Prosvjed na Paškom mostu

Nova bitka za smilje: »Pošteni berači« protiv ilegalnih koji uništavaju staništa ovog ljekovitog bilja

Vesna Karavanić

Prosvjednici žele da se ilegalnom branju smilja stane na kraj

Prosvjednici žele da se ilegalnom branju smilja stane na kraj

Organizatori naglašavaju da grupe ilegalnih berača uništavaju smilje, a da vlast ne reagira. Sretan Jukić, najveći hrvatski proizvođač smilja, prosvjednicima je zaprijetio tužbama rekavši da radi po zakonu



PAG » Na Paškom mostu okupilo se tridesetak prosvjednika protiv ilegalnih berača smilja koji se u jednom trenutku pretvorio u verbalni sukob, svađu, vrijeđanje, prozivanja, ali, na svu sreću, sve je ostalo na tome tako da policija, koja je pratila odvijanje skupa, nije morala intervenirati.


  Organizatori su željeli »da se čuje glas poštenih berača smilja dok grupe ilegalnih berača uništavaju smilje, a vlast ne reagira«. Prosvjednici su poručili da ilegalni berači nesmiljeno pustoše staništa ovog ljekovitog bilja, bez obzira na zakonske odredbe i ograničenja, dok ostali berači poštuju zakonske rokove za berbu.


  Pojavili su se i oni koji smatraju da branje smilja treba zabraniti u potpunosti. Na prosvjedu je bio i Sretan Jukić, najveći hrvatski proizvođač smilja koji je opovrgnuo sve optužbe prosvjednika, kao i onu da je upravo on otkupljivao smilje u vrijeme kada se nije smjelo i to od ilegalnih birača. Jukić je naveo da radi prema zakonu te zaprijetio kaznenim prijavama naglasivši da netko pokušava uništiti njegov posao.  

 Tko čupa smilje?


Pojedini berači tražili su da »ilegalci« ne dolaze na njihova privatna zemljišta, ne čupaju smilje koje nije u cvatu, ne ruše zidove… Rekli su da oni žele sami brati smilje kada je u punom cvatu pazeći kako ga kidaju kako se stanište ne bi uništilo.


  – Tražimo samo to. Teška su vremena i nama je to prihod. To je naša zemlja i nećemo to dozvoliti. Da vam je samo vidjeti što oni čine, kaže jedan od prosvjednika.  

  Puno je ružnih riječi izrečeno, mnogo gorčine berača koji traže poštovanje zakona i pravo na njihov privatni prosvjed, izneseno je mnoštvo primjera u kojima su zatečeni ilegalni berači koji su prijavljeni i to po registarskim oznakama automobila, ali državne institucije nisu reagirale. Štoviše, nakon dvadesetak dana opet su se pojavili.


  Ilegalni berači optuženi su da ne dozvoljavaju biljki da dođe do punog cvata i uništavaju sjeme smilja. Berači koji rade po pravilima pomažu smilju jer se bere u punom cvatu te se sjeme rasipa i svake godine rastu nove mladice. Na mnogim područjima smilje je potpuno devastirano.


 


 Devastirane površine


– Ilegalni berači potpuno su uništili i devastirali mnoge površine, rušili su suhozide i žice tako da su ovce bježale na tuđe pašnjake, a kulminacija je bila kada je pretučen jedan naš otočanin koji ih je pokušao spriječiti u branju smilja na svome zemljištu, rekao je Ante Čemeljić, tajnik Udruge »Rogujica« iz Paga.


  Zbog izrazito velikog komercijalnog interesa za smilje i devastacije staništa uslijed nesavjesnog i nestručnog sakupljanja smilja u 2014. godini, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je od Državnog zavoda za zaštitu prirode zatražilo izradu posebne stručne podloge s mjerama i uvjetima korištenja te smjernicama za održivo sakupljanje smilja u 2015. godini. Državni zavod za zaštitu prirode propisao je dodatne uvjete i mjere za komercijalno sakupljanje smilja, a ključne promjene odnose se na vremenski period i područja na kojima je dozvoljeno branje smilja.


  U veljači je Ministarstvo priopćilo da je ove godine u potpunosti zabranjeno sakupljanje smilja na otocima Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu. Na cijelom teritoriju Hrvatske, također, ukinut je jesenski period sakupljanja smilja.