Prve vožnje novog trajekta u floti Jadrolinije

Na liniji Valbiska-Merag: “Kornati” su vrh tehnike, navigacije i sigurnosti

Slađana Vignjević

S obzirom da je promet bio pojačan, od posla na liniji između Krka i Cresa još se nije oprostio trajekt Ilovik koji će još neko vrijeme obavljati prijevoz putnika i vozila 



MERAG  Najnoviji Jadrolinijin brod Kornati prekjučer je prvi put prevezao putnike i vozila najfrekventnijom linijom na Jadranu, onoj Valbiska-Merag, s otoka Krka na Cres i natrag.


Budući da je promet bio pojačan u krčkom pristaništu, s poslom na istoj relaciji nije se još uvijek pozdravila posada Ilovika, trajekta koji će još neko vrijeme također obavljati prijevoz putnika i vozila između ova dva kvarnerska otoka. Trajekt Kornati prvi je u seriji od četiri jednaka kojeg je za domaćeg brodara izgradio pulski Uljanik. Uskoro bi trebao zaploviti i Brač, potom i Krk. 


   Zapovjednik ovog gotovo 100 metara (99,9 m) dugog trajekta je Đeri Rudan koji je dosada zapovijedao Bolom koji s druge strane Cresa plovi od Porozine prema Brestovi. Osam milijuna kuna vrijedan trajekt širine 17,5 metara i gaza 2,4 metara kojega pokreću četiri motora snage 442 kilovata krstila je proslavljena hrvatska skijašica Janica Kostelić u riječkoj luci. 




   – Vrijednost plovila je tim veća u smislu zadovoljstva putnika i posade, kaže 52-godišnji kap. Đeri Rudan koji za Jadroliniju radi već 23 godine. 


   Dan započinje kavicom, a potom uoči prvog isplovljavanja pregleda je li sve s trajektom u redu. 



Trajekt je prilagođen prijevozu osoba u kolicima. Naime, uz stepenice je postavljeno koso stubište-platforma pomoću koje osobe u kolicima također mogu stići na palubu. Ono čega još uvijek nema jesu plakati oglašivača koji inače koriste slobodno vrijeme i pažnju putnika na trajektu. 



   – Imamo čeking liste. Prekontroliramo osnove funkcije prije negoli krenemo. Ostalo je poznato, cijelog dana radimo na ukrcaju, prijevozu i iskrcaju putnika, dodaje zapovjednik Kornata dok s kolegama na mostu komentira parametre sa zaslona navigacijskih uređaja. Budući da je strojarnica u potpunosti automatizirana, svi uređaji kojima se upravlja strojarnicom također se nalaze na zapovjedničkom mostu koji je klimatiziran, a cijeli trajekt pokriven je i video nadzorom. 


   – Ovo je vrh tehnike, navigacije i sigurnosti, kaže Rudan o trajektu kapaciteta 616 putnika i 145 osobnih vozila. 



Na trajektu smo zatekli 29-godišnjeg bankara Evansa Marcelina s Mauricijusa u društvu deset godina starijeg prijatelja Uwea Koniga iz Njemačke. Prvi su put u posjeti Hrvatskoj.    – Zaista je ovo prvi radni dan novog trajekta? Lijep je i vožnja traje svega 20 minuta. Bili smo i na Cresu i na Lošinju, sviđaju nam se otoci, zaljubljenici smo u prirodu i tišinu, zaključio je Evans u ime obojice. 


   Posadi su na raspolaganju kabine i dnevni salon. Kuhara na trajektu nema, već si povremeno sami pripreme jelo u čajnoj kuhinji.


   Osim mosta i dviju strojarnica, brod se sastoji od sunčane palube, palube putničkog salona kapaciteta 332 putnika te glavne i donje garaže. 


   Iako posada čini sve kako bi vožnja bila sigurna i ugodna, zlu ne trebalo, trajekt je opremljen splavima i mes-toboganima za spašavanje. 



Uz zapovjednika Rudana posadu Kornata čine prvi časnik palube Igor Jordanić, časnik Boris Golob, upravitelj stroja Smiljan Pavat i upravitelj Paolo Dukić koji se trenutno nalazi na obuci, vođa palube Miljenko Tešić, kormilari Dalibor Grčić i Hrvoje Polić te mornar Andrea Matuljan. Tu je i kapetan Ratko Antić za kojeg Rudan kaže da je iznjedrio trajekt budući da je cijelo vrijeme izgradnje bio u škveru.



   – Sigurnost je na prvom mjestu. Ovo području rijetko pogađaju vremenske neprilike. Isplovljamo prema rasporedu plovidbe s iznimkom hitnoća kada po potrebi čekamo ukrcaj hitne pomoći, kaže Đeri Rudan. 


   Cijene iz ponude ugostiteljskog objekta Maris koji djeluje na trajektu za nekoliko su kuna, logično, veće nego na kopnu. 


   – Ljudi na trajekt često stižu umorni s puta i traže okrjepu. Najčešće naručuju kavu i sokove, a u ponudi imamo i ostale napitke te sendviče i kroasane, kažu Anita Kustura i Kristina Čiček, konobarice rodom iz Slavonije. Prvog dana plovidbe pridružio im se i šef Mario Kostović koji je priznao da je plaća konobara na trajektu dvostruko veća nego najveća na kopnu, ne računajući napojnicu.