Zbrinjavanje otpada

Na Boduliji zasad bez većih poskupljenja, slijede tek aktiviranjem Marišćine

Mladen Trinajstić

Fiksnim dijelom cijene pokrivaju se fiksni troškovi djelovanja čitavog sustava zbrinjavanja otpada na otoku Krku, pa tako i rada sortirnice na Treskavcu / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Fiksnim dijelom cijene pokrivaju se fiksni troškovi djelovanja čitavog sustava zbrinjavanja otpada na otoku Krku, pa tako i rada sortirnice na Treskavcu / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Otočani će već s idućim, svibanjskim računom, uslugu zbrinjavanja otpada plaćati po modelu po kojem će novu, sada na cijelom otoku ujednačenu cijenu, činiti svojevrsni paušal koji »nosi« 90 posto cijene te varijabilni dio koji će ovisiti o količini otpada



KRK – Nakon što su vijeća svih krčkih lokalnih jedinica, a potom i Skupština komunalnog društva Ponikve eko otok Krk prihvatili prijedlog novog cjenika prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada, on je stupio na snagu s prvim danom ovog mjeseca. Kako su nas jučer izvijestili ljudi iz operativnog vodstva tvrtke Ponikve eko otok Krk – direktor Ivica Plišić, njegova zamjenica Boranka Miler te pomoćnik Ivan Jurešić, svim otočnim potrošačima ovih su dana na kućne adrese počeli pristizati informativni izvatci novog cjenika, a s njima i formulari izjava o načinu korištenja te javne usluge.


Radi se o propisanom postupku kojim smo našim korisnicima omogućili da se na samom početku primjene novog modela izjasne o svojim potrebama za korištenjem većih posuda za odlaganje nerazvrstanog otpada od onih koje su im redovnim putem dodijeljene, ali i obavijestili o načinu obračuna i cijenama koje zasad tek minimalno korigiraju dosadašnje iznose koje domaćinstva plaćaju »na račun« zbrinjavanja otpada, ocjenjuju naši sugovornici.


– Slijedeći nove zakonske odredbe o gospodarenju otpadom, otočani će već s prvim idućim računom koji stiže u svibnju, uslugu zbrinjavanja otpada plaćati po modelu u kojem, slično kao i kod naplate vode, važne čimbenike čine onaj fiksni dio (cijena obvezne minimalne javne usluge), potom varijabilni dio (vezan uz »proizvedeni« miješani otpad), kao i cjenovni element kojim se otvara mogućnost naplate ugovorne kazne onima koji se ne pridržavaju pravila odvojenog odlaganja otpada – obrazlaže Plišić.


Sva naselja u isti koš




– Promjene koje predviđamo s novim, »prijelaznim« cjenikom, naše će ukupne prihode od zbrinjavanja otpada zadržati na današnjim razinama s time da će, gledano s korisničke strane, biti blagih korekcija u dijelu koji se tiče ukidanja dosad korištenog kategorizacijskog razlikovanja pojedinih otočnih naselja, ovisno o razini njihova komunalnog standarda – istaknuo je Ivan Jurešić.



Jedna od novosti koja se otvara novim cjenikom jest i ona vezana uz vikendice, odnosno nekretnine koje se koriste povremeno. Njihovi će vlasnici, temeljem očitanja uređaja za mjerenje potrošene vode i struje (kojima će se dokumentirati njihovo sezonalno korištenje), sad moći koristiti mogućnost oslobađanja obveze plaćanja varijablinog dijela cijene odvoza otpada u šestomjesečnom razdoblju, odnosno u vremenu u kojemu su te nekretnine prazne.


Govoreći o visini, odnosno razlozima korištenja 90-postotnog udjela onog fiksnog dijela u cijeni zbrinjavanja otpada, a koji svakog mjeseca moraju plaćati svi korisnici usluge krčkog komunalca bez obzira koliko otpada stvaraju, pomoćnik direktora Ponikava napominje da se njime »pokrivaju« svi fiksni troškovi cjelokupnog sustava odvojenog prikupljanja otpada. Njime se podmiruju i troškovi djelovanja sortirnice i kompostane na Treskavcu, rada malih reciklažnih dvorišta (POSAM-a) lociranih u svim krčkim općinama, kao i troškovi omogućavanja nenaplatnog korištenja »baja« kojima se otočani jednom godišnje mogu riješiti i svog onog krupnijeg otpada iz svojih garaža i konoba, kaže Jurešić.



