Veliko događanje

Na Europsko prvenstvo veterana u šahu u Malom Lošinju dolazi 30 ekipa

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić



MALI LOŠINJ – Ukupno 135 šahista u 30 ekipa iz 15 zemalja igrat će na Europskom ekipnom prvenstvu za veterane u šahu. Lošinj će prvi put biti domaćin nekom službenom natjecanju iz kalendara Europske šahovske unije (ECU), a igrat će se u hotelu Aurora od 17. do 26. rujna.


O turističkoj vrijednosti ovog natjecanja, osim one šahovske, govorili su direktor turnira Valter Valković i glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza Alojzije Janković, zahvalivši Gradu Malom Lošinju i Turističkoj zajednici na podršci te kazavši da kandidatura Hrvatske i Malog Lošinja za domaćinstvo Pojedinačnog amaterskog europskog prvenstva u proljeće 2021. godine ima vrlo dobre izglede, a taj bi događaj mogao okupiti možda i tristotinjak šahista. Odluka o tom domaćinstvu past će krajem listopada.


Europsko veteransko prvenstvo podijeljeno je u dvije skupine: za igrače iznad 50 godina i za igrače iznad 65 godina starosti. U skupini »50 plus« igrat će dvije momčadi Hrvatske, a ona koju čine velemajstori Zdenko Kožul, Robert Zelčić, Bojan Kurajica i Nenad Ferčec po rejtingu je drugi nositelj turnira, iza Rusije.




Domaćinstva većih šahovskih natjecanja na Lošinju zaredala su posljednjih godina – završnica Kupa Hrvatske u Malom Lošinju igra se redovno od 2016. godine, a 2017. ovdje su odigrane Prva A i B hrvatska liga te Prva ženska liga, što će se dogoditi i ove godine, odmah nakon završetka europske veteranske smotre. I ovaj događaj uklapa se u jubilej Šahovskog kluba Lošinj, utemeljenog prije 50 godina.