Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Otvorene prijave

Naj-bodul: Počinje deveti po redu izbor osobe godine Krka

Foto Mladen Trinajstić
Foto Mladen Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 5. studeni 2019. u 18:51 2019-11-05T18:51:27+01:00

Prijedlozi s imenima kandidata i obrazloženjem onog što je kandidat značajno napravio u ovoj godini mogu se poslati na e-mail: otokkrk.org@gmail.com, zaključno do 30. studenoga u ponoć

KRK - I ove godine, sad već po deveti put, predstavnici multimedijalne udruge Krčka beseda i nezavisnog internetskog portala otok-krk.org pripremaju izbor osobe godine otoka Krka. Tradicionalna, od otočne javnosti odlično prihvaćena akcija, pokrenuta je prije osam godina te je od tad, zahvaljujući provedbi ovog zanimljivog te umnogome neobičnog javnog natječaja, iznjedrila sad već podulju listu »naj-bodula«, onih za koje su njihovi sumještani procijenili da su nekim svojim konkretnim, pojedinačnim ili pak cjeloživotnim postignućem zaslužili tu simboličnu, ali ipak vrlo cijenjenu titulu.

Akcija koja je i u svim svojim dosadašnjim izdanjima pobudila velik interes i odziv otočana i ove će se godine, doznajemo od njenih organizatora, odvijati prema već poznatom i dobro uhodanom »sistemu«.

Sportaši izuzeti

– Za titulu najotočana ili najotočanke moći će konkurirati svi koji imaju prebivalište na Krku, ali i koji su u godini na izmaku ostvarili neko posebno i hvalevrijedno djelo, postignuće, rezultat ili imali zaslugu za kakvo »sveotočno« ostvarenje u humanitarnom, znanstvenom, umjetničkom, gospodarskom, ali i svim ostalim segmentima bodulske svakodnevice – kaže nam Milovan Kirinčić, jedan od urednika portala.

Sportaši i sportski djelatnici niti ove godine neće biti uzimani u obzir i to, nastavlja idejni pokretač tog projekta, ne zato što oni nagradu ne zaslužuju, već stoga što se na otočnoj razini također već tradicionalno održava upravo njima posvećen godišnji izbor naj-sportaša. Kao i do sad, nastavljaju organizatori, ni ovog se puta neće prihvaćati niti prijedlozi vezani uz sve one koji su bilo koju vrst postignuća ostvarili u poslu koji obavljaju profesionalno, odnosno za koji primaju plaću ili bilo kakvu novčanu naknadu.

Kandidate za osobu godine otoka Krka moći će predlagati svi čitatelji i suradnici portala, a prijedlozi s imenom, prezimenom, godinom rođenja i adresom, zatim i detaljnijim obrazloženjem onog što je kandidat ili kandidatkinja značajno napravio u ovoj godini šalju se na e-mail: otokkrk.org@gmail.com, prenosi nam Kirinčić, napomenuvši da se anonimni prijedlozi niti ovog puta – neće prihvaćati.

Glasovi do Badnjaka

Prijedlozi se primaju zaključno do subote, 30. studenoga, najkasnije do ponoći. Uredništvo će potom provjeriti jesu li svi prijedlozi utemeljeni na činjeničnom stanju, a potom i objaviti kompletnu listu kandidatkinja i kandidata za ovogodišnju titulu najotočana.

– I ovog ćemo puta u završnici akcije omogućiti vremenski rok za upućivanje eventualnih primjedbi »na račun« kandidatura da bi potom, sredinom prosinca, na početnoj stranici portala bila objavljena i kompletna konačna lista kandidata zajedno s anketom putem koje će svi čitatelji moći glasovati za samo jednog od kandidata za naslov »najotočana 2019. godine« – objašnjava nam Milovan Kirinčić. Glasovanje će trajati sve do 24. prosinca (do ponoći) pa će tako javnost i ove godine točno na Božić doznati ime »naj osobe« otoka Krka.

Akcija pokrenuta 2011.

Akcija izbora osobe godine pokrenuta je 2011. godine kad je laskavu titulu ponijela Krčanka Miranda Šebelja. Sljedeće je godine isti naslov pripao sad već pokojnom Petru Bajčiću iz Brusića, dok je 2013. naj Bodulom postao Anton Juranić Pivac iz Jurandvora. Uslijedio je i odabir Mirjane Skomeršić iz Krka, Ivana Šabalje iz Porta, a potom i Krčanina Gorana Marevića.

Preklani je naslovom najotočanke bila ovjenčana Svjetlana Vrkljan-Radovčić iz Salatića, a lani Petar Kopanica iliti sveprisutni knez Mikula IV. Frankopan kojeg spomenuti član udruge Knezovi krčki Frankopani već godinama neumorno utjelovljuje u baš svim manifestacijama koje se događaju u gradu Krku, ali i diljem otoka.

Priznanja na svečanosti

I ove godine, nakon zaključenja glasačkog dijela akcije, bit će upriličena svečanost na kojoj će organizatori prigodnim priznanjem nagraditi najotočanku ili najotočana 2019. godine. Mjesto i vrijeme održavanja svečanog završnog skupa bit će objavljeno naknadno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.