krku, naglasio je čelnik Općine Malinska-Dubašnica podsjetivši okupljene, među kojima su bili i župan Zlatko Komadina, njegova zamjenica Marina Medarić te županijska pročelnica zadužena za školstvo Edita Stilin, i na činjenicu da netom ustrojena OŠ »Malinska-Dubašnica« broji 240 polaznika raspoređenih u 16 razrednih odjeljenja.


Ima nas i bit će


Vršiteljica dužnosti ravnateljice nove krčke škole, prof. Milena Žic naglasila je pak da se ta ustanova brojnim polaznicima ne diči od jučer već kontinuirano, tijekom posljednja dva desetljeća.


Ne samo stoga što nas ima i što će nas, sudeći po tome što u svoje školske klupe upravo danas sjeda i naših 33 prvašića sasvim očito i biti, da zaslužujemo samostalnu školu već niz godina dokazujemo i kroz iznimno visoku i kvalitetnu razinu nastave koju provodimo, a »posljedično« i kroz vrijedna ostvarenja koje naši bivši ali i sadašnji polaznici godinama ostvaruju na državnim natjecanjima, naglasila je Žic.


Napomenula je i da se u sada samostalnoj malinskarskoj školi jednako dobro i predano radi i s brojnom darovitom djecom ali i s mališanima s posebnim potrebama (kojima će ove godine u svladavanju gradiva ondje pomagati troje suradnika u nastavi).


Lijepo je i ugodno svjedočiti ovakvim događanjima, bez obzira radi li se tek o formalnim ili pak stvarnim, građevinskim pomacima kojima potvrđujemo napredak otočnog pa tako i školstva u cijeloj županiji, napomenuo je pak Zlatko Komadina.



U zadnjih desetak godina suradnjom Županije i ovdašnjih gradova odnosno općina izgradili smo ili pak temeljito obnovili čak 15 školskih zgrada i njihovih sportskih dvorana, podsjetio nas je župan Komadina napomenuvši da je »veliki val« gradnje školskih objekata, koji se kasnije proširio cijelim primorsko-goranskim krajem, pred nešto više od desetljeća krenuo upravo u Gradu Krku gdje je po prvi put financijska konstrukcija podizanja novih škola »zaokružena« združivanjem lokalnog i novca kojim raspolaže regionalna odnosno područna samouprava.



Jedna smjena


Malinskarska je škola zahvaljujući suradnji lokalne i županijske uprave tijekom ljetnih praznika dograđena jednim novim razredom, prostorom koji će učenicima omogućiti komotnu i kvalitetnu jednosmjensku nastavu kakvoj težimo u svim našim školama, nastavio je župan napomenuvši da se jučerašnjim slavljem ne završava »hodogram bodulskih školskih fešti«.


Naprotiv, zaključio je Komadina podsjetivši okupljene da se u skorijoj budućnosti planira dovršetak dvaju vrlo ambicioznih i vrijednih ulaganja u otočne škole – gradnje novih škola i školskih sportskih dvorana koje su već neko vrijeme u tijeku u Baški, odnosno Puntu.