Uljepšavanje obalnog područja

Novo lice Punta: Uređenje trga gotovo do ljeta, radovi na gatu nakon turističke sezone

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Budući obalni prostor i gat koji će ujedno služiti kao operativna obala (na koju će biti izmješten sav ukrcajno-iskrcajni lučki promet), već u ovoj prvoj fazi radova korisnicima luke donijet će nove 1,3 tisuće četvornih metara »operativne« površine



PUNAT U samom središtu Punta uskoro bi trebali započeti radovi koji će funkcionalno unaprijediti i vizualno uljepšati obalno područje tog krčkog lokalnog centra.


Nakon što se dovrše projekti koje već neko vrijeme, iako neovisno jedni od drugih, za šire područje obalne zone i s njime povezanog lučkog područja svatko u svojoj »zoni nadležnosti« pripremaju i dokumentacijski razrađuju predstavnici Općine Punat i Županijske lučke uprave Krk, dužobalna zona Punta trebala bi poprimiti drugačije, ljepše konture.


Kako nam je jučer predstavio puntarski općinski načelnik Marinko Žic, sve je spremno za skorašnji začetak prve etape zahvata komunalnog, odnosno infrastrukturnog opremanja te ambijentalno-arhitektonskog preuređenja obalnog trga pored središnjeg parka, zapravo pješačke zone ispred mjesnog poštanskog ureda i banke.




Riječ je o zoni koja, osim kao najfrekventnija mjesna šetnica, ujedno služi i kao poprište svih većih javnih okupljanja, odnosno lokalitet održavanja većeg broja zabavnih i kulturnih događanja na otvorenome, posebno u ljetnoj sezoni.


Dvije faze


– Ovih je dana pokrenut postupak u sklopu kojeg ćemo odabrati najpovoljnijeg izvođača ondje predviđenih radova, zahvata čija je vrijednost procijenjena na 3 milijuna kuna i koji će biti izvedeni u dvije faze, prenosi nam Žic, ističući da bi, bude li sve teklo sukladno planovima lokalne uprave, radovi na preuređenju prvog dijela te javne površine, u zoni ispred Pošte trebali biti dovršeni prije predstojeće ljetne sezone.


– Na onom drugom potezu – od kafića »Piccolo« pa do poslovnice Erste banke – radovi uređenja trebali bi započeti nakon sezone, odnosno tijekom iduće zime. Cijelo spomenuto područje temeljito će biti rekonstruirano te, uz ostalo, »pokriveno« sustavom odvodnje oborinskih voda, ali i novom, energetski učikovitijom javnom rasvjetom, nastavlja Žic, naglasivši da će danas još uvijek prilično neugledan, derutnim asfaltom prekriveni pješački potez po dovršetku općinske investicije dobiti i nov, »oku ugodniji« kameni parter usklađen s opločenjem okolnih ulica uređivanih prijašnjih godina.


Novi spomenik


– Tijekom radova koji bi na tom lokalitetu uskoro trebali krenuti, u središnjem dijelu trga bit će predviđeno i mjesto za jedno buduće spomen-obilježje, odnosno spomenik. Kakav će i kome ili čemu biti posvećen taj »znamen« u ovom se času još uvijek ne zna, a ovisit će o postupku koji, u skoroj budućnosti, tek kanimo pokrenuti. Plan je da u suradnji s predstavnicima Društva arhitekata Rijeka pokrenemo natječajni postupak, a u daljnjoj fazi i formiramo stručno povjerenstvo zaduženo za pripremu, odnosno provođenje natječaja u sklopu kojeg će se tražiti, a naposljetku u suradnji sa strukom i izabrati najkvalitetnije oblikovno rješenje budućeg spomen-obilježja postavom kojeg bi trebao biti »zaokružen« plan preuređenja i ambijentalnog oplemenjenja tog javnog prostora, zaključio je općinski načelnik. Za razliku od općinskog projekta koji bi u jednom svom djelu trebao uskoro započeti te biti dovršen do početka ljeta, onaj drugi s njime posredno povezani dio puntarskih investicija za koje je zadužena Županijska lučka uprava Krk, krenut će nakon turističke sezone. Kako nam je prenio ravnatelj ŽLU-a Krk Goran Lajnert, još 22. siječnja u njegove je ruke napokon stigla građevinska dozvola za projekt dogradnje i rekonstrukcije Luke Punat u dijelu koji predviđa izgradnju novog platoa i gata na lokalitetu Punćale.

Obala čeka jesen


Kako saznajemo od predstavnika otočnih lučkih vlasti, plan izgradnje tog za Puntare i njihove morske posjetitelje važnog objekta lučke infrastrukture »pomaknut« je za posezonski period, budući da je ocijenjeno da se, s obzirom na opseg i zahtjevnost predviđenog posla, projekt ne može dovršiti prije početka ljetnih gužvi.


Budući obalni prostor i gat koji će ujedno služiti kao operativna obala (na koju će biti izmješten sav ukrcajno-iskrcajni lučki promet, posebno onaj u dijelu prometovanja turističkih brodara koji Punat povezuju sa susjednim otočićem Košljunom, ali i vezan s radom mnogobrojnih izletničkih brodara), već u ovoj prvoj fazi radova korisnicima luke donijet će novih 1,3 tisuće četvornih metara »operativne« površine.


Kako nas je, govoreći o tom planu izvijestio čelnik ŽLU Krk, građevinskom dozvolom »amenovani« projekt obuhvaća dogradnju i rekonstrukciju lučkog područja u sklopu kojeg će biti proširen, podignut i popločen obalni plato, ali i izgrađen gat duljine 91 te širine 6 metara. Predviđeni rok za završetak planiranih radova je 6 mjeseci od uvođenja izvođača u posao pa je upravo to bio jedan od elemenata temeljem kojih su u ŽLU-u, ali i Općini procijenili da je, u nastojanjima izbjegavanja izvođenja radova u turistički najživljem djelu godine, smislenije posao tempirati za jesen.


Treba reći i da je planirano ulaganje u puntarsku luku u ovoj etapi sveukupno »teško« nešto više od 8 milijuna kuna, od kojih će Županijska lučka uprava iz vlastitih sredstava pokriti 5,3 milijuna kuna. Ostatak novca potrebnog za zatvaranje financijske konstrukcije ulaganja u lučku infrastrukturu tog krčkog lokalnog i nautičarskog središta osiguravaju Općina Punat sa svojih 1,5 milijuna te PGŽ koji je za sufinanciranje te investicije već »na stranu stavio« 2 milijuna kuna.