Bitka za lovište

Nema mira među rapskim lovcima: Kamporski lovci traže da se poništi “sumnjivi” natječaj

Ivor Balen

Traže poništenje natječaja – lovci Goluba ispred svog doma u Kamporu / snimio I. BALEN

Traže poništenje natječaja – lovci Goluba ispred svog doma u Kamporu / snimio I. BALEN

LD Kunić iz Raba, Golub iz Kampora i Kuna iz Lopara već dugo se ne mogu dogovoriti oko podjele lovišta te je na koncu Županija raspisala natječaj za koncesiju. Odabrana je ponuda novoosnovanog LD-a Otok Rab, koji čine članovi Kune i Kunića. Kamporci se smatraju izigranima i ukazuju na neregularnosti



Nema mira među rapskim lovcima koji već godinama ne mogu loviti jer se međusobno nisu dogovorili o podjeli lovišta. Pa dok lovci iz susjednih krajeva taj problem u pravilu rješavaju osnivanjem krovnog društva, unutar kojega pojedina društva internim sporazumom dobivaju svatko svoje područje (jer nije moguć podzakup), na Rabu je takav pokušaj propao i na natječaju za zakup našle su se dvije suprotstavljene strane. S jedne strane to je podiglo cijenu zakupa, a s druge, dio lovaca mogao bi izvisiti i ostati bez lovnog područja.


Na Rabu su donedavno djelovala tri lovačka društva, Kunić iz Raba, Golub iz Kampora i Kuna iz Lopara. Kamporci su ti koji bi mogli ostati »praznih pušaka« jer je na natječaju odabrana ponuda novog, četvrtog društva Otok Rab, kojeg čine dosadašnji članovi Kune i Kunića. Članovi Goluba Kampor pritom se smatraju izigranima jer, kako tvrde, natječaj nije proveden pravilno.


Na konferenciji za novinare ispričali su kronologiju cijelog problema i objasnili zašto smatraju da natječaj nije pravilno proveden i zašto sumnjaju da netko favorizira njihove kolege i, kako se pokazalo, suparnike s drugog dijela otoka.




– Lovačka društva Golub Kampor i Kuna Lopar osnovana su 1996. godine s ciljem boljeg i efikasnijeg uzgoja divljači i gospodarenja lovištem, očuvanja prirode, ali i izgradnje kapitalnih objekata. Sve te vizije onemogućene su nam od strane Lovačkog društva Kunić, koje gospodari lovištem Rab – započinje Zdenko Perić, predsjednik LD-a Golub.


– Godine 2007. LD Kunić napravio je prekršaj vezan uz Zakon o lovstvu te mu nije automatski produžen zakup lovišta. Na inicijativu Primorsko-goranske županije i župana saziva se sastanak svih triju društava, na kojem je dogovoreno osnivanje novog, krovnog društva. Pošto smo bili vremenski ograničeni, na prijedlog nas iz Goluba i Kune, prihvaćeno je da nositelj zakupa bude LD Kunić. Sporazumom koji je ovjeren od strane župana i predsjednika Kunića, definirano je da svako društvo gospodari određenim katastarskim općinama: Golub s k.o. Kampor, Kuna s k.o. Lopar, a Kunić Rab s k.o. Draga, k.o. Barbat, k.o. Banjol i k.o. Mundanije. To je funkcioniralo oko četiri godine, sve dok se u Kuniću nije promijenio predsjednik Marijan Devčić, umjesto kojega je došao Damir Žic, inače jedan od osnivača Goluba – kaže Perić, uz kojeg je na presici u domu u Kamporu bilo 15-ak članova Goluba.


Novi LD preko noći


Kako dodaju Kamporci, Žic je iskoristio LD Kunić tako da više nije priznavao sporazum. To je dovelo do situacije da su uskoro svi rapski lovci ostali bez lovišta.


– Na inicijativu župana Komadine pokušavaju se održavati sastanci s ciljem vraćanja sporazuma u funkciju i produženja koncesije bez natječaja, po istoj cijeni od 19.000 kuna godišnje. Ponovo je zakupnik trebao biti LD Kunić, ali oni to ne prihvaćaju. Na žalost svih lovaca otoka, PGŽ je ove godine raspisala natječaj za zakup lovišta Rab s početnom cijenom od 35.000 kuna, skoro dvostruko više nego prije, ističe Perić.


Golub se javio na natječaj, a kako ističu kamporski lovci, tamo su saznali tko je drugi ponuđač.


– Kako nam je prezentirano, to četvrto društvo na Rabu osnovano je netom prije natječaja, a članovi su lovci iz Kunića i Kune. Tada su počele sumnjive situacije. Jedan od uvjeta za početak rada komisije, naime, jest da predstavnici ponuditelja imaju punomoć o zastupanju Društva, odnosno da ih je Društvo ovjerilo. Ali predstavnik drugog ponuđača to nije posjedovao. Pravnica komisije izjavila je da predsjednik Društva može prisustvovati otvaranju ponuda uz predočenje osobne iskaznice, iako nitko tada još nije znao i nije mogao znati tko je predsjednik LD-a Otok Rab. Pri otvaranju naše ponude komisija je utvrdila da je ispravna. Ali, zbog nama nepoznatog razloga, komisija je ponovo zasjedala nakon nekoliko dana i tada utvrdila da kuverta ne sadrži potpunu adresu, pri čemu su otkrili iznos naše ponude. Natječaj su poništili i objavljen je novi, kaže Perić.


Pristrana komisija?


U novom natječaju, dodaju Kamporci, strogo je bilo propisano kako dokumentacija mora izgledati.


– Prva stranica ponude morala je biti označena brojem 1 te se ostale stranice moraju dalje numerirati do zadnje. Nadalje, u navedenu nedjeljivu cjelinu, na početak, kraj ili sredinu ponude, ne smiju se umetati prazni listovi. LD Otok Rab prekršio je ta pravila, na što je prigovor podnio naš opunomoćenik. Komisija je takvu ponudu trebala automatski odbaciti, pogotovo ako se uzme u obzir razlog zbog kojeg su odbili našu ponudu u prethodnom natječaju. Međutim, ista ona članica komisije, pravnica, koja je prošli put prihvatila osobnu iskaznicu predstavnika LD-a Otok Rab, a ne punomoć ili ovjeru, sada je ironično rekla da »od viška glava na boli«. Iz toga zaključujemo da je komisija bila pristrana i prvi i drugi put – kaže Perić. Kamporci zaključuju da su još uvijek spremni na dogovor i vraćanje sporazuma iz 2007. godine.


– S obzirom na to da mi gospodarimo s kapitalnom imovinom, lovačkim domom u Kamporu, želja nam je da Rab kroz lovni turizam i druge djelatnosti, koje smo spremni obavljati, podignemo na jednu veću razinu. Zbog nepoštovanja obveznog sadržaja ponude, tražimo da se natječaj poništi. Ovim putem zahvaljujemo se županu Zlatku Komadini na iscrpnim pokušajima ujedinjenja lovaca Raba i nadamo se da iza svega ne stoji neka treća osoba kojoj je cilj uništenje lovstva otoka Raba – rekao je Perić.