"Slučaj KD Črnika" završio na sudu

Neizabrani direktor komunalnog društva u Puntu uvjeren da je žrtva političkog obračuna

Mladen Trinajstić

Danijel Biljan na sudu nastoji dokazati nepravilnosti / Foto M. TRINAJSTIĆ

Danijel Biljan na sudu nastoji dokazati nepravilnosti / Foto M. TRINAJSTIĆ

Danijel Biljan smatra da je nezakonito ostao bez novog mandata, jer je na izborima bio protukandidat sadašnjem načelniku Punta. Načelnik Marinko Žic, koji je i na čelu Skupštine Črnike, tvrdi da je Biljan nesposoban i neprilagođen pa su potražili novog direktora



PUNAT Bivši direktor puntarskog komunalnog društva »Črnika« Danijel Biljan i dalje na sudu nastoji dokazati nepravilnosti, nelogičnosti i nezakonitosti kojima je, čvrsto je uvjeren, postupak njegove »zamjene« obilovao. On smatra da je neobičan i prilično nekonvencionalan formalno-pravni postupak koji je proljetos rezultirao postavljanjem Stjepana Lukina, 39-godišnjeg profesora tjelesne kulture iz Podstrane na mjesto čelnika »Črnike«, eklatantan primjer političkog razračunavanja puntarskog općinskog vodstva s neistomišljenicima. Štoviše, naglašava, pogodovalo se osobi koja u prvom krugu natječaja, iako pozvana, čak nije ni pristupila intervjuu.



Zaboravila unijeti OIB?!


Nastojeći objasniti »slučaj Deša« načelnik nam je predočio pisano očitovanje Općinskog suda u Rijeci. Vesna Katarinčić, sutkinja ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave u službenom je očitovanju »okrivila« službenicu Stalne službe u Krku koja je, navodi se, prilikom upisa njegovih podataka u pretraživanu bazu podataka zaboravila unijeti njegov OIB(?!). Stoga je došlo do izdavanja nevjerodostojnog uvjerenja o nevođenju kaznenog postupka zbog čega se spomenuti Sud istom prigodom ispričao Općini Punat.





– Ne samo to. Kasnije izabranog Lukina, protiv kojeg osobno nemam ništa, prigodom prvog kruga natječaja (u kojem je izabran kasnije »poništeni« Romeo Deša op.a.) ista ta Skupština proglasila je jednim od kandidata koji ne zadovoljava uvjete natječaja!


Bez natječaja


Podsjetimo, u prvoj »krugu«, nakon što je istekao mandat Biljanu, koji je na posljednjim lokalnim izborima ujedno bio i (nezavisni) protukandidat izabranom SDP-ovu načelniku Marinku Žicu, najboljim je kandidatom proglašen Romeo Deša iz Omišlja. Taj izbor brzo je »srušio« upravo dotadašnji direktor, dokazavši da je Deša, nekadašnji pomoćnik direktora za proizvodnju Dina Petrokemije i tajnik Hrvatskog kick-boxing saveza, »prešutio« bitnu činjenicu da se protiv njega vodi kazneni postupak. I to predočivši nevjerodostojnu i neistinitu potvrdu suda. Novog direktora Lukina Skupština Črnike postavlja neposrednim imenovanjem, bez natječaja, nakon što je to omogućeno izmjenom Pravilnika o radu KD-a. Argument da je Lukin unatoč neiskustvu u komunalnom poslovanju na članove povjerenstva mogao ostaviti najbolji dojam, Biljan osporava tvrdnjom da Lukin nije ni pristupio razgovoru koji je vođen sa svim ostalim kandidatima.


– Obzirom da su sva moja ukazivanja na nedosljednost, nepoštenost te nezakonitost tog nakaradnog postupka ostala bez rezultata, u međuvremenu sam protiv Skupštine (koju uz načelnika Žica čine još i njegov zamjenik Goran Bonifačić te predsjednik Općinskog vijeća dr. Goran Gržančić) pokrenuo sudski postupak. O njemu neću, niti u smijem govoriti, naglašava Biljan, ali ipak smijem govoriti o jednom drugom začudnom dijelu tog slučaja koji također dobro ocrtava funkcioniranje sustava, kaže Biljan.


Inspektorica i muž


– Još sam koncem lipnja Područnom uredu inspekcije rada u Rijeci podnio prijavu protiv svog bivšeg poslodavca zbog višestrukog kršenja procedure zapošljavanja i brojnih drugih povreda Zakona o radu. No, tada dolazi do vrlo indikativnog novog zapleta. Budući da po toj prijavi sve do konca srpnja nisam dobio nikakav odgovor, telefonski sam kontaktirao inspektoricu koja je zaprimila moju prijavu. Ona me obavijestila da ima strašno puno posla te da će od Črnike, čim stigne, zatražiti dokumentaciju vezanu uz postupak izbora novog direktora, kao i mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta vezano uz kompatibilnost stručne spreme novog direktora s funkcijom na koju je imenovan. Po saznanjima koje imam, inspektorica u neposredni nadzor nikad nije došla, ali je na razgovor pozvala novog direktora. Sadržaj njihovog razgovora nije mi znan, ali poznat mi je njegov rezultat – inspektoričin muž nedavno je, na određeno vrijeme, zaposlen na radnom mjestu Voditelja službe za financijsko-računovodstvene poslove, upravljanje grobljima i gospodarenje nekretninama u KD Črnika. Pritom, novozaposleni inspektoričin suprug radi »uhodavanja« tijekom rujna punih 15 dana dolazio je na posao, a da nije bio prijavljen kod HZMO-a i HZZO-a, tako da je svo to vrijeme zapravo proveo u radu »na crno«.


