Originalni

NEZAVISNA LISTA KRK – drugačiji od drugih organizirali ”predizbornu pršutnju”

Edi Prodan



KRK – Realni smo, jasno nam je da ne možemo osvojiti vlast niti nam je to na ovim izborima cilj, ali jeste ući u Gradsko vijeće i biti konstruktivna oporba što s dva mandata uostalom i jesmo od 2013. godine. Želimo naprosto razbuditi našu gradsku vlast koja je zbog dugogodišnjeg obnašanja najvažnijih funkcija postala bezidejna, istaknuo nam je David Mrakovčić, nositelj Nezavisne liste Krk koja u svakom smislu okuplja najširu moguću lepezu ljudi, ideja, profesija i generacija u najvećem gradu otoka Krka. Sam Mrakovčić je mladi agronom, trideset mu je godina a bavi se uzgojem maslina. Istodobno on je član Foruma mladih antifašista, podpredsjednik najaktivnije krčke udruge u kulturi, Kreativnog Krka, te osnivač mlade udruge Progres Krk koja će se baviti razvojem poljoprivrede i društva.


– Ono što nas također iznimno zanima i na čemu ćemo ustrajno raditi je uključivanje građana u aktivnu provedbu političkih odluka. Potrebno je naprosto spustiti odlučivanje na razinu građana kako bi sami određivali komunalne prioritete, nastavlja Mrakovčić.


Nezavisna lista je, kako ističu, organizirana na temeljima zdrave demokracije. Nije kreirana odozgo, od nekog vlastodršca, već na unutarnjim izborima. Čine je: David Mrakovčić, Darko Purić, Goran Marević, Vilim Papa, Ivana Purić, Tomislav Cimerman, Jovana Čutul Mahulja, Luka Adžić – Kapitanović, Josipa Franolić, Borivoj Borjanić, Goran Stanić, Sabrina Cimerman, Jelisava Bistričić i Alen Gržetić. Lista je spoj mladosti i iskustva, društvenih aktivista i poduzetnika, studenata i radnika.




Ono što im je dio najvažnijih smjernica moglo bi se definirati kao razvoj svih gospodarskih segmenata koji se mogu povezati s visokorazvijenim turizmom. Za koji pak tvrde kako nema razvijeni identitet. Žele dakako povećati i kvalitetu života, od novih vrtića do formiranja Centra za osobe s posebnim potrebama. Svakako žele i izjednačiti kvalitetu života u ruralnim dijelovima s onima u samom gradu Krku. Kad je u pitanju gospodarstvo, posebna se pažnja posvećuje poljoprivredi kao i jačanju tržnica gdje bi se takvi proizvodi plasirali. I na kraju turizam za koji tvrde da se mora modernizirati cikloturističkim punktovima ali i povezivanjem s kulturom i povijesti, kako mu se naprosto mora osmisliti prepoznatljiviji, originalniji identitet.


– Vjerujemo da samo drugačiji pa se tako zalažemo za drugačiju strukturu gradske vlasti, one koja bi bila što je moguće bliža građanima. Mi smo primjerice tijekom kampanje dijelili građanima presadnice pomidora s ciljem promocije vlastitog uzgoja hrane i očuvanja autohtonih sorti. S građanima smo se družili na marendama kada smo dijeli ribice ili u četvrtak kad smo organizirali »predizbornu pršutnju«, završio je Mrakovčić koji se nada kako će ih građani prepoznati na izborima nakon čega će im oni vraćati daljnjom demokratizacijom upravljanja idejama i razvojem Krka.