Idejni projekt

Na Pagu između Kolana i Mandra planiraju mali turistički aerodrom

Marina Vlakić

Aerodrom bi mnogo značio cjelokupnom paškom turizmumali i planiraju aerodrom kakav Lošinj ima već 30 godina

Aerodrom bi mnogo značio cjelokupnom paškom turizmumali i planiraju aerodrom kakav Lošinj ima već 30 godina

 Idejni projekt malog aerodroma već je u svim stateškim dokumentima Hrvatske, tvrdi bivši načelnik Kolana Josip Zubović. Sadašnji načelnik Josip Gligora kaže da o tome ne zna ništa



Odgovarajući novom načelniku Kolana Šimi Gligori na optužbe da novo rukovodstvo nije zateklo niti jedan općinski projekt, bivši načelnik Josip Zubović naveo je niz projekata, među njima i jedan vrlo intrigantan – projekt izgradnje aerodroma na području općine Kolan. »Izrađen je i idejni projekt za aerodrom za otok Pag koji je u svim strateškim dokumentima Hrvatske«, poručio je Zubović Gligori, a želeći provjeriti o čemu je riječ nazvali smo bivšeg i aktualnog načelnika Kolana, te gradonačelnika Paga Željka Maržića.



Gradonačelnik Paga Željko Maržić upoznat je s projektom gradnje aerodroma na području općine Kolan, dapače, riječ je o projektu koji su pokušali realizirati na poziciji južno od grada Paga.


– Bila je riječ o zoni prema Vlašićima, međutim, rečeno nam je da upitna rentabilnost ovakvog aerodroma zbog blizine zadarskog. Smatram da je ovakva investicija otoku Pagu itekako poželjna jer bi povezanost s Pagom bila još bolja, kaže Maržić.





Isplativo


– S idejnim rješenjem ovog aerodroma započeli smo prije nekoliko godina, a riječ je o manjem aerodromu za čarter i sportske letove na lokaciji između Mandra i Kolana. Već smo pokrenuli potrebnu proceduru s investitorima, a i općina Kolan osigurala bi dio sredstava u suradnji s vlasnicima parcela obzirom da se predviđena lokacija nalazi u privatnom vlasništvu, kaže bivši načelnik Josip Zubović. Predviđena je uzletno-sletna staza duga 1.200 metara te hangar za zrakoplove i kontrolni toranj. Obavljeni su i prvi razgovori s investitorima.


– Razgovarali smo s domaćim ulagačima u Slavoniji koji se već bave ovakvom vrstom prijevoza putnika jer smo procijenili da bi se prijevoz manjeg broja putnika na otok Pag itekako isplatio zbog udaljenosti Zračne luke Zadar. Rekli su da je lokacija izvrsna što se tiče smjera vjetra i svega ostalog. Pokazali su velik interes, ali se pojavio problem s vlasništvom terena. To je najprije trebalo riješiti, iako vlasnici terena nisu bili protiv ovog projekta jer su svjesni da bi vrijednost zemljišta automatski porasla i bio bi se postigao dogovor. Gradnjom aerodroma otvorila bi se mogućnost većeg dolaska turista na Pag, vikendom ili na kraći odmor, kao i dolazak poslovnih ljudi. Otvorio bi se još jedan važan aspekt, a to je onaj zdravstveni jer bismo u slučaju težih nesreća imali i mogućnost hitnog prijevoza, ističe Zubović.



Novi načelnik Kolana Šime Gligora kaže da o projektu zna samo iz onoga što je pročitao u novinama.


– Izgleda da postoji, ali u kojoj je fazi, ne znam. A vezano za moju izjavu da »općina nema niti jedan projekt«, pozvao sam se na zapisnik koji je gospodin Zubović predao u siječnju povjerenici, gdje se vidi da pod točkom 3. »započeti projekti, a nezavršeni do primopredaje vlasti«, nije naveo ništa. Ako postoji taj projekt za aerodrom, valjda bi to trebalo biti tamo.



Bojkot


Sve je, međutim, stalo kada se »u općini pojavila garnitura ljudi koji su projekte počeli bojkotirati«.


– Teško je raditi na kvalitetnim projetima ako imate politički nered, a kod nas se to počelo događati jer nije bilo konsenzusa ne samo oko ovog projekta, nego ni oko jednog. O ozbiljnosti projekta govori i podatak da je uvršten u županijski prostorni plan. Ljeti na otoku Pagu boravi i do 100.000 ljudi, možete zamisliti koliko bi to pridonijelo razvoju turizma. Međutim, pojavila se politička garnitura koja je imala samo jedan cilj – mene srušiti. Zato su projekti stajali, među njima i aerodrom, a tako će ostati čak i sada kada su preuzeli vlast jer općinu vode čak četiri političke opcije, pa je situacija gora nego u Saboru. Tu su HDZ, HSP Ante Starčevića, Nezavisna lista Branimira Tauzera i Šime Gligora i Ivan Čemeljić koji su na listi HDZ-a i HSP AS-a, ali nisu članovi tih stranaka. Dok se oni preslože teško će projekti ići dalje jer je sada na djelu trgovina općinskim pozicijama. Kolan će stagnirati jer neće nastaviti niti s projektom aerodroma, ni bilo kojim drugim. Ne znaju raditi, niti se mogu dogovoriti oko bilo čega, kaže Zubović.