Povećanje

Naknade za novorođenčad na Krku povećane 50 posto

Mladen Trinajstić

Naknada je za prvorođeno dijete s dvije narasla na tri tisuće kuna, za drugo dijete raste s tri na četiri i pol tisuće kuna, a za treće dijete roditelji će dobiti šest tisuća kuna, odnosno dvije tisuće više nego dosad



KRK Baš kao što je to u postupku kreiranja i prihvaćanja ovogodišnjeg proračuna Grada Krka bilo najavljeno, prihvaćanjem Odluke o isplati jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i formalno je hvalevrijednu nakanu članova Gradskog vijeća sad »pretočio« u provedbeni akt slijedom kojeg će na području Grada Krka od prvog dana 2018. godine biti osjetno povećane financijske potpore roditeljima novorođenih mališana. Na ovotjednom je kolegiju gradonačelnika Grada Krka, naime, sad napokon i službeno prihvaćen prijedlog te Odluke kojom su jednokratne pomoći roditeljima novoređenih Krčanki i Krčana »podebljane« za čak 50 posto.


Tom promjenom ova je naknada, u dijelu koji se dotiče prvorođenog djeteta, s dosadašnjih dvije tisuće narasla na tri tisuće kuna dok će roditelji drugog djeteta u obitelji umjesto tri tisuće, koliko su do sad s tog osnova od Grada dobivali, od prvog dana 2018. moći računati na jedokratnu »financijsku injekciju« u iznosu od 4,5 tisuća kuna.


Za opremanje trećeg djeteta krčki će roditelji iz proračuna Grada dobijati čak šest tisuća kuna, odnosno dvije tisuće više nego dosad. Slijedeći istu »formulu« pedeset postotnog povećavanja tih novčanih pomoći, u Odluku donesenu na sastanku kolegija krčkog gradonačelnika uvrštena je i odredba kojom će roditeljima s više od troje djece ista naknada, za svako sljedeće dijete, s na prethodni iznos dosad dodavanih po dvije tisuće biti povećavana za dodatnih tri tisuće proračunskih kuna po djetetu.




Osim odluke o podizanju spomenutih jednokratnih novčanih pomoći objavljena je i informacija da je Gradu ovih dana i formalno odobreno vrijedno ulaganje u izgradnju nerazvrstane ceste na području Malog Karteca. Plan Gradske uprave vezan je uz izgradnju mreže cesta i ostale infrastrukture u budućoj stambenoj zoni na krajnjem zapadnom rubu naselja Krk, gdje se stvara mogućnost izgradnje dvadesetak novih stambenih građevina. Potpora iz fondova EU-a u iznosu od 4,3 milijuna kuna ostvarena je temeljem prijave Grada na natječaj za provedbu mjere 7.2. – Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture odnosno njene podmjere 7.2.2. – Ulaganje u građenje nerazvrstanih cesta.


Ukupna procijenjena vrijednost projekta doseže 5,8 milijuna kuna. Razliku od 1,5 milijuna kuna između odobrenog iznosa EU potpora i potrebnih sredstava vlastitim će novcem sufinancirati Grad i to u dijelu izgradnje vodovoda i kanalizacije, kao i telekomunikacijske kabelske kanalizacije s obzirom se ti troškovi, prema uvjetima natječaja, ne smatraju prihvatljivima u ovom postupku. Radovi bi trebali početi u drugom djelu ove godine.