Dar iz Krka

NOVI SUVENIRI Na natječaju TZ Krka upotpunjena paleta krčkih memorabilija

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Odabrani su suveniri poput Putnikovog dnevnika, društvene igre Crna i bijela ovca, poklon-paketa Okusi i mirisi otoka, figura i reljefa od naplavina, meda od kadulje i ogrlica s keramičkim privjescima



KRK Zahvaljujući osmom po redu natječaju koji je početkom ove godine provela Turistička zajednica grada Krka, ponuda originalnih krčkih suvenira markiranih zaštićenom oznakom »Dar iz Krka« dobila je niz novih, kvalitetnih suvenirskih rješenja. Na natječaj u čijem je fokusu i ovog puta bilo kreativno obrađivanje i prezentiranje elemenata kulturne, povijesne i prirodne baštine grada i otoka Krka, pristiglo je ukupno 18 prijedloga, doznajemo od Nataše Jurina, direktorice Turističkog ureda TZ-a Grada Krka, zadovoljne činjenicom da su se i ovog puta u taj, sad već uhodani model upotpunjavanja palete krčkih memorabilija, uključili kreativci iz cijele zemlje.


Od zaprimljenih prijedloga na koncu je odabrano 11 suvenira za koje su članovi povjerenstva procijenili da su uspješno udovoljili svim kriterijima natječaja. Paleta originalnih krčkih suvenira sad je tako postala bogatijom za »Putnikov dnevnik« Dajane Grgantov, društvenu igru »Crna i bijela ovca« s elementima od filcane ovčje vune čija je autorica Jasminka Gršković te potom još i poklon-paket s domaćim proizvodima »Okusi i mirisi otoka Krka« (koji sadrži bocu vrbničke žlahtine, bočicu ekstradjevičanskog maslinovog ulja, polovicu ovčjeg sira, suho lovorovo lišće i antistres lopticu s mirisom lavande) iste autorice.


U red novih krčkih suvenira ušla je i figura broda izrađena od naplavina, reljef s motivom barke i primorskih kućica te također od naplavina izrađena reljefna slika s motivom ribe – sve radovi Marka Mrakovčića. Isto vrijedi i za krčki med od kadulje (OPG-a Nikice Depikolozvane) te za tri varijante ogrlica s keramičkim privjescima dekoriranim motivima pletera, koje je osmislila i izradila Zvjezdana Depikolzvane.




Na selekciji prijedloga suvenira zaprimanih tijekom veljače i ožujka, uz direktoricu Turističkog ureda, trud i stručnost uložilo je stručno povjerenstvo u čijem su sastavu još bili Dinko Jakovljević, Lucija Petrak i Igor Gržetić.


– S obzirom na sve dosad odabrane suvenire koje od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade, možemo slobodno ustvrditi da Krčani i njihovi gosti sad na raspolaganju imaju uistinu širok i raznovrstan »suvenirski« izbor umjetnina, različitih dekorativnih i uporabnih predmeta, domaćih gastroproizvoda te vrijednih i zanimljivih publikacija, zaključila je direktorica krčkog TZ-a. Podsjetila je i da su novi suveniri, osim prava na korištenje zaštićene markice »Dar iz Krka«, stekli pravo i na uvrštenje u katalog kojim se suvenirska ponuda grada Krka već godinama predstavlja posjetiteljima tog turističkog grada.