Jedriličarsko natjecanje

Na Nerezinskoj regati pobijedila barka proljetnog imena

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić



U sedmom izdanju od obnavljanja u organizaciji Sportskog društva Škarpina, a 42. sveukupno, Nerezinska jedriličarska regata okupila je posade 21 tradicionalne barke s kvarnersko-istarskog područja. Uvjeti za jedrenje bili su izazovni, iako ne do mjere koja je najavljivana vremenskom prognozom, koja je predviđala kišu i grmljavinu. Najbolju ravnotežu karakteristika barke i uigranosti posade pokazala je četveročlana ekipa pasare »Primavera«, predstavljena kormilarom Rokom Krstačićem iz Malog Lošinja.


Članovi lošinjskog Jedriličarskog kluba Jugo bili su najbrži ne samo u svojoj kategoriji, nego i ukupno. Riječ je o reprezentativnoj barci koja je posljednjih godina nezaobilazan dio predstavljanja lošinjske pomorske baštine.


Iza »Primavere«, u kategoriji pasara duljih od 4,5 metra, plasirale su se nedavno napravljena »Princess« čiji je kormilar Mario Fafangel, sin istoimenog nekadašnjeg olimpijskog jedriličara, zatim »Ani« kormilara Ivana Jermana iz Velog Lošinja, »Lucia-Frane« Branka Domca iz Malog Lošinja te »Julijana« Lovranca Maura Tessitorija.




Od dvije manje pasare koje su dovršile regatu, bolja je bila »Bodulka« Nedjeljka Dunata s Krka, ispred »Topolina« nerezinskog kormilara Nadira Mavrovića.


Zabavni program


Pobjednik u konkurenciji guceva preko 4,5 metra je Robert Mohović iz Mošćeničke Drage na barci oznake MD 551, drugi je Ivica Grbac na »Don Ćiću«, a slijede »Peinka« Roberta Španjola s Raba, »Papalina« Lošinjana Stena Vidulića te »Ondina« Tomislava Galića iz Martinšćice.


U kategoriji gajeta i leuta pobjeda je pripala barci »Koki« Radovana Nikolića, ispred »Amphitryte« Josipa Diminića, »Nebuloze ničije« Tamare Žerić i barke »Dida moja« Joška Stančića. Jedina batela, time i pobjednička bila je »Regina« čiji je kormilar Ennio Cherin iz Rovinja


Posade »Primavere«, »Princess« i »Topolina« dobile su priznanja kao najuspješniji s markoni-jedrima.


Nakon povratka s regatnog polja, postavljenog u Lošinjskom kanalu, ispred nerezinske luke, uslijedilo je proglašenje rezultata sa zabavnim programom u kojem su, na trgu s kojim dijele ime, nastupili članovi nerezinskog Folklornog društva Studenac, zatim je u luci ispucan vatromet, a onda je uslijedio nastup skupine Rišpet iz Splita, definirane kao klapa, ali u praksi prvenstveno vokalno-instrumentalne zabavljačke grupe, s glavnim vokalom Ivom Amulićem. Pritom je Studenac bio uređen s elementima pomorskog štiha – vezivanje mornarskih čvorova pokazivali su članovi Kluba pomoraca Lošinja, prikazano je kako se popravlja drvena barka i kako se krpaju ribarske mreže, na trg je donesena drvena barka iz projekta »Mala barka 2«, posvećenog pomorskoj baštini sjevernog Jadrana.


Kraj festivala Ovim je događajem zaključen rujanski festival »Lošinjskim jedrima oko svijeta«, započet dva tjedna ranije veslačkom regatom na pasarama u organizaciji Kluba pomoraca Lošinja, a sastavljen još od jedriličarske regate suvremenih jedrilica, noćne regate pasara, predavanja o zlatnim vremenima lošinjskog pomorstva i o aktualnom položaju hrvatskih pomoraca na svjetskom tržištu, prikazima ispraćaja lošinjskih pomoraca na punti Anuncijati, plivačkog natjecanja, projekcije filma o prekoatlantskoj regati te od fešti u lošinjskoj luci nazvanih Pomorska večer.

U Turističkoj zajednici Lošinja, koja koordinira festival, kažu da je za sljedeću godinu u planu razvijanje događaja, a do tada bi uz Rivu lošinjskih kapetana u Malom Lošinju, ispred zgrade Muzeja Apoksiomena, trebao stići rekonstruirani jedrenjak tipa loger, »Nerezinac«, koji će služiti kao svojevrsni pomorski muzej, s tim da će po potrebi i isplovljavati.