Raspušta se rapska kohabitacija

Nema proračuna, nema dogovora: Ipak prijevremeni izbori u Rabu

Ivor Balen

- Radom gradske uprave nismo zadovoljni ni mi vijećnici ni građani, a prijedlog proračuna je nerealan, nerazvojan, netransparentan i nesocijalan. Nekim vijećnicima odgovara biti u vijeću jer dobivaju naknadu, ali nas ne zanimaju individualni interesi nego razvoj Grada. Da ne bismo postali žrtve bankrota, nećemo izglasati proračun, rekao je Željko Peran, predsjednik Vijeća i član većinske koalicije HDZ - RPS - HSS - HSP AS



RAB Ako je i bilo dileme sada je više nema, Rabljani će na prijevremene izbore za članove Gradskog vijeća i gradonačelnicu ili gradonačelnika. Na današnjem nastavku sjednice nije izglasan proračun za 2015. godinu, a nije prihvaćena ni mogućnost da se u dva preostala dana sazove nova sjednica na kojoj bi se eventualno donijela odluka o privremenom financiranju, čime bi se mogućnost donošenja proračuna produžila za tri mjeseca. To automatski znači da se rapska kohabitacija raspušta, i Vijeće i gradonačelnica Rosanda Krstinić Gušćić, dolazi Vladin povjerenik i u roku 90 dana od imenovanja povjerenika moraju se održati novi izbori.


– Radom gradske uprave nismo zadovoljni ni mi vijećnici ni građani, a prijedlog proračuna je nerealan, nerazvojan, netransparentan i nesocijalan. Nekim vijećnicima odgovara biti u vijeću jer dobivaju naknadu, ali nas ne zanimaju individualni interesi nego razvoj Grada. Da ne bismo postali žrtve bankrota, nećemo izglasati proračun. To je najbolji način da bismo u zadnji trenutak spasili naš grad, rekao je gotovo na samom početku rasprave o proračunu Željko Peran, predsjednik Vijeća i član većinske koalicije HDZ – RPS – HSS – HSP AS, nakon čega je bilo jasno da od proračuna neće biti ništa i da slijede izbori.


Ostatak rasprave pretvorio se praktički u početak predizborne kampanje, pri čemu su obje strane nastojale pokazati da je ona druga krivac za  izazivanje izbora. Gradonačelnica Krstinić Gušćić tvrdila je da suprotna strana nije bila zainteresirana za komunikaciju i suradnju pri slaganju proračuna, da su ovu odluku donijeli odavno te da će njome samo izazvati nove troškove. Suprotni tabor govorio je da su novi izbori jedino rješenje s obzirom na slab učinak izvršne vlasti.




– Sudjelovali smo u izradi proračuna za 2014. jer smo smatrali da možemo nešto napraviti. Izglasali smo ga jednoglasno i na njemu radili danima prije sjednice. Ove godine sjednicu smo započeli 15. prosinca, a zahtjev za dogovor oko proračuna poslali ste nam 16. prosinca.  Znači da ste imali figu u džepu. Da ste imali dobre namjere, počeli bismo o proračunu raspravljati još u listopadu, rekao je Kristijan Fafanđel (HDZ), predbacivši SDP-u da ni sve svoje vijećnike nije osigurao za izglasavanje najvažnijeg dokumenta, budući da nije bilo Marijana Vidasa. Posebno oštar bio je Slobodan Frankić (HDZ).


– Ući ćete u povijest kao najgora gradonačelnica Raba do sada. Ne strašite ljude troškovima novih izbora, najveći trošak je da vi ostanete na čelu Grada. Sve to radite da biste sačuvali svoju stolicu i plaću. Mi svoje stolice sada vraćamo građanima, rekao je Frankić, obećavši da će vijećnici tri mjeseca biti bez naknada, čime će se, kako je istaknuo, platiti troškovi izbora.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista, u utorak, 30. prosinca 2014.