Temeljem tih saznanja, obratio sam se Uredu za unutarnji nadzor spomenute Inspekcijske službe i ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću. Iako je ta prijava rezultirala nedavnim uklanjanjem te inspektorice s mog slučaja, jasno je u kojem se smjeru stvari ovdje odvijaju ili su se barem do sad odvijale te koliko sam zapravo u rješavanju i svladavanju ovih »iz aviona« vidljivih nepravilnosti imao »podršku« nadležnih lokalnih, pa tako i državnih tijela, zaključuje Biljan navodeći da je upravo to jedan od razloga zbog kojih se odlučio i na javni istup.


Imao odriješene ruke


Druga strana, očekivano, ima potpuno drukčije viđenje istog slučaja.


– Tužaljka bivšeg direktora »Črnike« potpuno je promašila metu. On svojim istupom samo šteti reputaciji Punta, mjesta u kojem živi jednako kao i ljudima s kojima živi, a o bivšim zaposlenicima i suradnicima da i ne govorim, kaže načelnik Općine Punat Marinko Žic.



Bespredmetne objede


– Neću se osvrtati na nabrojane prijave i tužbe koje je g. Biljan navodno pokrenuo protiv svoje bivše firme jer se ne želim spuštati na razinu insinuacija, blaćenja institucija i teorija urote. Službeno, zaprimili smo jednu tužbu na koju smo odgovorili odbacivši je u cijelosti. Objede o »radu na crno« u današnje su vrijeme potpuno bespredmetne, a za razliku od njega, mi ne znamo tko u nadležnim institucijama radi na kojem predmetu i zašto. Iako smo u ime Općine Punat pokrenuli nekoliko tužbi iz područja radnog prava i već dvije godine čekamo odgovore, i dalje vjerujemo u institucije i ne miješamo se u njihov rad, kazao je načelnik Žic. Ako g. Biljan ima pravo, na sudu će dobiti priliku dokazati istinitost svojih navoda zajedno s izvorima informacija koje navodi u svrhu blaćenja svojih bivših suradnika i zaposlenika.


Danijel Biljan s hrpom materijala kojima pokušava dokazati nezakonitost izbora u Črniki Nakon izbora prepustit ću biračima da kažu zaslužujem li idući mandat – Marinko Žic Zbivanja u i oko puntarskog komunalnog društva nastavak će imati na sudu



– Proziva nas se za nedemokratičnost, a baš smo mi inicirali da se Skupština komunalnog društva sa samo jednog člana – predsjednika (što je po dužnosti načelnik) proširi na tri člana čime sva vlast više nije koncentirana u rukama jednog čovjeka, tko god on bio, kaže Žic. Da se uistinu radilo o revanšizmu, Biljan bi bio smjenjen odmah nakon izbora, što je na koncu i česta praksa u našem demokratski očito još uvijek nezrelom društvu, ističe puntarski načelnik. Upravo zato što mi je bio protukandidat, ustrajao sam gotovo dvije godine da se Biljanu pruži šansa da se uklopi u novi način rada. Politički mi je to nedvojbeno štetilo, jer mi je velik broj mještana »zamjerio« što ga odmah nismo smjenili. Nažalost, sad mi se to obilo o glavu, svojim ponašanjem pokazao je zašto ga ljudi ne vole, zašto su mu suradnici bili nezadovoljni i zašto rezultati njegova rada nisu bili onakvi kakve smo očekivali. A očekivanja su, nastavlja Žic, bila realna – inicijativa, prijedlozi unaprijeđenja poslovanja, timski rad i korektni međuljudski odnosi. Dali smo mu šansu i odriješene ruke, ali to očito nije bilo dovoljno. Zato smo odlučili potražiti novog čovjeka koji će biti spreman na izazov, ali i na rizik. Funkcioniranje komunalnog društva prevažno je da bismo bilo kome tek automatizmom produžavali mandat svake četiri godine. I za novog direktora vrijede ista pravila kakva su vrijedila za Biljana.


Sabotirao je


Ono što je najvažnije pojasniti jest da Biljan nije »najuren« s posla, da nije mučenik niti žrtva političkog progona. On nije želio prihvatiti mene kao suradnika i kao predsjednika Skupštine Društva, kaže Marinko Žic ustvrdivši i da se Biljan očito nikad nije pomirio s gubitkom izbora za načelnika, u kojima su bili protukandidati. Otvoreno rečeno, sabotirao nas je pa se zapravo sad pitam tko bi normalan uopće takvom čovjeku produljio ugovor nakon isteka njegova direktorskog mandata, upitao se u svom »razračunu« sa svojim sad već bivšim suradnikom načelnik Punta Marinko Žic. Moj mandat traje četiri godine, nakon toga prepustit ću mještanima da na izborima ocijene zaslužujem li idući. Ni ja ni moji suradnici nećemo podizati tužbe i prijavljivati »biračko tijelo« ako ne dobijemo njegovo povjerenje, ne bez cinizma zaključio je načelnik te ujedno i predsjednik Skupštine KD »Črnika« Marinko Žic.