Svečanost u restoranu Volsonis

Nakon pršuta i ulja, Krk želi kod EU zaštititi sir, šurlice, presnac i žlahtinu

Biljana Savić

Jedinstvene zlatne kapi na jučerašnjoj svečanosti kušali predstavnici Grada i TZG-a Krka, Županije i maslinara / Foto M. GRACIN

Jedinstvene zlatne kapi na jučerašnjoj svečanosti kušali predstavnici Grada i TZG-a Krka, Županije i maslinara / Foto M. GRACIN

Kompletirat ćemo cijeli meni zaštićenom oznakom izvornosti EU-a, što je poticaj poljoprivrednicima i doprinos turističkoj ponudi, rekao je Goran Marević



Jučer je u restoranu »Volsonis« u Gradu Krku održana svečanost u povodu upisivanja Krčkog maslinovog ulja u Registar zaštićenih oznaka izvornosti EU-a. Uredbom Europske komisije od 22. lipnja 2016. naziv Krčko maslinovo ulje upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Time je Hrvatska dobila još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.


– Stvarno smo dobri, sve što radimo je na ponos otoka, Grada Krka i Primorsko-goranske županije, i rekorderi smo po broju projekata. Ova EU oznaka zasad je naš najveći uspjeh, ali tu nećemo stati. Prvo smo zaštitili Krčki pršut, sada ulje, a dalje idemo u postupak zaštite šurlica, pa presnaca kao deserta i, dakako, žlahtine. Kompletirat ćemo cijeli meni zaštićenom oznakom izvornosti EU-a, što je velik poticaj krčkim poljoprivrednicima, ponos našem otoku i županiji i doprinos turističkoj ponudi – kazao je Goran Marević iz Udruge maslinara Drobnica.



Okupljanje i slavlje krčkih maslinara popratio je i krčki radio, organiziravši svoj Ljetni đir u vrtu Volsonisa. Radio OK i TZ otoka Krka u ovoj su emisiji svjedočili dobivanju značajnog priznanja za krčko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Također, u emisiji je gradonačelnik Vasilić najavio i ovogodišnji Krčki sajam, tradicionalnu feštu koja će se održati početkom kolovoza, a na jednoj od večeri nastupit će i popularna Colonia. Od Gorana Stanića, vlasnika ugostiteljskog objekta Volsonis, mogli smo čuti s koliko žrtve i strpljivosti se gradio ovaj lokal u samom centru Krka, gdje se može doista uživati u brojnim događanjima, a ujedno i doživjeti duh nekih prošlih vremena. U prigodi spomenute svečanosti krčkih maslinara, u emisiji su im pohvale uputili i župan Zlatko Komadina, te zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak. Naravno nagrađivalo se i slušatelje, koje i ovog puta pozivamo da prepoznaju detalj na fotografiji iz grada Krka. Iduće srijede u Ljetnom điru ( iz Punta ) bit će to jedno od nagradnih pitanja. 





Putevima zlatnih kapi


Naglasio je da nisu sve mogli sami te da je Grad Krk poticao njihov rad, kao i općine Dobrinj i Malinska, PGŽ i Ministarstvo poljoprivrede.


Predsjednica TZ-a Grada Krka Nataša Jurina istaknula je da Grad Krk izuzev bogate povijesti i turističke ponude, ima i nudi kulturu življenja.


– Kulture življenja nema bez kulture stola, a kulture stola nema bez krčkog maslinovog ulja – rekla je i dodala da je Turistička zajednica Grada Krka 2008. godine počela promovirati krčko maslinovo ulje i prva u Hrvatskoj otvorila šetnicu Putevima zlatnih kapi.


Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić je ocijenio da je zajedničkim snagama svih otočnih poljoprivrednika i udruga ostvaren cilj.


– Došli smo do cilja, zlatnog ulja, krčkog zlata. Bio je to velik posao u koji su uključeni brojni stručnjaci – kazao je Vasilić i najavio da će uskoro biti zaštićen i krčki ovčji sir.


Najljekovitije masline


– Od 12 proizvoda u Hrvatskoj koji imaju oznaku izvornosti, dva su s otoka Krka – pršut i ulje, što je 20 posto, a to je potvrdio i zamjenik ministra poljoprovrede koji je naglasio da je Krčki pršut prvi dobio tu titulu, i sad je ulje dvanaesto – zaključio je Vasilić.


Svečanosti je prisustvovao i župan Zlatko Komadina.


– Mi smo kao županija prisutni u svim ovim programima i projektima, jer ne znamo reći ne dobrim idejama, a sve vaše ideje su odlične – kazao je župan i dodao da su masline s ovog područja dokazano najljekovitije. Naša je županija raznolika, što god dotaknemo, pretvorimo ili možemo pretvoriti u zlato i imamo se čime dičiti pred gostima i turistima – kazao je župan.


Jučerašnju svečanost uveličali su i brojni stručnjaci u proizvodnji maslinovog ulja, maslinari, članovi raznih udruga, predstavnici općina i TZ-a otoka Krka.