Odluka Agencije za obalni linijski pomorski promet

Novi koncesionar na brzobrodskoj liniji Lošinj-Cres-Rijeka: Kapetan Luka istisnuo Jadrolinijinu Dubravku

Ira Cupać Marković

Na liniji Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Martinšćica-Cres-Rijeka iduće godine zaplovit će »Krila Carbo«, najveći putnički katamaran na svijetu u vlasništvu tvrtke »Kapetan Luka« iz Krila Jesenica



CRES/LOŠINJ Ukoliko Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave potvrdi izbor tvrtke U.T.O. Kapetan Luka iz Krila Jesenica za koncesionara na brzobrodskoj liniji koja cresko-lošinjsko otočje povezuje s Rijekom, umjesto Jadrolinijine »Dubravke« s početkom 2013. godine na toj će liniji ploviti najveći putnički katamaran na svijetu, izgrađen od karbonskih vlakana, »Krila Carbo«. 


   Naime, na natječaj Agencije za obalni linijski pomorski promet za dobivanje koncesije na liniji 9308 Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Martinšćica-Cres-Rijeka javila su se tri brodara – Jadrolinija, splitska Linijska nacionalna plovidba d.d. te U.T.O. Kapetan Luka iz Krila Jesenica.


Stručno povjerenstvo je kao najpovoljnijeg ponuditelja izabralo Kapetana Luku, koji je za ovu liniju kandidirao »Krila Carbon«, katamaran izgrađen ove godine u norveškom brodogradilištu »Brodrene Aa«, može primiti 351 putnika, dugačak je 40,5 metara, širok 10,7 metara, a težak 90 tona. Gaz mu je 1,5 metara, postiže brzinu od 30 čvorova, a pokreću ga dva MTU-ova stroja s fiksnim propelerima od ukupno 2880 kilovata. 




   Ovaj katamaran ima manji val pa može postići veću brzinu u lukama, stoga pitamo kapetana Luku Tomića može li se očekivati skraćivanje trajanja putovanja, budući da je zbog prilagodbi s EU standardima brzobrodske linija koja povezuje cresko lošinjsko otočje postala sporovozna, a on kaže kako će se tražiti dozvola o povećanju brzine u luci, ali hoće li biti i odobreno, tek treba vidjeti. 


   Ugovori s novim koncesionarom, sukladno amandmanima na Direktivu Europske unije, vrijedit će do 31. prosinca 2016. godine, nakon čega će na natječaju moći sudjelovati brodari iz cijele Europske unije. 


   U.T.O. Kapetan Luka iz Krila Jesenica brodarska je tvrtka s dugom tradicijom, a plovi na državnim brzobrodskim kao i na izletničkim linijama. Uz najnoviji Krila Carbo, u floti još imaju Krilo Jet, Krilo i DSC Mala Lara. 


   Tvrtka je osnovana krajem 1889. godine, poslovala je s malim teretnim brodovima i kao takva egzistirala je do 1979. godine. S turističkim brodovima počinje poslovati 1979. godine, a tri godine kasnije potpuno prestaje poslovanje s teretnim brodovima i ori00000jentiraju se isključivo na turističke, a s dnevnih aktivnosti prebacuje se na kružna putovanja.


Jedrenjak »M/Y Kapetan Luka« tvrtka gradi 1990. godine, a od 2000./2001. kupuju prvi katamaran da bi 2003. godine u tvrtci došlo do razdvajanja poslovanja na dva dijela, operatora kružnih putovanja i operatora brzim brodovima i kao takva sada posluje.