Slijedom ocjene da je na otoku postignut jedinstven komunalni standard, sad će žiteljima svih naselja koja su dosad bila razvrstana u prvu, komunalno opremljeniju kategoriju, cijena te usluge pojeftiniti za 1 do 2 posto, dok će onima iz druge, dosad »neopremljenije« kategorije, narasti za oko 4 posto. Novu, na cijelom otoku sad ujednačenu cijenu odvoza i zbrinjavanja otpada, jednostavnije rečeno, čini njen fiksni dio iliti svojevrsni paušal koji »nosi« 90 posto ukupne vrijednosti nove cijene.


Uz njega je sad u obračunskoj formuli i onaj varijabilni dio na kojeg će korisnici moći utjecati svojim navikama vezanim uz »proizvodnju« otpada, posebice nakon što u budućnosti bude uveden model digitalnog mjerenja stvarno proizvedenog smeća, objašnjavaju komunalci, dodajući da je netom odaslanim obrascem »izjave« svima omogućeno da se izjasne o potrebi da im se kante namijenjene za miješani otpad zamijene posudama veće zapremine u odnosu na one koje im je krčko komunalno društvo namijenilo.


Češći odvoz u sezoni


– Novim pravilima igre Ponikve su se također obvezale i na minimalan broj odvoza otpada koji će se, što se biorazgradivog otpada tiče, odvijati dva puta tjedno, dok će se miješani otpad odvoziti dva puta mjesečno. U sezoni će se, sukladno objavljenom kalendaru, miješani otpad s kućnog praga odvoziti i češće, odnosno četiri puta mjesečno, s time da se dodatni odvozi nerazvrstanog otpada neće dodatno naplaćivati – napominju Plišić, Jurešić i Miler, ističući da će se za sve koji se dostavljenom izjavom ne očituju o potrebi korištenja većih posuda, smatrati da se slažu s predloženim, već aktualnim načinom korištenja njihovih kanti za otpad.


Sve u svemu, velikoj većini naših korisnika ništa se značajnije novim cjenikom ne mijenja, a oni koji će ipak i u ovoj fazi osjetiti promjene, korisnici su iz gospodarske, a posebice oni iz turističke domene kojima će se, posebice u kampovima i drugim kompleksima u kojima je veća koncentracija ljudi, cijene osjetnije korigirati. No, napominju komunalci, ovaj novi cjenik tek je privremeni, »prijelazni« model koji će služiti u razdoblju uhodavanja odvoza cjelokupnog miješanog komunalnog otpada put centralnog županijskog odlagališta na Marišćini. Nakon što troškovi zbrinjavanja otočnog otpada početkom rada Marišćine porastu, ti, zasad još uvijek neutvrđeni novi troškovi otočnog komunalca, bit će u ovoj godini pokriveni zadržanim viškom lanjskih prihoda tvrtke Ponikve.


Poskupljenje izvjesno


Tek kada koncem godine dobijemo precizne financijske parametre nakon što proradi Županijski centar, moći ćemo izračunati i sve elemente cijene koju će u idućoj godini plaćati otočani, zaključili su predstavnici Ponikava, ocjenjujući da će u 2019. neizbježno morati doći do osjetnijeg poskupljenja. Razlozi leže u činjenici da je cijena zbrinjavanja miješanog otpada na otočnom odlagalištu Treskavac gotovo deset puta manja u odnosu na Marišćinu, gdje je trošak zbrinjavanja tone otpada s troškovima transporta procijenjen na 470 kuna, ustvrdili su Plišić i Jurešić.


Podsjećajući da je upravo ta činjenica glavni razlog budućeg rasta cijena usluga zbrinjavanja otpada, ocijenili su i da su takve okolnosti glavni motiv nastavka Ponikvina inzistiranja na daljnjem povećavanju udjela odvajanja otpada na otoku. Što manje nerazvrstanog otpada budemo odvozili preko mosta, to će nam troškovi cjelokupnog sustava biti niži, zaključili su predstavnici komunalca, a u prilog njihovom optimizmu ide podatak da je već danas udio odvajanja otpada na Boduliji dosegnuo 54 posto, čime su premašeni nacionalni ciljevi zacrtani za 2020. godinu!