Dan poslije

Na Krku mnogo pobjednika, povijesni uspjeh Mirele Ahmetović

Mladen Trinajstić

Foto: S. Ježina

Foto: S. Ježina

Na krilima nove-stare načelnice, SDP koji je do prije par godina tek simbolično tavorio u sastavu omišaljskog predstavničkog tijela, ostvario je povijesni uspjeh i osvojio sedam samostalnih mandata u 13-članom Općinskom vijeću



KRK Jedan od nedvojbeno najvećih i najneupitnijih slavodobitnika izbora, barem što se otoka Krka tiče, nedvojbeno je omišaljska načelnica Mirela Ahmetović, SDP-ova kandidatkinja koja je nakon uspješnog, na prošlim izborima teško stečenog mandata svoju poziciju »najjače dame« omišaljske politike uspjela pretočiti u nov načelnički mandat, ali i u velik uspjeh liste SDP-a.


Stranka koja je do prije par godina tek simbolično tavorila u sastavu omišaljskog predstavničkog tijela, na krilima nove-stare omišaljske načelnice ostvarila je povijesni uspjeh te se sa sedam samostalnih mandata u 13-članom Općinskom vijeću pozicionirala kao najjača politička snaga omišaljske svakodnevice.


Glasači prepoznali




– Velik je ovo uspjeh i u nekim su elementima rezultati lokalnih izbora premašili moja očekivanja, zadovoljno je jučer svoje i SDP-ovo ostvarenje prokomentirala Ahmetović napomenuvši da je, obzirom na broj i značaj projekata koje je u prošlom mandatu realizirala, tako velika podrška žitelja Omišlja i Njivica u konačnici i ne iznenađuje.


– Posložili smo dobru listu i imamo opipljive rezultate što nam je išlo u prilog, ali u traženju »uzroka uspjeha« nikako ne bih htjela zaboraviti i zasluge koje u tom smislu ima osvježen, ojačan i pomlađen sastav općinskih profesionalaca, ljudi iz našeg Upravog odjela koji su predano radeći svoj posao zapravo napravili ono što je svakom lokalnom čelniku najvažnije – riješiti neke bitne probleme žitelja naše općine, zaključila je nova-stara općinska načelnica.


Razloga za zadovoljstvo imao je i puntarski načelnik Marinko Žic (SDP) koji ne samo da je ovog puta izbjegao drugi krug, u čemu ima iskustva s prošlih izbora, već je svoj izborni uspjeh okrunio i stabilnom većinom u Općinskom vijeću.


– Očito je da su glasači prepoznali sve što smo radili i za što smo se u prošlom mandatu zalagali te nas nagradili i većom podrškom nego na prethodnim izborima, zaključio je ističući da stečenu potporu doživljava nagradom svojoj stranci, njenim koalicijskim partnerima i ljudima općinskih službi i tijela koja su, kaže i on, dobro vođena od obnašatelja izvršne vlasti dokazala svoju profesionalnost i kvalitetu.



Što se pak tiče preostale dvije općine, Baške i Vrbnika u kojima će se za dva tjedna odvijati drugi krug izbora za čelna mjesta izvršne vlasti, prigode za komentar biti će tek nakon što, prve nedjelje u lipnju, svoje kažu birači. Ono što je po pitanju Baške gdje u drugi krug ulaze Toni Juranić i Nataša Plišić već danas razvidno jest činjenica da će Općinsko vijeće biti vrlo šaroliko i nestabilno.


Ondje su naime svoje mjesto izborila tri vijećnika HDZ-a (Tanja Grlj, Toni Juranić i Miroslav Hrgovčić), jednako toliko iz PGS-a (Nataša Plišić, Boris Barbalić i Marin Čubranić), dva predstavnika SDP-a (Vedran Barbalić i Roni Fantov) te po jedan vijećnik Stranke umirovljenika (Emil Polonijo), HSP-a (Andrej Valčić) te nezavisna Majda Šale. Stoga je prilično teško reći tko ondje ima većinu i hoće li se ona, kao programska ili svjetonazorska, morati tek slagati »u hodu«, od točke do točke dnevnog reda.


