Mjesni izbori u Baški

Neovisna lista uvjerljiva u Batomlju, ostali mjesni odbori HDZ-u

Mladen Trinajstić



BAŠKA – Stanovnici svih četiriju naselja s područja Općine Baška, točnije rečeno oni s pravom glasa, izabrali su svoje predstavnike u vijećima mjesnih odbora. Predstavnička tijela u najnižem, građanima ujedno i najbližem obliku lokalnog upravljanja formirana su nakon što su nedavno ondje provedeni redovni izbori onih koji će tijekom naredne četiri godine popunjavati spomenuta tijela.


U najvećem MO-u, onom koji »pokriva« samo općinsko središte, a čije Vijeće ima sedam mjesta, izabrano je troje predstavnika HDZ-a te po dvoje PGS-ovaca i HSP-ovaca. U Baški je, naime, na izbore za članove Vijeća MO-a izašlo 23,4 posto od ondje ukupno upisanih 1.077 birača. HDZ-ova lista dobila je 86 glasova, PGS-ova 84 dok je listi HSP-a povjerenje poklonilo 75 glasača. Sedmeročlano vijeće tako će naposljetku činiti Tanja Grlj, Ivica Bonefačić i Kristina Velnić (svi iz HDZ-a), Nenad Vidas i Ljubiša Seršić iz PGS-a te HSP-ovci Tonči Hrabrić i Dario Kamber.


Jurandvor i Draga


U peteročlano Vijeće MO-a Jurandvor, nakon što je svoju volju na izborima iskazalo 31 posto od 303 ondje upisana birača, ušlo je troje vijećnika HDZ-a te dvojica PGS-ovaca. HSP-ova lista u spomenutom bašćanskom naselju nije uspjela preći izborni prag pa će tako u idućem mandatu o željama i potrebama Jurandvoraca skrbiti mjesni vijećnici HDZ-a Ivan Vasilić, Anton Juranić i Davorka Velnić, a uz njih i novoizabrani PGS-ovi vijećnici Martino te Deni Šesnić.




Novi sastav Vijeća MO-a formiran je i na području Drage Bašćanske, naselja u kojem se pozivu za izlaskom na birališta odazvalo 28 posto od 293 ondje registriranih birača. Za povjerenje Dražana u ovoj su se prilici borile samo dvije liste, HDZ-ova i pravaška a na koncu je prevagu odnijela prvospomenuta kojoj su pripala tri od ukupno pet stolaca u Vijeću MO-a Draga Bašćanska. Spomenuto će predstavničko tijelo naposljetku popunjavati HDZ-ovi vijećnici Hrvoje Dragoslavić, Mirjana Orlić i Slavko Jurešić, jednako kao i dvoje HSP-ovih predstavnika – Ana Čačić i Ilija Penava.


Batomalj


I naposljetku, svoje su vijećnike izabrali i stanovnici odnosno birači s područja MO Batomalj. Ondje je ujedno zabilježen i najbolji odaziv birača jer je od 130 mještana s pravom glasa na birališta izišlo njih 52-je, odnosno točno 40 posto. Među dvjema »ponuđenim« listama značajno je bolje prošla ona neovisne grupe birača. U odmjeravanju snaga s konkurentskom listom HDZ-a, spomenuta neovisna lista osvojila je četiri od pet mjesta u Vijeću MO-a Batomalj, tijela kojeg će »na kraju balade« činiti Romina Fantov Hrelja, Božana Seršić, Jurica Juranić i Mirka Fantov (svi s neovisne liste), te uz njih i HDZ-ov vijećnik Bruno Seršić.