Gradsko vijeće

Na Rabu stipendijama žele vratiti staru slavu ugostiteljstvu

Ante Matijević

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

U planu je otvaranje novog vrtićkog odjeljenja u područnoj školi Banjol za smještaj dvadesetak djece, za što je osigurano oko 700 tisuća kuna



RAB Na sjednici rapskog Gradskog vijeća oporbena vijećnica Svjetla Dumić otvorila je tijekom aktualnog sata zanimljivu temu – pitala je gradonačelnika Nikolu Grgurića je li upoznat s činjenicom da se ove školske godine u Srednju školu Markantuna de Dominisa Rab nije upisao niti jedan učenik u smjer ugostiteljskih zanimanja. Osim toga, zanimalo ju je hoće li u okviru subvencija i stipendija Grad Rab dati »suport« kako bi se vratila stara slava ugostiteljstvu na Rabu.


 Vrtićko odjeljenje


Gradonačelnikov odgovor bio je da je u nekoliko navrata razgovarao s ravnateljicom srednje škole, ali i s predstavnicima Primorsko-goranske županije te da je u potpunosti upoznat s tom problematikom. Kazao je također da će ponuditi stipendije za sve učenike koji se odluče za ta zanimanja, a uključit će se, prema njegovim riječima, i Valamar kao najveća hotelska kuća na Rabu.



Gradski vijećnici odlučili su se i za kupnju nekretnine kojom će se riješiti stambeno pitanje najteže ranjenog rapskog branitelja i njegove obitelji. Iako su neki vijećnici imali primjedbe na to kako izgleda ta nekretnina te upozorili na njezine nedostatke, gradonačelnik Grgurić tvrdi da je ta kuća primjerena i adekvatna te da su se sada stvorili uvjeti za kupnju i Grad želi riješiti problem ovog branitelja jer on i njegova obitelj više ne mogu čekati.




Pitanje o zbrinjavanju branitelja bilo je spomenuto i na aktualnom statu. Gradonačelnik Grgurić je kazao da je model zbrinjavanja branitelja »sukladan zakonu i ovlastima gradonačelnika isti koji je bio i prije«.



Jedno od vijećničkih pitanja odnosilo se i na mogućnost otvaranja dodatnih kapaciteta vrtića kojim bi se omogućio smještaj za svu djecu. Gradonačelnik je kazao da je u planu novo vrtićko odjeljenje u područnoj školi Banjol za smještaj dvadesetak djece, za što je osiguran i novac i to u iznosu od oko 700 tisuća kuna.


Pitanje vijećnika Krune Matića odnosilo se na krov Doma za starije i nemoćne osobe. Naime, nakon velikih padalina u rujnu, taj je problem eskalirao. I za to je Grgurić imao spreman odgovor:


– Vi sigurno bolje znate u kakvom je stanju Dom. Onakvom stanju u kakvom ste ga ostavili.


Sanacija odrona


Kazao je da će sanacija onoga što je zatečeno stajati oko 800 tisuća kuna, te još 1,5 milijuna kuna potrebno je dati za radove koji su već jednom plaćeni, a nisu obavljeni te dva milijuna kuna za opremu kako bi ta ustanova bila spremna za prihvat korisnika.


Kada je riječ o obilnim padalinama, vijećnik SDP-a Ivan Matahlija pitao je gradonačelnika zašto tada nije sazvan stožer Civilne zaštite i angažirani njegovi članovi. Pohvalivši najprije vatrogasce, Grgurić je odgovorio da se u potpunosti koordiniralo i djelovalo na terenu. Kao primjer je naveo da su svi odroni sanirani u rekordnom roku, i to zahvaljujući koordinaciji Grada, komunalnih poduzeća i privatnih tvrtki koje su sudjelovale u sanaciji.


Napomenuo je kako su svi svjesni da se tako nešto ranije nije dogodilo i da nisu zabilježene tako velike količine oborina, koje su bile čak veće od onih u Zadru.