Slična je situacija i u Vrbniku gdje u drugi krug idu HDZ-ov Dragan Zahija i HSS/PGS-ov Franjo Toljanić. Neizvjesnost i upitna stabilnost i ondje bi mogla biti obilježja izabranog vijećničkog saziva u kojem četiri mandata ima HDZ (Marija Dujmović-Pavan, Dragan Zahija, Ivan Juranić i Franjo Hodanić), po dva SDP (Ivan Lukarić i Vlado Šušak) te HSS/PGS (Marina Valković i Predrag Polonijo), dok po jednog vijećnika imaju nezavisni Zlatko Brusić, lista HNS-a (Igor Justić) te HSP (Matej Polonijo).



Zadovoljstvo postotkom »uknjiženih« glasova nije skrivao niti nezavisni Neven Komadina, dobrinjski načelnik koji ni ovog puta nije imao izbornog protukandidata.


Stabilna Dobrinjština


– Osvojiti u takvim, za birače zapravo destimulirajućim okolnostima skoro 91 posto podrške birača po meni je i više nego zadovoljavajući rezultat i ostvarenje koje obvezuje, ističe prvi čovjek dobrinjske lokalne uprave kojeg, osim spoznaje o »unisonoj« potpori žitelja Dobrinjštine, veseli i rast utjecaja njegove nezavisne liste u Vijeću, u kojem sad ima sedam od ukupno 11 vijećnika.


Stabilnost i čvrstoća podrške ključ su uspješnosti našeg budućeg rada, završio je novi-stari čelnik Općine Dobrinj spomenuvši da njegovih 90,98 podrške valja staviti u konetkst činjenice da su neke njegove kolege iz šireg okružja, koji također nisu imali protukandidate, pobjedu izvojevali s 75 posto biračke potpore.


Fenomen Vasilić


Slično je nedjeljni izborni »plebiscit« doživio i njegov susjed, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić koji je svojom dugovječnošću na čelnom mjestu izvršne vlasti nedvojbeno (p)ostao fenomenom hrvatske politike.


– Zadovoljstvo velikim postotkom glasova potpore mojoj sedmoj uzastopnoj kandidaturi koji udjelom od gotovo 86 posto potvrđuje da me se moji sugrađani ipak nisu zasitili dijelom je ipak pomućena spoznajom da je tek nešto manje od 33 posto birača izašlo na izbore. Ipak, podrška koju nedvojbeno moji suradnici, partneri i ja imamo potvrdu je dobila i u izborima za sastav Gradskog vijeća u kojima smo koalicijskom listom PGS/SDP/HNS, unatoč u apsolutnom smislu manjem broju glasova, u onom relativnom pogledu ipak uspjeli dodatno ojačati svoju poziciju.


U 15-članom Vijeću sad imamo devet vijećnika i poziciji smo prilično relaksiranog planiranja nastavka rada na ostvarenju planova i projekata koji će dodatno unaprijediti svakodnevicu Krčanki i Krčana, zaključio je Vasilić. Kao predsjednik PGS-a zadovoljan je jačanjem utjecaja regionalista u dobrom dijelu krčkih lokalnih uprava. Uspjeli smo, s partnerima i u Puntu, i u Malinskoj ali i u Vrbniku te Baški gdje »naši« idu u drugi krug za izbor načelnika odnosno načelnica.


– U Baški čak nije nerealno i da dobijemo načelnicu, tim više što je u prvom krugu zbroj onih koji nisu bili skloni dosadašnjem načelniku veći od onih koji su ga poduprli zbog čega sam i po tom pitanju optimističan, zaključuje Vasilić.



