Razmjena učenika

Nova prijateljstva za nove uspomene: Lošinjani ugostili vršnjake iz Hasslocha

Anja Tomović

Ovaj učenicima zanimljiv projekt izvrsna je prilika za upoznavanje novih ljudi, kultura, običaja i jezika, a od 1998. odvija se svake dvije godine



MALI LOŠINJ Već devetu godinu za redom, učenici Srednje škole Ambroza Haračića zajedno sa svojim profesorima bili su domaćini gimnazijalcima iz njemačkog mjesta Hasslocha i njihovim profesorima Carolin Helfrich i Matthiasu Meyeru u sklopu međunarodne razmjene učenika. Ove školske godine u projektu razmjene učenika sudjeluje čak 16 učenika i učenica lošinjske Srednje škole, na čelu s profesoricama njemačkog jezika Danielom Mužić, Laurom Ranac i Sonjom Pokupec Salković.


U projektu razmjene učenika sam od samog početka. Ovo mi je već šesta razmjena u kojoj sudjelujem i uvijek me vesele pozitivni komentari učenika i njihovih roditelja. Za nas profesore ovo je prava prilika za stručno usavršavanje u autentičnom okruženju izvornih govornika, a za učenike mogućnost da dožive zemlju, jezik, ljude i običaje o kojima su do sada samo čitali u školskim udžbenicima, objasnila je prof. Daniela Mužić, dok prof Lauru Ranac veseli želja učenika za sudjelovanjem i drugačijim učenjem kroz praktičnu primjenu.



Realizacija programa ne bi bila moguća bez stalne financijske potpore Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, PGŽ-a, Grada Malog Lošinja, Grada Cresa, TZ Grada Malog Lošinja te poduzeća Jadranka hoteli d.o.o. i Lošinjske plovidbe – Turizam d.o.o. Lošinjski učenici će u Njemačku otputovati u travnju 2017. godine.





Za mene je to prilika da kroz svakodnevnu konverzaciju na njemačkom jeziku stalno otkrivam nešto novo o prekrasnoj saveznoj pokrajini Rheinland-Pfalz gdje nas uvijek ljubazno ugošćuju. Prema mišljenju prof. Sonje Pokupec Salković prilika je to i za učenike da u nekoliko mjeseci nauče više nego u školskim klupama, a na taj način razvijaju i društvene kompetencije te često sklapaju prava prijateljstva.


Bogat program


Ovaj učenicima zanimljiv projekt Međunarodne zamjene izvrsna je prilika za upoznavanje novih ljudi, kultura, običaja i jezika, a od 1998. odvija se svake dvije godine.


Posjetiteljima je organiziran cjelodnevni izlet autobusom u Osor, Lubenice i Cres gdje su posjetili Osorski muzej i upoznali povijesnu važnost znamenitog Osora za povijest Cresa i Lošinja. Razgledali su i arheološku zbirku na katu muzeja, Osorsku katedralu te prošetali mjestom. Unatoč jakoj buri, uživali su u pogledu s Lubenica na Kvarnerski zaljev i dugu koja se netom prije pojavila na nebu iznad Cresa.


Posjetili su i izložbu Creske vune u prostorijama nekadašnje Osnovne škole, a u samom Cresu prošetali su i razgledali centar grada. Učenici su u sklopu izleta brodom upoznali i otok cvijeća Ilovik gdje su pješačili do poznate pješčane uvale i plaže Pržine te razgledali cijelo mjesto. Kako bi upoznali hrvatsko školstvo, zajedno sa svojim domaćinima sjedili su na nastavi, nakon čega su posjetili Muzej Apoksiomena i Lošinjski muzej. Miomirisni otočni vrt otkrio im je brojna bogatstva arhipelaga.


Upoznali su se s ljekovitim biljkama otoka Lošinja te degustirali Lošinjski čaj, a obišli su i maslinu posađenu 2008. godine upravo kada su se lošinjska i njemačka škola pobratimile. Šteta bi bilo da se iz Miomirisnog otočnog vrta nisu uputili šetnicom vitalnosti do Velog Lošinja kako bi posjetili Galerijsko-muzejski prostor »Kula«, razgledali stalni postav i uživali u panorami s vidikovca na vrhu Kule. Osim šetnje raznobojnim ribarskim mjestom, osobito ih se dojmio i Institut Plavi svijet. Njemački učenici otputovali su i u Rijeku kako bi posjetili Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja te uživali u šetnji Korzom.


Najbolje palačinke


Za Nikolinu, Emmu, Mateu i Jana projekt razmjene uistinu predstavlja priliku za sklapanjem novih prijateljstava i iskustava. – Znatiželja za upoznavanjem novog načina života i novih prijatelja natjerala nas je da se i mi priključimo razmjeni. Nadam se da će i nama sljedeće godine, biti jednako lijepo u Njemačkoj kao što je i njima bilo kod nas, izjavio je učenik Jan Tomich.

Matea Zec prijavila se na razmjenu također kako bi popravila svoj njemački jezik. Oduševljena je tjednom druženja u kojem je prvi puta imala priliku posjetiti Ilovik i Muzej Apoksiomena. Nikolina Stupičić i Emma Opačak s novim prijateljima iz Njemačke pričale su uglavnom na engleskom jeziku, a saznale su i kako Nijemci najviše vole piti Coca – Colu te da su najbolje palačinke jeli upravo na Lošinju.


Ariani Mužić ideja razmjene oduvijek je bila zanimljiva te se nije razočarala. – Našim Nijemcima smo pokazali kako provodimo dane na otoku, a oni su nama rekli što sve možemo očekivati u velikom gradu kao što je Hassloch – rekla je Mužić.Dino Salković imao je saznanja o razmjeni zahvaljujući svom starijem bratu koji je bio uključen u razmjenu prije dvije godine. – Taj tjedan u Njemačkoj brat je opisao kao najbolje putovanje ikad. Jedva čekam odlazak u Hassloch jer smo se već u Cresu svi sprijateljili i zajedno družili – rekao je Salković.