Okončani vanjski radovi na zgradi stare pomorske škole u središtu Malog Lošinja

Novo lice Nautike: Od rugla grada do lošinjske ljepotice

Ana Braškić

Još traju radovi na unutrašnjosti, što bi trebali biti gotovi do Uskrsa, nakon čega zakupci mogu krenuti s opremanjem prostora. U prizemlje je već uselila Bipa, prvi kat rezerviran je za gradske urede i vijećnicu, na drugom katu bit će restoran, a u potkrovlju noćni klub. Ideju o zvjezdarnici na krovu osujetili su konzervatori 



MALI LOŠINJ  Zgrada stare pomorske škole u središtu Malog Lošinja više ne predstavlja opasnost za prolaznike, a o njenoj fasadi koja je kvarila vizuru više neće biti novinskih napisa.


Žutu boju na glavnoj zgradi Nautike odredili su konzervatori, koji su odredili i da škure moraju biti drvene, a jedini ustupak koji su dozvolili investitoru, lošinjskom poduzetniku Arsenu Mujagiću, staklena je stijena na drugom katu.


I manja zgrada, što je s glavnom spojena mostićem, dobila je novu fasadu, a budući da je na njoj zelenkastosiva boja još bila vidljiva, obojena je u sličnu nijansu.




Unutrašnjost zgrade Nautike još nije uređena, radovi su u tijeku, a prema riječima investitora, sve bi trebalo biti gotovo do Uskrsa, nakon čega će zakupci moći krenuti s opremanjem prostora. U prizemlje zgrade već je uselila drogerija i parfumerija Bipa. 


   Prema prvim planovima, zgrada je trebala dobiti knjižnicu, muzejsko- galerijski i prostor za udruge, gradsku vijećnicu te ugostiteljske sadržaje. Knjižnica je u međuvremenu obnovljena i proširena na postojećoj lokaciji, od muzejsko-galerijskog prostora se odustalo, ali lošinjski vijećnici i predsjednik Vijeća ipak će dobiti nove prostore.


Kada će tamo biti održana prva sjednica, iz Grada nam nisu sa sigurnošću mogli reći budući da, nakon što od investitora preuzmu prostor, moraju ga sami opremiti. Grad će prvi kat na kojem će biti smještena Gradska vijećnica i ured predsjednika Gradskog vijeća platiti tijekom sljedeće četiri godine. 



Za uređenje javnih površina oko pomorske škole, raspisat će se javni natječaj za izvođenje radova na popločenju, a radovi će započeti u jesen ove godine. U okviru radova izvest će se oborinska i fekalna odvodnja, javna rasvjeta i parterno uređenje sukladno građevinskoj dozvoli za uređenje Trga RH i Rive Priko.



  Disko u potkrovlju


Na vrhu zgrade investitor je želio je izgraditi zvjezdarnicu koju bi darovao Gradu, a ovaj bi ju na korištenje dao Astronomskom društvu Leo Brener.


No od toga neće biti ništa jer konzervatori nisu dali svoju suglasnost, a u potkrovlju će biti smješten noćni klub. Ideju za zvjezdarnicu na vrhu investitor je dobio nakon izložbe o povijesti lošinjske astronomije i pomorske škole, gdje je vidio da se trg ispred škole zvao Zvjezdarski trg, a na staroj fotografiji zgrade vidljiva je metalna konstrukcija na krovu koja je služila kao meteorološka stanica, a vjerojatno je imala i astronomsku funkciju u obrazovanju nautičara. 


   – Prema našem projektu, izgled krovnog dijela ne bi se tako jako promijenio, a Mali Lošinj bi dobio sadržaj atraktivan turistima, govori Mujagić i dodaje da bi zvjezdarnica povećala vrijednost investicije za nekih 70 tisuća eura. No konzervatori su inzistirali da sve ostane jednako kao što je bilo. Investitor smatra da su konzervatori zapravo štitili zadnje stanje zgrade, odnosno arhitekturu, a ne ono što je povijesna vrijednost – tradiciju pomorskog obrazovanja, bitno oslonjene na astronomiju. 


   Glavni ulaz u zgradu je nasuprot kipu ribolovca, u prizemlju je i ulaz u lift te početak stubišta kojem će biti vraćen prvotni izgled. Naime sačuvana su dva metra originalne ograde stare 150 godina i prema njoj je izgrađena ista takva.


Ukupna neto površina prvog kata je 270 kvadrata, i tu će biti smještena već spomenuta vijećnica, a u prostoru s pogledom na Ulicu Priko bit će ured predsjednika Gradskog vijeća.


Na drugom katu, na mjestu gdje se nalazi staklena stijena, bit će smješten restoran koji još uvijek traži svog vlasnika, a iz kojeg se pruža predivan pogled na cijelu uvalu i Trg RH, dok će u potkrovlju biti već spomenuti noćni klub. 



Zgrada Nautike od 1879. do 1975. godine bila je mjesto gdje su se školovale generacije pomoraca. Polovicom sedamdesetih godina zgrada dolazi u vlasništvo tvrtke Jadranka d.d., koja objekt početkom devedesetih prodaje. I tada počinje njeno propadanje. Zgrada je mijenjala vlasnike, a posljednji u nizu bio je Željko Kerum. Kupio ju je 2008., a tri godine kasnije prodao lošinjskom poduzetniku Arsenu Mujagiću. 



  Novi temelji


Druga zgrada bit će stambeno-poslovna. U prizemlju je nešto manje od 100 kvadrata poslovnog prostora, na prvom katu su jedan stan od 50, a drugi od 60 kvadrata, na sljedeća dva kata su smješteni stanovi od 110 kvadrata. 


   Investitor napominje da je ovo bio posljednji trenutak da se krene u sanaciju jer bi se nakon nekog vremena zgrada urušila sama od sebe. Kada su počeli s kontroliranim rušenjem, morao se rušiti dio po dio, a nakon što je sve srušeno, ostala su samo četiri vanjska zida. 


   – Originalni zidovi u sebi nisu imali ni trunku željeza ni betona, napravljeni su i novi temelji i cijela nova unutrašnja konstrukcija, govori Mujagić te napominje kako je isti postupak proveden i sa susjednom zgradom. 


   Iako smo u vremenu izuzetno teškom za investiranje, u investiciju je do sada uloženo više od 21 milijun kuna, a investitor naglašava izuzetnu ulogu Krešimira Lešića u financiranju kupovine Pomorske škole. Bez njegovog angažiranja Pomorska škola bi i dalje vjerojatno ostala ruševina bez dobre perspektive.