Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Veliki događaj za mali otok

foto Na Iloviku počela dogradnja luke: štufni smo stare i neuvjetne rive

Foto Ira CUPAĆ MARKOVIĆ
Foto Ira CUPAĆ MARKOVIĆ
Autor:
Objavljeno: 5. listopad 2011. u 16:52 2011-10-05T16:52:15+02:00

Mul će sa sadašnjih 63,3 metra biti produljen na 70 metara, a s dosadašnjih preuskih 2,4,  proširen na 6 metara. Uz to u luci će biti izgrađena i rampa za pristajanje trajekata. Vrijednost radova je 5,6 milijuna kuna

ILOVIK  Sedmdesetak stalnih stanovnika Ilovika, pojačani "Amerikanima", kojih sve više najveći dio godine  provode na svom otoku, okupilo se u srijedu povodom svečanog obilježavanja početka radova na dogradnji luke, a ovaj važan događaj za mali otok došli su pozdraviti predstavnici Primorsko goranske županije, Jadrolinije, Grada Malog Lošinja i Grada Cresa, županijskih lučkih uprava Lošinja i Cresa, Lučke kapetanije. 

– Hvala svima koji su pomogli i doprinijeli da dođemo do ovog trenutka, otok vam ovo neće zaboraviti, kazao je ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj, Gracijano Petrinić, koji je podsjetio da nastojanja Ilovčana da se projekt realizira sežu mnogo godina unutrag. Gradonačelnik Gari Cappelli, kojem je majka Ilovčanka, pa se i on osjeća Ilovčanom trenutak je, kako je rekao, doživio prvenstveno emotivno.

– Rive i pristaništa na otocima znače život, a Ilovik svoje novo pristanište čeka dugo. Njegovom izgradnjom, a potom i projektom vodopskrbe koji je u tijeku, nakon čega je u planu i izgradnja luke Mrtvaška, stvaraju se preduvjeti da se život na otoku sačuva. Dragi moji Šanpjerini, vidimo se na otvorenju novog pristaništa, poručio je Cappelli. 

U ime Primorsko goranske županije skupu se obratio predsjednik Županijske skupštine Ingo Kamenar koji je kazao kako je na Iloviku prvi put, ali sigurno ne i posljednji te da je dolaskom na otok imao priliku doživjeti iznarednu ljepotu otoka, ali se i upoznati s problemima koje stanovnici imaju te je istaknuo kako Županija poseban značaj daje malim sredinama. 

Najradosni su bili Ilovčani. Nevio Jadrošić bio je predsjednik MO Ilovik u dva prošla saziva i upravo je  dogradnja operativne obale, bio jedan od projekata koje je najviše »gurao«, pa je s posebnim veseljem dočekao dan početka radova te da je optimist kada je budućnost otoka u pitanju.
- Ljudi već bili štufi stare i neuvjetne rive, kaže aktualna predsjednica MO, Jadranka Matas, te dodaje kako vjeruje da će radovi biti na vrijeme i uspješno okonačani. 

Ersila Bubica, Anka Bak i Vilma Tenčić žive u Long Island-u u SAD-u, ali posljednjih nekoliko godina čak 6, 7 mjeseci provode na Iloviku i kažu da ih svaki napredak jako raduje, pa su jako vesele, a Marija Jerolimić s Ilovika dodaje kako će kada na otok dođe voda i kanalizacija sve biti pet! 

Proširenje luke na Iloviku Foto Ira CUPAĆ MARKOVIĆ (3)
Proširenje luke na Iloviku / Foto I. Cupać Marković

Ako sve bude išlo po planu za četiri mjeseca izvođač Sun Adria trebao bi završiti radove u luci u sklopu kojih će pristanišni mul sa sadašnjih 63,3 metra biti produljen na 70 metara, a s dosadašnjih preuskih 2,4,  proširen na 6 metara. Uz to u luci će biti izgrađena i rampa za pristajanje trajekata. Vrijednost radova je 5,6 milijuna kuna.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture – Uprava za otoke i priobalje osiguralo je 2,5 milijuna kuna, Županijska Lučka uprava Mali Lošinj 1.250.000 kuna, Primorsko goranska županija 990 tisuća kuna i Grad Mali Lošinj 900 tisuća kuna. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.