Ne izuzimajući one koji će, silom prilika (odnosno zakona), svoja mjesta u predstavničkim tijelima morati prepustiti svojim zamjenama, 15-člano Gradsko vijeće Grada Krka bi kao predstavnici liste PGS/SDP/HNS-a trebali činiti Darijo Vasilić, Marinko Pavlić, Josip Brusić, Barbara i Josip Mrakovčić, Ines Balorda, Franjo Volarić, Siniša Patrk i Danijel Brozić. Nezavisnu listu Krk predstavljat će David Mrakovčić, Darko Purić i Goran Marević, a krčki HDZ/HSLS/HSP Anto Čabraja, Zlatko Morožin i Berislav Manestar.


U Općinskom vijeću Omišlja s liste SDP-a sjedit će Mirela Ahmetović, Ranko Špigl, Adriana Dojčinović, Anto Trogrlić, Alen Grego, Davor Albaneze i Dunja Mihelec. HDZ predstavljaju Marijana Šunić i Nikola Dapčić, listu Povjerenje Zdravko Radović, HNS Dina Blažević, Laburiste Nikola Dujmović te svoju nezavisnu listu Krešimir Kraljić. U Dobrinju pak u Vijeće s »Komadinine liste« nominalno ulaze Neven Komadina, Zoran Kirinčić, Ivančica Dunato, Alen Šamanić, Darko Strčić, Ivan Šamanić i Tomislav Saftić dok bi nezavisnu listu Zdenka Kirinčića, uz njega, trebao predstavljati i Sanjin Kirinčić. HDZ-ove boje brane Mladen Španjol i Anita Bobovčan.


Malinskarsko vijeće s pobjedničke liste HNS/SDP/PGS/HSU, osim Kraljića, čine još Ivica Žgombić, Mirjana Maršić, Marina Radović, Ivan Tavčar, Franko Kraljić, Tončić Tehomilić i Gordana Stanković. HDZ/HDS zastupaju Anton Spicijarić, Lidija Kovačić i Nikola Turčić dok HSS predstavlja Zdenko Cerović, a HSP Goran Gajzler. U Puntu će će pak većinu nositi SDP/PGS/HSU-ova šestorka Marinko Žic, Goran Gržančić, Maja Polonijo, Ana Leleković, Irena Žic-Orlić i Davor Pijaca. S nezavisne liste Mladena Juranića ulaze on i Danijel Biljan, s HDZ-ove Anton Žic, HNS-ove Hrvoje Mrakovčić, a tu je još i nezavisni Petar Žic.



Potpuni trijumf


Posljednji u nizu nedvojbenih bodulskih pobjednika s kojima smo jučer poćakulali jest Robert Anton Kraljić koji je, »pogonjen« potporom malinskarkog HNS-a te SDP/PGS/HSU-a vrlo vjerojatno zapečatio povratničke ambicije bivšeg HDZ-ovog načelnika Antona Spicijarića. S čak 67,5 posto svoje, prema 30,13 posto potpore HDZ/HDS-ovu protukandidatu Kraljić je učvrstio svoju načelničku poziciju u drugom uzastopnom, a kako kaže vrlo vjerojatno i posljednjem načelničkom mandatu.


– Ne mogu garantirati, ali 99 posto da je ovo moj posljednji mandat jer držim da je vrijeme da u narednim godinama među ljudima koji me podržavaju isprofiliramo neka nova lica koja će nastaviti ono što i sam nastojim činiti, a to je daljnje demokratiziranje zajednice kao i gradnja transparentnosti, otvorenosti i poštenja u obnašanju izvršne vlasti, zaključio je malinskarski općinski načelnik.


Ne skrivajući da je potpora koju je dobio nadišla njegove najluđe odnosno najoptimističnije snove Kraljić kaže i da isto vrijedi i za uspjeh »njegove«, stranačkom pripadnošću neopterećene grupacije u Općinskom vijeću u kojem si je osigurao potporu najmanje osam (a vrlo vjerojatno i više) od ukupno 13 vijećnika.