Speleološko otkriće

Na lošinjskom Studencu otkrivena atraktivna jama. Dobila je ime – Hrvatica

Bojan Purić

Stalaktiti u glavnoj prostoriji jame / Foto V. VUKOTIĆ

Stalaktiti u glavnoj prostoriji jame / Foto V. VUKOTIĆ

Jamu je pronašao Luka Kopić, a u suradnji s dr. Nenadom Buzjakom, predsjednikom Hrvatskog speleološkog saveza i dr. Vedranom Vukotićem, Lošinjanom koji radi u Francuskoj, dao joj je ime Hrvatica



MALI LOŠINJ  Tko bi mislio da u samom središtu Malog Lošinja, podno uskih ulica i kuća u predjelu Studenac, postoji jama sa stalaktitima, stalagmitima, stupovima i zavjesama siga?


Otvor ove jame pronašao je mladi Luka Kopić zahvaljujući tome što se ovoga ljeta izvode radovi na Studencu, staroj, stepenicama prekrivenoj strmoj ulici čija je površina za kišnih dana postajala skliska i bila vrlo opasna za hodanje, pa su poduzeti radovi na oborinskoj odvodnji, kanalizaciji i uređenju partera.


Obavijestivši dr. Nenada Buzjaka, predsjednika Hrvatskog speleološkog saveza i dr. Vedrana Vukotića, Lošinjana koji gradi znanstvenu karijeru u Francuskoj, a u slobodno vrijeme dolazi u rodni kraj i ovdje se bavi speleologijom, Kopić je jami dao ime Hrvatica.


Pogled iznutra prema otvoru / Foto V. VUKOTIĆ


Pogled iznutra prema otvoru / Foto V. VUKOTIĆ





S Vukotićem je istražio i dokumentirao jamu, te su utvrdili da je dubine 7,5 metara, a sastavljena od dvije prostorije, od kojih je ona veća – orijentirana prema zapadu-jugozapadu u odnosu na otvor, bogata stalaktitima, stalagmitima i stalagnatima.


Strop ove prostorije nalazi se točno ispod javnoga puta, 3,5 metra ispod mjesta kojim mještani svakodnevno koračaju. Dvojica istraživača obavila su topografsko snimanje i fotografijama omogućili javnosti uvid u ovo lijepo mjesto, dosad skriveno od očiju javnosti.


Neki stanovnici ovog dijela gradskog središta znali su da ondje postoji nekakva duboka rupa, upozoravali su svojedobno djecu da se ondje ne igraju, no prema svemu sudeći nije bilo pravih saznanja o tome što se sve nalazi pod zemljom – možda i ova objava potakne poneko sjećanje.


Ulaz je prije kojih pedesetak godina, prilikom nekih manjih radova na susjednom zidiću, bio prekriven zemljom. Kako navodi Vukotić, postojanje ove jame nije zabilježeno u knjizi »2000 grotte« objavljenoj 1920. godine, u kojoj je dan pregled jama u regiji Venezia-Giulia kojoj je Lošinj tada pripadao, a nema je niti u evidenciji kasnijih speleologa, iz sedamdesetih godina.


Kao preventivna sigurnosna mjera, postavljena je rešetka s lokotom, a kako kaže istraživački dvojac, u razgovorima s predstavnicima tijela lokalne samouprave dogovoreno je primjereno uređenje ulaza i kraj njega postavljanje informativne ploče. Kopić i Vukotić članovi su kastavske Speleološke udruge »Estavela«, a Vukotić još i SK »Samobor« i kluba u Francuskoj, gdje provodi veći dio godine.


Luka Kopić i Vedran Vukotić kod ulaza u jamu na lošinjskom Studencu / Foto B. PURIĆ


Luka Kopić i Vedran Vukotić kod ulaza u jamu na lošinjskom Studencu / Foto B. PURIĆ