UZLAZNI TREND

Nema brige za budućnost: U gradu Krku se lani rodilo 40 djevojčica i 26 dječaka

P. N.

Netom predstavljeno izvješće pokazalo je da se, za razliku od dobrog dijela otočnih sredina, na području grada Krka nastavlja stanje demografske stabilnosti, odnosno višegodišnji blagouzlazni trend



KRK Kao što je već postalo uobičajeno na početku svake godine, i na startu 2018. su predstavnici Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Krka gradonačelnika Darija Vasilića izvijestili o netom kompletiranim podacima vezanim uz demografska kretanja. Predstavljeno izvješće o broju djece rođene tijekom prošle godine na području grada Krka prezentirano na ovotjednom Kolegiju gradonačelnika, pokazalo je da se na području Krka nastavlja stanje demografske stabilnosti, odnosno da se, za razliku od dobrog dijela otočnih sredina, posebno onih manjih i od kopna udaljenijih, u najmnogoljudnijoj lokalnoj zajednici našeg najrazvijenijeg otoka broj novorođenih čvrsto drži razine iz prošlih godina.



Tijekom posljednjih deset godina, najviše je malih Krčanki i Krčana na svijet došlo 2010. kad ih je rođeno čak 74-ero. Najmanji broj novih stanovnica i stanovnika Grad je ubilježio 2007. godine kad je na svijet došlo njih svega 43-je. Spomenuta je godina zapravo bila i jedina s izraženijim padom broja novorođene djece, dok su se ostale uglavnom držale prosjeka ili ga blago premašivale.



»Ženska« godina




Da je 2017. godina bila razdoblje bez velikog rasta, ali što je još bitnije, i bez pada na planu broja novih žitelja grada, potvrđuju brojke što ih je predstavila voditeljica spomenutog odsjeka, Marinka Margan. Iz njenog izvješća iščitali smo da je lani na području grada rođeno ukupno 66-ero djece. Osim da je taj broj točan prosjek brojki iz prethodnih pet godina, zanimljiv je i podatak da je među krčkom novorođenčadi lani na svijet došlo čak 40 djevojčica te »samo« 26 dječaka. Gledajući prema naseljima, najviše novih malih žitelja dobio je grad Krk, 43, a za njim već tradicionalno po broju novorođenih slijede naselja Vrh i Kornić.


U tim je mjestima, naime, lani rođeno po šestero djece, dok je u Pinezićima na svijet došlo njih četvero. U Bajčićima i Skrpčićima tijekom lanjske je godine rođeno po dvoje djece, dok su naselja Žgaljići, Nenadići i Linardići dobila po jednog novog žitelja. Prosjek skočio

Zadovoljstvo tim izvješćem, odnosno brojkama koje govore u prilog spoznaji da se i nadalje nastavlja stabilno godišnje popunjavanje triju budućih školskih razrednih odjeljenja, krčki je gradonačelnik prokomentirao zapažanjem da je unutar zadnjeg desetljeća na području grada bio zamjetan osjetan, čak 10-postotni rast broja novorođene djece.


Ocjenu čitavog Kolegija da grad Krk nije dio loše demografske slike Hrvatske, Vasilić je argumentirao statističkim pokazateljima koji govore da je između 2007. i 2011. godine godišnji prosjek rođene djece na području grada bio 60 mališana, dok je između 2012. i 2017. godine taj pokazatelj »skočio« na i lani dostignutu brojku od 66-ero djece.