Jedinstven natječaj na kvarnerskom otoku

Najstarija rapska maslina napunila 1.239 godina

Romana Jurić

Kako je utvrdila deveteročlana stručna komisija uz pomoć tzv. rezistografa, najstarija maslina zasađena je još davne 772. godine, a njen je vlasnik Ante Barčić iz Kampora



Iako su, nažalost zbog njihove nedavne devastacije, u nas nekako najrazvikaniji čuveni lunjski maslinici i njihova tisućljetna stabla, među kojima se veličinom i fantastičnim oblicma izdvaja oko 1.500 divljih maslina »Olea oleaster«, nakon ovog natječaja sasvim je izvjesno da i Rabljani svoju maslinu za trku imaju. Stoga nema sumnje da bi im sljedeći korak trebala biti njihova zaštita, ali i svojevrsna turistička valorizacija.



    Rezultat je to natječaja što ga je organizirala Matica hrvatska u Rabu, pod pokroviteljstvom Grada i TZG Raba, Udruge maslinara »Orkula«, »Imperiala« i Šumarskog fakulteta iz Zagreba. Inače, svoje stare masline na natječaj je prijavilo ukupno jedanaest Rabljana, a po starosti se ističu i tri masline s područja Supetarske Drage, i to ona Josipa Bunića zasađena 978. godine, Miloša Gulića zasađena 1129. godine, te Slavice Šajbić iz 1281. godine. Dvije nešto mlađe masline nalaze se na području Palita, starosti su 694 godine (Duje Mitrović) i 651 godinu (Dudić Miljenko), dok je najstarija prijavljena maslina s područja Barbata ona Borisa Dumičića iz 1398. godine, dakle starosti 613 godina. 




    Predsjednik Matice hrvatske u Rabu Josip Andrić iznio je zanimljiv podatak da je najstarija rapska, i treća najstarija izmjerena maslina u Hrvatskoj, iza one na Brijunima i u Kaštelima. 


    – Posebno je zanimljiv podatak da se svih sedam najstarijih maslina na otoku Rabu nalazi u blizini nekadašnjih i sadašnjih samostana u Kamporu, Supetarskoj Dragi i Barbatu. Možemo zaključiti da je Crkva u srednjem vijeku davala značajnu pažnju širenju poljoprivrednih kultura, u ovom slučaju maslina. Da je maslina zasluženo dobila pravi naziv »drvo života«, ogleda se u činjenici da i poslije gotovo 13 stoljeća živi i daje plod, rekao je Josip Andrić, istaknuvši i podatak da su najstarije masline upravo iz vremena kada su na Rabu podignute utvrde sv. Damjan u Barbatu i Kaštelina u Kamporu. 


    Za sve sudionike ovog nesvakidašnjeg natječaja priređen je prigodni prijam u prostorijama Turističke zajednice Grada Raba, gdje su im uručene diplome s podacima o starosti njihove masline.