Danak više kategorije

Najljepše plaže lošinjskog Čikata dogodine idu pod naplatu

Slađana Vignjević

Cilj je investitora urediti plaže, šetnicu i rubne sadržaje tako da cijela zona dođe na razinu pet zvjezdica. Naplata ulaza na plaže, uz besplatno korištenje opreme, bila bi na plažama ispod vile Hortenzije do stare terase, hotela Bellevue i Alhambra, kao i na dekovima ispod vile Diane 



MALI LOŠINJ  Kolovoz, rujan i možda još pokoji dan u listopadu ove godine posljednji su u kojima će se plaže u Uvali Čikat na Lošinju koristiti na dosadašnji način. Prema razvojnim planovima Jadranke, od sljedećeg ljeta većina plaža Čikata trebala bi izgledati modernije i, što je za goste važnije, puno sadržajnije. 


   Noviteti koji će podignuti ponudu odnosit će se na ležaljke, suncobrane, betonirane terase, još uređenije šetnice i biciklističke staze. Novost je i da će se na neke, po svemu sudeći ekskluzivnije plaže, naplaćivati ulaz. Na taj način dijelu gostiju s većom platežnom moći i većim prohtjevima osigurat će se prostor diskrecije.   Kako nam je potvrdila članica uprave Jadranke Nina Garić, prema Primorsko-goranskoj županiji uputili su pismo namjere te očekuju izdavanje koncesije na tom dijelu pomorskog dobra. 

   – Do konca godine nadamo se da ćemo ishoditi koncesiju, nakon čega bismo krenuli u radove preuređenja koji bi bili dovršeni do početka sljedećeg ljeta, kaže Nina Garić, članica uprave Jadranke. 


   Projekt uređenja uvale Čikat obuhvatio bi rekonstrukciju, preuređenje i opremanje uvale na potezu od Diver centra do Lanterne. Prema projektu, cilj je investitora urediti plaže, šetnicu i rubne sadržaje kako bi uz podizanje kategorije tamošnjih smještajnih kapaciteta na pet zvjezdica, uz hotel Bellevue to su Helios vile, hotel Alhambra, Vila Augusta, Vila Hortenzija i Vila Diana, cijela zona bila na jednakoj razini – pet zvjezdica. 




   Naplata ulaza na plaže, uz besplatno korištenje opreme na plaži, vršila bi se na plaži ispod vile Hortenzije do stare austrougarske terase, plaži ispod hotela Bellevue, plaži ispod hotela Alhambra do spomenika Ambrozu Haračiću te dekovima ispod vile Diane. Iznajmljivanje ležaljki i suncobrana bilo bi moguće na glavnoj javnoj plaži od vile Diane do plaže ispod Hortenzije i plaži ispod vile Marisol. 


   Ulaganjima Jadranke, koja od Primorsko-goranske županije mora osigurati koncesije za uređenje pomorskog dobra, definitivno će se promijeniti dosadašnja vizura ovog atraktivnog dijela otoka koje će se sa novom ponudom podignuti na višu razinu.   Važno je, međutim, naglašavaju investitori u projektu, da se intervencijama u prostoru ne naruši stoljetni sklad prirode i čovjeka te da Čikat zadrži šarm zbog kojeg je najprepoznatljiviji dio turističke ponude malog Lošinja. 

   Na lokalnim internetskim portalima svojim komentarima dio javnosti postavlja sasvim logična pitanja o tome treba li Čikatu ovako velika promjena u prostoru te treba li Čikat imati plaže s naplatom ulaza. Takve komentare treba shvatiti dobronamjerno jer se ipak mijenja vizura tog područja koje je desetljećima bio mamac za turiste. S druge strane, logično je da Jadranka ulaganjima koja se mjere desecima milijuna eura u nove hotelske sadržaje i rekonstrukciju postojećih želi povećati kvalitetu ponude na samim plažama. Očito je da se radi o sukobu dva koncepta, Jadrankinog koji podrazumijeva da se uloženo mora vratiti, što znači da se i plaže s dodatnim sadržajima moraju staviti u veću komercijalnu funkciju, dok je drugi pristup nešto konzervativniji, a iza njega stoje većinom domaći ljudi koji žele da plaže i sve oko njih ostane nepromijenjeno.