Rajska plaža

Najbolja skulptura u loparskom pijesku je “Sveti Martin”

Ivor Balen

Svi sudionici oko pobjedničke skulpture / Foto Ivor Balen

Svi sudionici oko pobjedničke skulpture / Foto Ivor Balen



»Sveti Marin« Andrije Gašparuša i Adriana Maroka osvojio je prvo mjesto na 5. Festivalu skulptura u pijesku što je jučer zaključen u Loparu.


Sveti Marin je vjerojatno najpoznatiji Loparanin u povijesti, osnivač republike San Marino. Drugo mjesto osvojila je Marina Cvitić skulpturom »Posejdon«, a treće Lucija Oroz i Nina Hiveša skulpturom »Tuba«. U konkurenciji su bile i skulpture »Rak«, »Slon«, »Žena u pijesku«, »Cvijet krumpira« i »Bubamara«, koje će još nekoliko dana krasiti Rajsku plažu.


Birale su se i najbolje fotografije skulptura, a pobijedio je Davor Šanić fotografijom »Pijesak do neba« ispred »Sieste u raju« Đemšida Tunjića. Sudjelovalo je ukupno 16 skulptora, mladih umjetnika s akademije u Zagrebu i osam fotografa. Medalje i zahvalnice podijelio je načelnik Općine Lopar Alen Andreškić.




– Za nas je ovo vrlo bitan događaj i poseban pozdrav Zlatku Kauzlariću Ataču bez kojega svega ne bi bilo. Pozivam vas da se i dogodine pridružite, da ustrajemo i da smotra bude i sljedećih godina, rekao je Andreškić.


Voditelji festivala bili su Paula Banić i Zlatko Kauzlarić Atač s Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba. U odabiru najuspješnijih skulptura sudjelovali su članovi žirija Zlatko Kauzlarić Atač, akademski slikar Zlatko Makek i nekoliko odabranih turista s plaže.