U sklopu uređenja parka

Na krčkoj rivi gradit će se ljetna pozornica

Mladen Trinajstić

Slože li se Krčani s idejom arhitekta Nenada Kocijana, u jugoistočnom kutu parka izgradio bi se izdignuti plato u obliku šesterokuta koji bi bio integriran u parkovnu strukturu, kao i u prostor obale na kojoj su i dosad održavane gradske fešte



Vođeni spoznajom o manjku prostora prikladnog za održavanje različitih zabavnih i kulturnih manifestacija, predstavnici krčke Gradske uprave ovih su dana lokalnoj javnosti na uvid i raspravu podastreli projekt izgradnje pozornice koja bi krčkoj rivi, i ondje često organiziranim ljetnim manifestacijama, mogla ponuditi novu dimenziju i kvalitetu, kako u logističkom, tako i ambijentalnom smislu.


Na posljednjem kolegiju krčkoga gradonačelnika Darija Vasilića tako je po prvi put predstavljeno zanimljivo idejno-arhitektonsko rješenje pozornice čija se izgradnja, slože li se građani s konceptom koji je na inicijativu komunalnog društva »Vecla« izradio riječki arhitekt Nenad Kocijan, planira uz jugoistočni kut Velikog parka. 

U »paketu« s parkom


Kako doznajemo od gradonačelnika, u sklopu zahvata kojima se želi unaprijediti kvaliteta javnog prostora grada Krka, planirana je rekonstrukcija Velikog parka. Pored restrukturiranja parkovnih šetnica i planiranog povećanja broja i kapaciteta pozicija za sjedenje, jedna od varijanti revitalizacije parka u središtu grada podrazumijeva i izgradnju pozornice koja bi svojom podnom površinom bila integrirana u parkovnu strukturu, jednako kao i prostor obale na kojoj su i dosad, na sklopivim pozornicama, održavane sve značajnije gradske fešte i manifestacije, posebice u turističkoj sezoni.



Pozornica na obali, dođe li uopće do njene izgradnje, »riješit« će samo onaj sezonski, »vanjski« dio manifestacija. Problematika nepostojanja primjerenog zatvorenog društvenog prostora i dalje će ostati pa će Krčani, posebice u onom hladnijem dijelu godine, i dalje ostati osuđeni na povremeno korištenje često preglomazne sportske dvorane srednje škole koja, u mnogim elementima, ipak ne može zadovoljiti sve potrebe građana za takvim sadržajima. Iako gradska uprava u dugoročnim planovima ima izgradnju polivalentnog društvenog prostora na katu jednog trgovačkog centra, ali i uređenje Velike vijećnice, trenutno stanje proračunske kase koči realizaciju takvih projekata. Glavnina krčkih manifestacija, prema svemu sudeći, tako će se i dalje odvijati pod zvjezdanim nebom, a samo u karnevalsko doba i pod šatorom koji tek dijelom uspijeva nadomjestiti od Krčana nedosanjani čvrsti »feštarski krov«.





Geometrija pozornice, stoji u obrazoloženju arhitekta Kocijana, morfološki je inspirirana tlocrtom susjedne šesterokutne kule, a njena bi izgradnja »prostorno jasnije artikulirala jugoistočni dio parka, kao i fokusnu poziciju središnjeg dijela krčke rive«. Predstavljeni projekt objekta koji bi, dobije li zeleno svjetlo Krčana, trebao postati nezobilazni element budućih gradskih kulturnih i zabavnih manifestacija, koncertnih nastupa i svega onog što je i dosad u turističkom dijelu godine ispunjavalo taj dio krčke obale, podrazumijeva izgradnju izdignutog platoa u površini od oko pedeset četvornih metara. 

Premještanje sata


Takva bi pozornica, ističu u Gradu, mogla zadovoljiti većinu programskih sadržaja, a u pojedinim »izvanrednim« prigodama, kad postoji potreba za većom površinom, pozornica bi se mogla nadograditi i proširiti tipskim montažnim sustavom. Realizacija projekta, doznajemo, zahtijevala bi uklanjanje dvaju oštećenih stabala, ali i izmještanje Sunčanog sata, skulpture koja bi bila preseljena na susjedni, 20-ak metara udaljeni rubni dio parka.


Osnovna konstrukcija pozornice i pripadajućeg joj stubišta bila bi izvedena od armiranog betona, dok bi završna ploha bila obložena kamenim pločama. Konačni odabir materijala ovisio bi o »kontekstualnoj korespondenciji lokacije«, neposrednom okruženju, oblikovnom konceptu cjelokupnog objekta, ali i stavu nadležne konzervatorske službe, jednako kao i ekonomskim mogućnostima Grada, stoji u pratećem dijelu projekta koji je, osim na oglasnoj ploči sjedišta krčke Gradske uprave, javnosti ovih dana predstavljen i posredstvom službenih internetskih stranica Grada Krka.