U krčkoj osnovnoj školi

Na otoku Krku u školu kreće 159 prvašića

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Osnovna škola »Fran Krsto Frankopan« u sadašnjem obliku broji zadnje dane, jer se Omišalj i Dobrinj izdvajaju u zasebnu školsku ustanovu . Po broju učenika u »plusu« su Krk, Dubašnica, Omišalj i Baška



KRK Konac kolovoza vrijeme je kad se misli učenika, ali i njihovih roditelja, s uobičajenih ljetnih radosti polako ali neizbježno počinju okretati prema školskim obvezama koje će im uskoro postati svakodnevicom.


 Da se i u otočnoj Osnovnoj školi »Fran Krsto Frankopan« (koja ususret skorašnjem izdvajanju njenih područnih školskih jedinica Omišalj i Dobrinj u zasebnu školsku ustanovu u današnjem obliku broji zadnje dane op.a.) polako ali sigurno privode kraju sve one logističke pripreme za novu nastavnu godinu potvrdio nam je Serđo Samblić, ravnatelj još uvijek polaznicima najbrojnije školske ustanove u Županiji koja će u školsku godinu 2015/2016. ući sa svojih i dalje respektabilnih 1.267 učenika.


Pozitivni trendovi


– Ta je brojka za osam učenika manja od prošlogodišnje, kad smo u nastavnu godinu ušli sa 1.275 polaznikom, naglašava Samblić ističući da su, uz onu matičnu, krčku, u »pozitivi« na početku novog nastavnog ciklusa još i škole Dubašnica (u Malinskoj), Omišalj te Baška. U Dobrinju je broj učenika ostao jednak onom prošlogodišnjem dok stanovito smanjenje broja učenika bilježi u područnim školama Vrh, Vrbnik i Punat. – Najveća i učenicima najbrojnija škola, ona matična u gradu Krku na početku nove obrazovne godine brojat će tako 325 učenika razdjeljenih u 16 nastavnih odjeljenja, pet više nego lani, naglašava Samblić dodajući da će u školske klupe, podjeljeni u dva razreda, prvi put zasjesti točno 40 prvašića (tri više no lani). U drugoj po redu najbrojnijoj krčkoj školi, u Malinskoj, također bilježimo dobre vijesti i blage pozitivne trendove koji se ogledaju u ukupnom broju od 245 osnovca, odnosno brojnom stanju koje je za petero učenika »jače« od prošlogodišnjeg. I u Malinskoj će, baš poput Krka, svoje prve učeničke obveze uskoro početi ispunjavati dva odjeljenja prvašića, njih 31, naglašava Samblić ističući da je PŠ »Dubašnica« osim po broju prvih razreda s matičnom krčkom školom izjednačena i po ukupnom broju razrednih odjeljenja, njih 16 odnosno po dva u svakoj generaciji.


Osjetniji minus osjetit će se u područnim školama Punat i Vrbnik u kojima je, obzirom na tamošnja relativno malobrojna odjeljenja, zapravo »nestao« po cijeli jedan razred. U Vrbniku tako u novu školsku godinu kreće svega 79 osnovaca, 12 manje na lani. U prvi je razred proteklih mjeseci upisano samo sedam prvašića, koji će tako činiti najmalobrojnije razredno odjeljenje na otoku. U Puntu će pak biti 116 osnovaca, čak 13 manje nego lani, a za prve školske dane priprema se 14 prvašića.





Osjetan rast broja učenika bilježi se i u školi Omišalj, obrazovnoj jedinici koja će po završetku već pokrenute formalne procedure uskoro postati matičnom školom. Ondje u novu školsku godinu kreću 174 osnovca, šestero više nego lani, nastavlja Samblić  dodajući da je broj omišaljskih i njivičkih prvašića dosegao brojku od 21 učenika od kojih je formirano jedno razredno odjeljenje.



Neznatano smanjenje broja polaznika bilježi se pak na području Područne škole Vrh, škole na području Grada Krka u kojoj će biti 141 polaznik, jedan manje nego lani. U Vrhu će ipak u školske klupe prvi put zasjesti razmjerno brojna generacija prvašića, njih 20-ero što je za čak sedam učenika više u odnosu na prethodne dvije prvašićke generacije malih žitelja Vrha i većeg broja okolnih mu sela.


Baška čeka zgradu


Pozitivan je pomak, iako ne tako znatan kao u Omišlju, prisutan i na području Baške. Područna škola čiji će polaznici, zbog već pokrenute opežne rekonstrukcije tamošnje školske zgrade nastavu i ove godine pohađati u jednom slovenskom odmaralištu, u novu školsku godinu kreće sa 96-ero učenika, dvoje više nego lani.


Spomena je vrijedan i podatak da će prvi razred ondje činiti 14 učenica i učenika, troje više no što ih je bilježeno početkom prošle nastavne godine. Područna škola Dobrinj koja, nakon što Omišalj uskoro postane novom maticom (i dalje u statusu područne školske jedinice) jedina prelazi pod njenu ingerenciju, u novu školsku godinu ulazi s istim brojem učenika kao lani –  91 učenik među kojima je i 12 prvašića.


Ukupan broj bodulskih prvašića ove godine dosegao je brojku od 159, što je za tri učenika manje u odnosu na broj prošlogodišnjih polaznika prvih razreda.